Paskelbtas Sportas

„Aušrinė“ – pagaliau Lietuvos čempionė!!!

Pirmadienis, 03 April 2023 11:11 Parašė 

Praėjusį savaitgalį baigėsi vyrų ir moterų Lietuvos tinklinio čempionatai. 2022-2023 metų Lietuvos moterų tinklinio čempionate vyko lemiamos kovos dėl apdovanojimų. VDU Valdo Adamkaus sporto centro salėje šeštadienį buvo sužaisti pirmieji susitikimai tiek mažajame, tiek ir didžiajame finaluose. Kaip ir Baltijos lygoje, taip ir šalies čempionate, finale vėl susitiko Jonavos „Aušrinė“ (trenerė Raimonda Strelkauskaitė) ir „Kaunas-VDU“ (treneris Boris Kaliada).

Užbėgant įvykiams už akių galima teigti, jog pagaliau po šešių iš eilės „Kaunas-VDU“ komandos dominavimo moterų čempionatuose, varžybos turi naujas čempiones.

Šiame sezone šios komandos spėjo sužaisti jau tris tarpusavio  mačus ir, deja, visus laimėjo Kauno tinklininkės. Lyg ir atėjo laikas revanšui. Jau pirmajame pirmojo finalinio susitikimo sete jonavietės kibo į atlapus varžovėms. Komandos lyderės Jekaterina Kovalskaja, Danielė Kvedaraitė ėmė rinkti taškus, o visos aikštelėje buvusios tinklininkės dėjo visas pastangas ir gynyboje, kad pagaliau įveiktų kaunietes. Puikiai rungtyniavusios jonavietės įsibėgėjus setui ėmė pirmauti ir pabaiga visiškai priklausė „Aušrinė“ ekipos žaidėjoms.

Laimėjusios pirmąjį setą 25:18, antrajame vėl organizavo rezultatyvias atakas. Aišku, Baltijos lygos nugalėtojos nė neketino nuleisti rankų ir šiame sete mėgino susigrąžinti prarastas pozicijas. Antrasis setas vyko taškas į tašką ir šįkart jo pabaigoje geriau žaidė kaunietės, kurios atstatė pusiausvyrą (22:25).

Jonavietės su daugkartinėmis šalies čempionėmis grumėsi ir trečiajame sete, nors „Kaunas-VDU“ žingsnis po žingsnio susikrovė šiek tiek solidesnę persvarą (7:11). Tai finalas ir buvo galima tikėtis, kad nei vienai komandai lengvo pasivaikščiojimo tikrai  nebus. Jonavos tinklininkės neleido nutolti varžovėms, o  vienu metu, po sėkmingos atkarpos, įstengė pasivyti kaunietes ir trečiojo seto pabaigoje vėl užvirė atkakli kova dėl kiekvieno taško. Įspūdingas spurtas leido jau jonavietėms diktuoti žaidimo  madas, kai ėmė pirmauti 20:18. Tai pastūmėjo jonavietes ir psichologiškai, kad galima žaisti su pajėgia Kauno komanda. Seto pabaiga priklausė jonavietėms, kurios laimėjo jį 25:22 ir susitikime išsiveržė į priekį 2:1.

Kas vyko ketvirtojo seto pradžioje, pakvipo šio sezono sensacija. Jonavos tinklininkės ėmė dominuoti šiame sete ir po to, kai rezultatas dar buvo lygus 7:7, vėliau „Aušrinė“ žaidėjos ėmė tikėti savo jėgomis ir puolant, ir besiginant. Jonavos komanda susikrovė keturių taškų persvarą 15:11. Toks dominavimas labai greitai baigėsi. Skirtumas ištirpo, o  po paprašytos trenerės R. Strelkauskaitės pertraukėlės, skirtumas dar sumažėjo iki minimumo (16:15), o dar po kurio laiko jau buvo ir  lygybė (16:16, 17:17). Apmaudžiai klostėsi seto pabaiga, nes jau iniciatyvą perėmusi Kauno komanda veržėsi į priekį ir nebeleido jonavietėms pagalvoti apie pergalę. „Kaunas-VDU“ ėmė pirmauti 19:21, 20:22. Esant rezultatui 22:24, Jonavos žaidėjos vėl lipo iš duobės ir neleido varžovėms taip lengvai baigti seto. Rezultatas buvo ir išlygintas 24:24. Seto pabaiga virto taškų lenktynėmis. Jonavietės pirmavo 26:25, vėliau jau kaunietės – 26:27. Dar po kurio laiko – vėl lygybė 28:28. Pabaigoje įvyko tai, ko Jonavos komanda ir sirgaliai laukė. Pagaliau įveikta Kauno komanda! Setas laimėtas 31:29 ir tuo pačiu  pirmosios  finalo  rungtynės 3:1.

„Komandos tikėjimas, kovingumas, - po rungtynių apie pasiektą pergalę kalbėjo trenerė R. Strelkauskaitė, -  Ir  žinoma...  pagrindinio teisėjo padarytos trys grubios klaidos“.

„Aušrinė“ gretose taškus pelnė: J. Kovalskaja – 28, D. Kvedaraitė – 20, Iryna Jakutavičienė – 13, Marina Shramko – 12, Greta Mikoliūnaitė – 5, Akvilė Sebežiova – 4, Ugnė Lokytė – 1.

Sekmadienį vyko antrosios finalo rungtynės. Vėl po atkaklios kovos pergalę 3:1 iškovojo Jonavos „Aušrinė“, kuri po septynerių metų tapo čempione bei pakartojo 2015 metų pasiekimą, kai Baltijos lygoje iškovojo sidabrą, o šalies čempione tapo pajėgiausia komanda.

