Paskelbtas Aktualijos

Aplinkosaugos leidimų informacinė sistema ALIS – miško savininkų, žvejų, įrenginių eksploatuotojų patogumui

Pirmadienis, 04 July 2022 12:40 Parašė 

Norite įsigyti žvejo mėgėjo bilietą ar gauti leidimą kirsti mišką? O gal ketinate įsivežti į Lietuvą gyvūną ar pradėti eksploatuoti energiją gaminantį įrenginį? Jau kuris laikas visus su aplinkosauga susijusius leidimus galite gauti elektroniniu būdu vienoje vietoje – Aplinkosaugos leidimų informacinėje sistemoje ALIS.

ALIS – tai net 13-os aplinkosaugos leidimų, susijusių su miškais, žvejyba, tarša, žemės gelmėmis, atliekomis, gyvūnais ir augalais, išdavimo elektroninė sistema. Prisijungę prie jos, galite ne tik lengvai pasiekti susistemintą informaciją apie išduotus aplinkosaugos leidimus, bet ir pateikti prašymą reikiamą leidimą išduoti.

Sistema ALIS buvo sukurta siekiant centralizuotai valdyti su aplinkosaugos leidimais susijusią informaciją ir optimizuoti aplinkosaugos leidimų išdavimo procedūras.

Pagrindinės ALIS funkcijos yra:

  • realiu laiku priimti iš pareiškėjų užpildytus prašymus,
  • derinti pateiktą prašymą interaktyviu būdu,
  • Išduoti ar atnaujinti aplinkosaugos leidimą, sustabdyti ar panaikinti aplinkosaugos leidimo galiojimą, atlikti kitus su aplinkosaugos leidimais susijusius veiksmus,
  • teikti informaciją apie išduodamus aplinkosaugos leidimus, jų išdavimo tvarką ir sąlygas,
  • teikti ataskaitas, susijusias su aplinkosaugos leidimo galiojimo sąlygomis.

ALIS elektroninės viešojo sektoriaus paslaugos teikiamos vieno langelio principu. Naudodamiesi šia sistema, galite gauti leidimus, kuriuos išduoda Aplinkos apsaugos agentūra, Lietuvos geologijos tarnyba, Valstybinė miškų tarnyba, prižiūri Aplinkos apsaugos departamentas ir Žuvininkystės tarnyba. Turint nustatyta tvarka patvirtintą įgaliojimą, galima pateikti prašymą išduoti reikiamą leidimą kito asmens vardu.

Vienas didžiausių ALIS pranašumų – per ją įsigytų leidimų nereikia spausdinti, užtenka žinoti numerį ar išsaugoti telefone (išskyrus žvejo mėgėjo korteles lašišų ir šlakių žvejybai).

Sistemoje galima rasti išnuomotų vandens telkinių sąrašą. Jame pažymėti ir tie telkiniai, kuriuose žvejyba ribojama. Kadangi sistema ALIS pritaikyta naudotis ir išmaniuosiuose įrenginiuose, todėl žvejybos leidimus galima įsigyti netgi pakeliui į žvejybą ar jau jos vietoje. Vis dėlto, išsiaiškinti, koks leidimas konkrečiame vandens telkinyje reikalingas, patartina dar prieš ruošiantis žvejoti.

Sistema ALIS pasiekiama adresu https://www.alisas.lt/. Ji yra patogi ir patraukli vartotojams – žvejams, medžiotojams, miškų savininkams, įmonėms, eksploatuojančioms energiją gaminančius ir kitus įrenginius.

Taip pat sistemoje rasite ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus, kurie apima visas sistemos išduodamų leidimų sritis. Mokomuosius filmukus kaip prisijungti prie ALIS, kaip užpildyti ir pateikti paraiškas leidimams gauti, galite rasti Valstybinės miškų tarnybos tinklalapyje, adresu: https://amvmt.lrv.lt/lt/nuorodos/aplinkosaugos-leidimu-informacine-sistema-alis.

Sistema nuolat tobulinama, todėl visi jos naudotojai kviečiami dalintis pastebėjimais ir pasiūlymais.