Paskelbtas Aktualijos

Prezidentūroje tarėsi, kaip sumažinti kainų šoką gyventojams

Ketvirtadienis, 03 February 2022 16:35 Parašė 

Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius dalyvavo LR Prezidento Gitano Nausėdos inicijuotoje diskusijoje dėl infliacijos pasekmių švelninimo.

Susitikime prezidentūroje buvo aptariamos įvairios priemonės, kurios padėtų atsverti kainų šoką, pirmiausia – gyventojams, taip pat verslui, kitoms įstaigoms.

Metinė infliacija Lietuvoje sausį siekė 12,2 proc. ir buvo aukščiausia nuo 2008 m. rugpjūčio. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro prekių ir paslaugų, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų, transporto prekių ir paslaugų kainų padidėjimas.

M. Sinkevičius informavo, kad šilumos energijos kainos savivaldybėse padidėjo įvairiai: vienose 10-13 proc., kitose – ir virš šimto procentų. Jonavos rajone šildymo kainos padidėjo 39 proc.

Savivaldybėse didėja ir išlaidos šildymo kompensacijoms: vienose –  keliais procentais, o kitose net kelis kartus.

Savivaldybėms pavaldžių įstaigų (ligoninių, darželių, mokyklų, kultūros centrų) šildymo kaštai taip pat išaugo – tai reiškia dideles nenumatytas išlaidas savivaldybių biudžetuose.

„Savivaldybės ieško visų galimų sprendimų. Gyventojams skiriamos ir vienkartinės pašalpos arba parama išimties tvarka, įvertinus individualią šeimos ar asmens situaciją. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje reikalingi politiniai sprendimai ir Vyriausybės parama“, - sakė Jonavos rajono meras M. Sinkevičius.

Vyriausybė jau pritarė pasiūlymui taikyti 0 proc. PVM tarifą gyventojams centralizuotai teikiamai šilumai šiam šildymo sezonui, kompensuojant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto. Taip pat bus didinama parama nuosavoms saulės elektrinėms.

Susitikime prezidentūroje aptartos ir kitos, ES šalyse jau taikomos pagalbos priemonės gyventojams. Vyriausybei bus siūloma dar labiau didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį, taikyti vienkartines išmokas pažeidžiamiausioms visuomenės grupėms.