Gausiai žiūrovų palaikomos komandos iš karto ėmė demonstruoti atkaklų žaidimą.  Visgi, ir antrąjį susitikimą įspūdingai pradėjo Jonavos tinklininkės. Jos ne tik laimėjo pirmąjį setą, bet antrajame varžoves vienu metu buvo pasiuntusios į nokdauną, kai pirmavo net dešimties taškų persvara.

Aišku, kaunietės neketino sudėti ginklų ir trečiajame sete parodė, kad dar gali pretenduoti į nugalėtojų laurus. Šiame sete rezultatas buvo atvirkštinis (13:25) ir labai nesinorėjo, kad jonavietėms pasikartotų sezono rezultatas, kai pirmaudamos 2:0, turėjo pripažinti „Kaunas-VDU“ ekipos pranašumą (2:3).

Ketvirtajame sete užvirė tikra kova, bet pabaigoje toliau savo puikią sportinę formą demonstravo komandos kapitonė, libero Inga Lisauskienė, o po Jekaterinos Kovalskajos taško visos žaidėjos subėgo į aikštelę švęsdamos galutinę pergalę – 3:1 (25:22, 25:13, 13:25, 25:19).

„Aušrinei“ taškus pelnė: J. Kovalskaja – 22, Iryna Jakutavičienė – 14, Danielė Kvedaraitė – 11, Marina Shramko – 8, Ugnė Lokytė ir Greta Mikoliūnaitė – po 4, Akvilė Sebežiova – 1.

 „Po Baltijos lygos turėjome nemažą pertrauką, šiek tiek pailsėjome, pasidarėme išvadas. Turėjome daugiau laiko ir intensyviai ruošėmės finalams. Sekmadienį reikėjo kantriai laukti ir kovoti dėl kiekvieno taško. Būtent kantrybė leido išlaukti pergalės. Dar tikrai turime kur tobulėti, todėl bandysite ateityje titulą apginti. – po finalinių aistrų kalbėjo trenerė Raimonda Strelkauskaitė. - Maksimalus susikaupimas ir noras  padėjo išlaukti išsvajoto aukso medalio, visos žaidėjos atidavė visas jėgas ir nuoširdžiai dėkoja visiems sirgaliams ir Jonavos rajono savivaldybei bei Aušrinės klubui už suteiktą galimybę dalyvauti Baltijos ir Lietuvos čempionatuose

Geriausia finalų žaidėja pripažinta Jekaterina Kovalskaja („Aušrinė“). Į simbolinę geriausių žaidėjų komandą taip pat pateko Eglė Makauskaitė („Kaunas-VDU“), Gerda Grudzinskaitė („Svaja-Viktorija-LSU“), Kotryna Motiejūnaitė („Kaunas-VDU“), Akvilė Sebežiova („Aušrinė“) – geriausia jungianti žaidėja, Marina Šramko („Aušrinė“) – geriausia centro puolėja, Danielė Kvedaraitė („Aušrinė“) - geriausia diagonalinė žaidėja ir Karina Najmovič („Kaunas-VDU“).

„Šie metai išsiskyrė tuo, kad buvę vienvaldžiai lyderiai šiemet užleido vietą kitiems. Nuo to tik daugiau intrigos. Tai, kad Lietuvoje dominuoja tik dvi moterų komandos, yra normalu, nes daugelyje komandinių sporto šakų, išskyrus krepšinį, yra panašiai“, – kalbėjo Lietuvos tinklinio federacijos prezidentas Darius Čerka.

Pasibaigus moterų tinklinio sezonui, tiek Baltijos, tiek ir Lietuvos čempionatuose, savo įžvalgomis pasidalino ir Jonavos tinklinio klubo „Aušrinė“ vadovas Bronislovas Liutkus.

 „Smagu buvo, kai Baltijos lygos finale susitiko abi Lietuvos komandos, bet manau tai buvo daugiau sėkmės, atsitiktinumo dėka, negu rezultatas, kaip išvystytas tinklinis Latvijoje ir Estijoje. Šios šalys turi savo tinklinio mokyklas, todėl ir pasiekimai yra solidesni, nors šiame sezone irgi turėjo problemų, kai finale užleido vietas mūsų šalies tinklininkėms“, -  kalbėjo vadovas.

Kaip teigė B. Liutkus, jau prieš čempionatą niekam nebuvo abejonių, kad finale susitiks būtent šios Kauno ir Jonavos komandos, nes čempionate komandų skaičius nusirito iki penkių. Gabių tinklininkių šalyje yra, auga jaunoji karta ir ateityje tikrai norėtųsi daugiau komandų. Ir jei į šią problemą daugiau skirtų dėmesio Lietuvos tinklinio federacijos vadovai, galbūt atsigaus ir Lietuvos čempionatas. Visgi, dabar federacijos požiūris yra labai minimalus ir per posėdį buvo kalbama apie jaunimo čempionatų organizavimą prie sporto  mokyklų ar centrų, o suaugusiųjų – prie klubų. Todėl ir šiemet moterų tinklinio čempionatą organizavo ne federacija, o TK „Kaunas-VDU“.

Kovoje dėl trečiosios vietos Kauno „Svaja-Viktorija-LSU“ du kartus 3:1 ir 3:0 įveikė Vilniaus Universitetą ir iškovojo bronzos medalius.

KĘSTUTIS PUTELIS