Paskelbtas Aktualijos

5 profesionalų patarimai, kurie padės naujoje darbo vietoje jaustis užtikrinčiau

Trečiadienis, 21 June 2023 12:17 Parašė 
Natalija Norvilė Natalija Norvilė

Neseniai prie įmonės prisijungęs žmogus gali jausti įtampą ar stresą, todėl ypač svarbu jį palaikyti, suteikti visą reikiamą pagalbą. Darbdaviai siūlo specialius naujokų įvedimo procesus, rengia mokymus, siūlo kolegų pagalbą. Be to, personalo valdymo ekspertai įsitikinę, kad ir paties žmogaus emocinis nusiteikimas gali lemti sėkmingą jo naujo darbo pradžią.

Pirmosios dienos naujame darbe gali būti emociškai sudėtingos: nepažįstama vieta, nauji kolegos ir darbai. Dėl to labai svarbu nuo pat pirmų dienų užmegzti tvarų ryšį su naujoku, jam padėti ir palaikyti.

„Pirmoji darbo diena ir jos metu darbdavio sudaromas įspūdis yra itin svarbus veiksnys, lemiantis komandos nario lojalumą, savijautą ir įsiliejimą į kolektyvą, jo santykį su tiesioginiu vadovu bei bendradarbiais. Jeigu naujas darbuotojas jaučiasi paliktas nuošalyje, tai gali įspėti apie prastai įmonėje veikiantį personalo įvedimo procesą ar jo nebuvimą“, – pažymi Sandra Savickienė, „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė.

Ji priduria, kad sklandus darbuotojų integravimas yra kertinis savo darbuotojus vertinančio darbdavio požymis. Jeigu pirmąją darbo dieną naujoje darbovietėje žmogui tenka vykdyti užduotis nežinioje dėl nepakankamų apmokymų, gerų naujoko darbo rezultatų gali tekti palaukti.

Pabrėžia sklandžios darbuotojų integracijos naudą

Pasak verslo konsultantės ir psichologės dr. Natalijos Norvilės, šilta ir palaikančia vidine atmosfera, tvirta komanda ir laimingais darbuotojais dažniausiai pasižymi tos organizacijos, kurios tinkamai investuoja į naujo komandos nario integraciją.

„Įmonės taiko skirtingus būdus, kad palengvintų naujokų įsiliejimo į darbą procesą, tačiau dažniausias metodas yra vadinamosios įvedimo programos. Per įvairias veiklas, pavyzdžiui, orientacines ir pasveikinimo dienas, mokymus ar mentorystės programas, darbuotojai yra supažindinami su įmonės kultūra, atskirų jos padalinių darbo eiga ir komandos nariais“, – pasakoja N. Norvilė.

Naujų darbuotojų įvedimo į įmonę procesą taiko ir „Lidl Lietuva“, kuri jau penktus metus iš eilės pripažinta „Top Darbdaviu“ Lietuvoje ir Europoje. S. Savickienė teigia, kad naujoko startą prekybos tinkle pažymi pasveikinimo dienos, kurių metu darbuotojui įteikiamas specialus dovanų rinkinys, jį pasveikina ir „Lidl Lietuva“ valdybos narys.

„Rūpindamiesi sklandžiu darbuotojų integracijos procesu, mes rodome pagarbą naujiems komandos nariams. Siekiame, kad nė vienas kolega nebūtų paliekamas nežinioje, todėl jų progresą prižiūri kiti kolektyvo nariai – bičiulis ir mokytojas, kurie dalijasi patirtimi ir žiniomis, supažindina naujoką su organizacijoje esančiais procesais“, – pasakoja S. Savickienė.

N. Norvilė pažymi, kad taip pat svarbu su naujuoju kolega dažnai kalbėti apie jo patirtį ir tobulėjimo kryptį. Už tai, pasak psichologės, turėtų būti atsakingas jo tiesioginis vadovas.

Svarbus ir emocinis darbuotojo pasiruošimas

Kad pirmoji diena naujame darbe praeitų sklandžiau, N. Norvilė pataria iš anksto emociškai jai ruoštis. Išsiaiškinkite svarbiausius dalykus apie įmonę, jos kultūrą ir vertybes, taip pat pasiruoškite atsakyti į klausimus apie save ir savo darbo patirtį.

„Prisitaikymas prie naujos darbo aplinkos gali užtrukti, todėl taip pat svarbu būti kantriems. Normalu, jeigu pirmomis dienomis jausitės ne visiškai pasiruošę, ne tokie produktyvūs, todėl nedarykite pernelyg skubotų išvadų apie savo pačių ar kitų darbą. Kantrybė yra svarbus veiksnys, leidžiantis lengviau įveikti pradinį adaptacijos laikotarpį“, – pasakoja verslo psichologė.

  1. S. Savickienė antrina, kad reikia skirti laiko susipažinti su nauja darbo aplinka, kolegomis ir darbo užduotimis: „Pradžia naujame darbe gali būti įtempta, todėl nusiteikite pozityviai ir pasitikėkite savimi, o jeigu kažko nežinote ar nesuprantate, nebijokite kreiptis į kolegas.“

Psichologė dr. N. Norvilė naujiems darbuotojams turi ir daugiau patarimų, kurie padės pirmomis dienomis naujame darbe jaustis užtikrinčiau.

5 profesionalų patarimai lengvesnei darbo pradžiai

  1. Būkite atviri ir draugiški. Pirmasis žingsnis įsiliejant į naują komandą yra parodyti atvirumą ir draugiškumą, bandykite susipažinti su kolegomis, sužinokite jų pomėgius ir interesus. Tai padės jums sukurti tvirtą ryšį su naujais bendradarbiais.
  1. Klausykitės ir stebėkite. Norint suprasti komandos dinamiką ir darbo procesus, svarbu klausyti ir klausti kolegų patarimų, idėjų ir nuomonių, stebėkite, kaip jie bendrauja tarpusavyje ir sprendžia darbines problemas. Tai padės lengviau prisitaikyti prie naujos aplinkos.
  1. Dėkite pastangas į bendro tikslo siekimą. Būkite pasirengę prisidėti prie bendrų projektų ir užduočių, stenkitės padėti kolegoms ir prisidėti prie komandos sėkmės. Tai rodo, kad esate motyvuoti ir verti pasitikėjimo.
  1. Būkite pasirengę mokytis. Kadangi esate naujokai, turite būti pasirengę mokytis naujų dalykų ir tobulinti savo įgūdžius, drąsiai prašykite pagalbos, klauskite, jei kažkas neaišku ar kažko nesupratote. Kolegos įvertins jūsų norą mokytis ir padės sėkmingai įsilieti į darbus.
  1. Būkite kantrūs. Prisitaikymas prie naujo darbo ir naujos aplinkos gali užtrukti, todėl būkite kantrūs ir duokite sau laiko adaptuotis.