Paskelbtas Renginiai

Abiturientams nuskambėjo paskutinis skambutis

Antradienis, 31 May 2016 18:00 Parašė 

Kai baigiantis gegužei suskamba varpeliai, – reiškia, kad abiturientai atsisveikina su mokykla. Skambus tilindžiavimas, skelbiantis pradžią ar pabaigą, atveriantis vartus, duris ir kviečiantis lėkti, skubėti... Ar tas varpelio skambėjimas gali būti paskutinis?

Praėjusį ketvirtadienį 161 Senamiesčio ir 128 J. Ralio gimnazijų gimnazistai šventė paskutinio skambučio šventę. Parašiusi šias eilutes jau tarsi girdžiu Senamiesčio gimnazijos mokytojos Rasos Palaimienės abiturientams užduotą klausimą: ar iš tikrųjų tai yra šventė? Nes nuo šios dienos teks laiku atsikelti, negalios mamos parašytas raštelis, pagaliau nebus galima pamokų metu išeiti vairuoti. Sveiki įžengę į suaugusiųjų pasaulį, mieli mūsų rajono abiturientai! Tokie visi išdidūs, spindinčiomis akimis – ar pastebėjote, kad tądien į jus žvelgėme truputį pavydžiai, kiek nustebę ir jau kaip į svečius. Tarsi nieko ir neįvyko – dar vienos kartos vaikystė užaugo savarankiškam gyvenimui, tačiau kažkodėl gerklėje tarsi koks gumulas įstrigo, taip sunku rinkti žodžius...

Duotas startas visiems 161 abiturientui

Senamiesčio gimnazijos direktorės įsakymą dėl leidimo laikyti brandos egzaminus perskaitė metodinės tarybos sekretorė Teresė Jarmalienė. Leidimas duotas visiems 161 abiturientui, telieka visų sulaukti finišo tiesiojoje liepos 15-ąją, per brandos atestatų įteikimo šventę.

O kol kas pilnutėlėje Senamiesčio gimnazijos aktų salėje trūko oro ne tik nuo žmonių gausos, bet ir nuo užplūdusių jausmų. Nelengvai suvaldyti jaudulį sekėsi ir šventės kaltininkams abiturientams. Ir nenuostabu, nes viskas dar taip jautru, nesusigulėję: ir paskutinė netradicinė pamoka su klasių auklėtojomis, ir mažais žingsneliais atskubėjęs vaikų klegėjimas, į klases užsuko jų skambūs eilėraščiai, nerūpestingumas, vaikiški nuoširdūs palinkėjimai. Toks jausmas, kad sugrįžo vaikystė, kurioje visus augino pasakos, vaikiškos svajonės. Kaip ir kasmet, abiturientų pasveikinti atėjo Panerio pradinės mokyklos 1a klasės vaikai, lydimi savo mokytojos Ingridos Gedvilienės.

„Jūs jau pastatėte mokslo namą“, – dar ir šiandieną girdžiu nuoširdžius ir skambius pirmokėlių žodžius. Ir mero Mindaugo Sinkevičiaus pastebėjimą, kad tas namas – tikrai ne šiaudinis, kaip kad toje pasakoje. „Taip sakau, kadangi pažįstu daugelį jūsų mokytojų, kurie jums nuoširdžiai perdavė savo žinias. Be įgytų žinių, kai ko išmokote ir patys – socialinių ryšių, bendravimo, komunikavimo, iniciatyvos. Paskutinis skambutis reiškia savotišką slenkstį, už kurio – daug laisvės, savarankiškumo, galimybės pamatyti ne tik Jonavą, bet ir kitus Lietuvos, o gal ir Europos akademinius miestus. Didžiuojuosi jumis ir tikiuosi kuo geriausių rezultatų“, – linkėjo rajono vadovas.

18-ajai gimnazijos laidai turi pasisekti

Senamiesčio gimnazijos direktorė Rita Čiužienė visus ketverius metus gimnazistus atidžiai stebėjo gimnazijos erdvėse, pro jos akis nepraslydo nė menkiausia smulkmena. Direktorė neabejoja, kad šiai gimnazijos laidai turi pasisekti.

„Jau laikėte abi dalis anglų kalbos egzamino ir taip pradėjote estafetę, kuri įsibėgės jau po savaitės. O kaip bus vėliau, – patys patirsite ir išbandysite. Tiesą sakant, direktorė nepamato visų įvykių, nežino visų naujienų, bet ji nuoširdžiai tiki, kad šiai gimnazijos laidai tikrai turi pasisekti. Nes tai mokiniai, kurie yra dėmesingi, atidūs, susikaupę. Labai tikiuosi, kad liepos 15-ąją – tą dieną teiksime brandos atestatus – džiaugsis ne tik Miglė Martusevičiūtė ir Kamilė Jaglinskaitė, kurios švęs savo gimtadienius, bet džiaugis ir visi šios laidos abiturientai, įveikę sunkų egzaminų barjerą, pasitikėję savimi ir patikėję, kad gyvenimas yra visada gražus“, – abiturientams kalbėjo direktorė R. Čiužienė.

Meras iš anksto apsidraudė nuo galimų kaltinimų sugadinus kažkuriam abiturientui gyvenimą: dauguma abiturientų – ratuoti, o gatvė, kuri veda į mokyklą, netrukus bus remontuojama. Pasak mero, nesinorėtų, kad gatvių apkasai sutrukdytų laiku atvykti į egzaminą.

