Paskelbtas Renginiai

Jonavos dailininkų darbų paroda „ Ji tokia graži, kad mes likome be AMO!“

Pirmadienis, 12 December 2022 09:37 Parašė 

Jonavos kultūros centro Meno galerijoje gruodžio 5 d. atidaryta ilgai laukta kasmetinė Jonavos dailininkų paroda, kuri veiks iki 2023 m. sausio 5 d.

Pirmadienio vakarą prie Meno galerijos durų būriavosi ne tik menininkai, jų šeimos nariai, draugai, bičiuliai, bendradarbiai, kaimynai, bet ir svečiai iš Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, buvo net iš Ignalinos. Žmonės stovėjo lauke, plūdo į  JKC foje, ramstė laiptinės sienas ir turėklus.

Lygiai šeštą valandą atsidarė Meno galerijos durys ir lankytojus pasitiko ištempta geltona juosta ir du apšalę Meno MŪZAI. Jie buvo užsidėję skraistes, su darbinėmis pirštinėmis, apsiginklavę didžiulėmis žirklėmis, šluota ir sniego kastuvu. Veidus užsidengę gražiomis baltomis kaukėmis. Veikėjai buvo labai juokingi..! Prasidėjo performansas pavadinimu „Deja vu“, išvertus iš prancūzų kalbos reiškia „jau matyta“. Vaidmenis jie pasidalino taip: vienas menotyrininkas, o kita – jo asistentė. Aktorinius sugebėjimus ir nebylios vaidybos ėmėsi Feliksas Paulauskas ir Kristina Galvydytė. Perkerpama juosta, prasideda paveikslų atidengimo veiksmai.

Menotyrininkas leipstantis ir aikčiojantis nuo kiekvieno išvysto paveikslo, o jo asistentė, tik dirbanti savo darbą. Jų trumpas teatrališkas veiksmas pasiekia kulminaciją, kai amo netekęs menotyrininkas, pamatęs parodoje kabantį paveikslą su nuoga moterimi, kelioms minutėms atsijungia. Toks paveikslas parodoje tikrai yra. Asistentė pasinaudojusi proga, kad Meno Mūzinas nualpęs, nuskuta jam barzdą ir plaukus. Žiūrovams šokas...O taip, jonavietiškas performansas turėjo savitumo ir žavesio! Feliksas Paulauskas ir Kristina Galvydytė tapo išskirtinių menininkų pora, kurie čia pat sulaukė garsių aplodismentų. Feliksas Paulauskas atėjo į paroda su vešlia barzda ir kasele, o liko atjaunėjęs 20 –čia metų. Čia ir buvo pačios istorijos keistumas!... Reikėjo jums matyti susirinkusiųjų veidus – gal būt daugelis liko be žado, šokiruoti, nustėrę, labai nusivylę arba labai patenkinti – kas dabar ten žino, kaip buvo! Juk vieno kvailo ketureilio protingas moralas sako: „Ne viskas taip yra, kaip iš pradžių atrodo“, - taigi viskuo, kas čia pripaistyta norite tikėkite, norite netikėkite, bet to pakartoti neįmanoma!