Mylimų mokytojų palinkėjimai

Į abiturientus kreipėsi jų mylimi mokytojai – Valdas Antanavičius, T. Jarmalienė ir R. Palaimienė – jiems visa salė plojo atsistojusi.

Niekada geros nuotaikos nestokojantis V. Antanavičius net neabejojo, kad abiturientai būtinai įkops į viršūnę – teliko vos keli metrai. „Ir kai stovėsite viršūnėje, pastebėsite, kad yra dar viena, už jos – dar viena ir dar viena. Tad ir jūsų laukia universitetas, doktorantūra, aspirantūra. O po to – Anglija. Juoktis čia nereikėtų – ko gero, ne taip mane supratote: turiu galvoje Oksfordą, Kembridžą“, – sakė V. Antanavičius. Jis dėkojo tėveliams, kurie užaugino tokius kultūringus vaikus, su kuriais buvo malonu ir bendrauti, ir bendradarbiauti, per tuos metus neiškilo jokio, net menkiausio, konflikto.

Mokytoja R. Palaimienė prisiminė vieną savo ankstesnės laidos abiturientą, kuris ją nuolat ramindavo: mokytoja, sakė anas abiturientas, jūs tik nesinervinkite, nes svarbiausia atsidurti tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Tądien to paties mokytoja, pasiremdama savo auklėtinio žodžiais, linkėjo ir 18-osios laidos abiturientams. „Žinokite, ko norite, gaukite, ko norite, ir, svarbiausia, mokėkite džiaugtis tuo, ką gavote“, – akcentavo abiturientų mylima mokytoja.

O lituanistė T. Jarmalienė nusprendė, kad skambant paskutiniam skambučiui reikėtų pakalbėti apie... kvadratą. Kodėl? Ir čia pat pasiūlė visiems pasamprotauti ir pasiremti autoriais – Motiejumi Kazimieru Sarbievijumi, Juozu Apučiu ir Justinu Marcinkevičiumi. Mokytojos mintys abiturientams, net neabejoju, tikrai pravers laikant lietuvių kalbos egzaminą.

Trečiokams – priesakas branginti mokytojus

Abiturientai trečiokams paliko visą savo per ketverius metus užgyventą turtą – visas sudužusias viltis ir svajones, asmenukių kolekciją, mokyklos valgyklos maistą, kuris jiems, paprastiems žmogučiams, buvo pernelyg gurmaniškas, sporto salę, kurią prisimindavo, kai grėsė neigiamas įvertinimas, privalomosios literatūros, kurios taip ir nespėjo perskaityti, sąrašą, duobes automobilių aikštelėje ir dar daugybę gerų ir naudingų dalykų, kurie šiems tikrai pravers.

Ir paliko patį svarbiausią turtą – mokytojus. Kurie visus ketverius metus juos mokė, ugdė, skatino būti geresniais žmonėmis. Ir įpareigojo juos branginti ir saugoti.

O po jautraus abiturientų pasisakymo salėje ne vienam prireikė nosinių...

Pagaliau užaugote. Liko dar vienas žingsnis ir jūs jau ten, suaugusiųjų pasaulyje. Kas beįvyktų gyvenime, kiek belaikytume egzaminų – tai viso labo tik savęs paties patikrinimas. Savo paties kiekybės ir kokybės santykio įvertinimas.

***

128 Jeronimo Ralio gimnazijos abiturientams nuskambėjęs skambutis taip pat paskelbė nueito kelio pabaigą ir naujojo pradžią, privertė susimąstyti apie tai, kas nuveikta, išmokta, pasiekta.

Gimnazijoje laikomasi šios šventės tradicijų: renginį organizavo trečių klasių gimnazistai, o ketvirtokai paruošė staigmenų savo auklėtojoms – į mokyklą važiuota puoštais automobiliais, žengta, lydint orkestrui, plaukiota katamaranais Kauno mariose...

Mokyklos kieme abiturientus pasitiko trečiokai, kelią apjuosdami gėlių girliandomis. Auklėtojos Nijolė Rimkuvienė, Sigita Meižienė, Janina Celiešienė, Laima Chaladauskienė ir Ona Bartušienė vedė paskutinę netradicinę pamoką.

Aktų salėje prasmingus žodžius tarė gimnazijos direktorius Arūnas Rimkus, kuris 69-osios laidos raliečius vadino lyderiais. Sėkmės linkėjo Jonavos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas, vyriausioji specialistė Danutė Ragelienė, pirmoji mokytoja Valdonė Šimonytė, anglų kalbos mokytoja Rita Gečiauskienė. Abiturientus sveikino ir svečiai iš Ispanijos – projekto „Erasmus“ dalyviai.

Išsiskyrimo liūdesį nuvyti šalin padėjo linksmas trečiokų šokis ir šmaikštūs Panerio pradinės mokyklos auklėtinių posmai apie gimnazistus. Abiturientai dėkojo mokytojams, skaitė testamentą, trečiokams įteikė gimnazijos raktą.

,,Žiūrėdamas į upės tėkmę, matai, kaip bėga laikas. Jis nugludina aštriausius akmenis, nuplukdo į nepasiekiamybę vaikišką tošies laivą su balta popierine pergalės vėliava, tačiau palieka prisiminimų ir atminties grynuolių“, – tokiais žodžiais renginį baigė gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Sirtautienė. O mokyklai 69-oji laida dovanojo naują kiemo fontaną, kuris ne tik papuoš aplinką, bet ir primins palikusius mokyklą.

Laima SLOVIKIENĖ