 Parodoje 2022 m. dalyvavo trisdešimt skirtingų menininkų, dešimt iš jų pirmą kartą, dėl solidarumo atskirai neminėsiu. Parodos dėmesys sutelktas į eksponuojamų kūrinių meistriškumą, ypatingas technologijas. Išradingumą ir kūrybiškumą. Darbai atspindi originalias idėjas ir žiūrovus stebina aukšto lygio meistryste. Šiuolaikinį meną pristato autoriai: Petras Beniulis „Vakaro romansas“ ir „Šaltas rytas“, Luka Skebaitė „Kaitra“ ir „Naktis“, Neringa Dambrauskienė „Drugelis“, „Klumpės“ ir „Susiglauskim, bus šilčiau“, Gintarė Tiliūnaitė „Ocean of Poseidon“, Saulius Sabaitis, Giedrius Linkevičius „Laumžirgiai“ ir „Iki dangaus“, Birutė Gadišauskienė „Viltis“ ir „Teatras“, Vytautas Butas „Vilius“, „Feliksas“ ir „Aidaras“, Valius Tiliūnas, Leonid Alekseiko „Žvilgsnis iš autobuso“ ir „Šv. Svetlana“, Brigita Čapkauskaitė, Viktorija Čebatoriūnienė „Naujų Metų dekoracija“, Kristina Počepavičienė, Aidaras Merkevičius „Senamiesčio vartai“ ir „Šešėlių miestas“, Vladimiras Nikonovas „Žuvis/Kiborgas“ ir „Neįvardintas objektas“, Inga Naujokienė „Mergina su auskaru“ ir „Žiedlapiai“, Eitvydė Pranevičienė „Senos kėdės“ ir „Ar tu ją matei?“, Andrius Šukutis „Branduolinė“ ir „Išsilaisvinimas“, Lina Astrauskė „Drąsa būti savimi“, Živilė Siaurusevičienė, Laima Spietinytė „Šešėlis“ ir „Mintys“, Violeta Švegždaitė Borsevskienė „Smiltynė. Invazija“, Danutė Linkevičienė „Pandemija“ ir „Sielos vienatvė“, Vaiva Jakubėnienė „Spalis“ ir „Lapkritis“, Janina Celiešienė „Žvilgsnis“ ir „Žinau, ko noriu“, Jurgita Jankauskaitė „Vasaros pabaiga“ ir „Bijūnai“, Artūras Rimkevičius „Medūzos“, Jonavos rajono neįgaliųjų veiklos centro menininkai: Aleksejus Carevas ir Mindaugas Kazlauskas. Ir fotomenininkė Judita Juknelė „Spalvota fotografija. Neįprastai įmantri. Pasižyminti ekstravagancija. Jonavos dailininkų portretai.“. 

Ši paroda siekia supažindinti žiūrovą su jonaviečių menininkų vardais ir jų darbais. Negali tiesiog prabėgti pro eksponatus, jie tokie skirtingi, kad net sukasi galva. Reikia ne tik žavėtis paveikslais kabančiais ant galerijos sienos, bet ir žiūrėti po kojomis, nes ant mažų stalelių išdėlioti keramikos, stiklo, plastiko ir Kalėdinės instaliacijos darbai.

Paveikslai išsiskiria įvairių technikų kūriniais. Kiekvienas dailininkas atstovauja skirtingų laikų meno studijas ir mokyklas. Parodoje yra dailininkai favoritai, jie atskleidžia lietuvių dailininkų pagarbą meistro asmenybei, parodo ypatingą kūrėjų darbo kruopštumą, tobulybės siekimą ir atidą technologijų subtilybėms. Kita parodos dalis kviečia įsižiūrėti į dailininko gebėjimą kurti skirtingomis grafikos technikomis, kad paprastumui ir grožiui nėra ribų.

Naujiena – darbai gauti naudojant žaliavas kompozicinių medžiagų gamybai – gelkautas, topkautas, epoksidinės dervos, stiklo pluoštas, silikonai, glaistai, klijai, putų poliuretanas ir kt. O kur kūryba iš rastų metalo atliekų? Daiktai virtę paveikslais ir šnekantys savo „rūdžių“ kalba, kuria dėkoja menininkui prikėlusiam juos antram gyvenimui. Kūriniai iš metalo ir medžio ieško naujų temų ir motyvų.

Darbų autoriai labai skirtingi. Vieno kūryba patvirtina polinkį nenutolti nuo religinės tikrovės vaizdo, artėjant prie abstrakcijomis virstančių kryžiaus puošimo fragmentų, taip siekiama perteikti sunkiai nusakomą genocidą ukrainiečių tautai. Kito kūrėjo mintyse ore tvyranti atmosfera, atominės bombos grėsmė ir tiksintis laikas, pulsuojančios begalybės formoje.

Parodų koordinatorė Renata Kuliešienė