Paskelbtas Miesto naujienos

Motinystės įkvėptas gaminys pripažintas originaliu: užpatentavo dizainą

Šeštadienis, 31 October 2020 10:00 Parašė 

Vita Žikienė – jonavietė, jau penktus metus siuvanti išskirtines pagalvėles – transformerius. Jos kūrinių originalumą neseniai patvirtino Lietuvos Respublikos patentų biuras – pagalvių dizainas įregistruotas Lietuvos Respublikos dizaino registre. Šie jai sėkmę atnešė ir Jonavos rajono savivaldybės bei Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialo organizuotame konkurse ,,Sukurta Jonavoje“. Kaip sako pati Vita, sulauktas pripažinimas džiugina, tačiau, pradėjusi kurti gaminius, ji visiškai negalvojo apie jį.

Daugiafunkcis gaminys

„Transformerio pagalvėlė ViLė“ – Vitos Žikienės sukurta ir jos pačios rankomis pasiūta pagalvėlė, turinti ne vieną funkciją: ją dažniausiai renkasi keliautojai, siekiantys padidinti savo komfortą kelionių metu bei mamos, naudojančios pagalvę kaip žindymo rankovę, lovelių apsaugą, rankų šildyklę žiemą ant vežimėlio ir t. t. Šalia to, Vita pastebi, kad jos gaminius neretai įsigyja ir vyresnio amžiaus žmonės bei šeimos, auginančios neįgalius vaikus: jos pritaikytos pasidėjimui po nugara, galva, kojomis ar pilvu.

Pagalvių universalumą sąlygoja lankstumas bei daugybė metalinių spaudžių – šios leidžia perlenkti pagalvėlę įvairiomis pusėmis, keičiant jos dydį bei plotį.

Įkvėpė motinystė

,,Pagalvėlių kūrybą įkvėpė mano pačios motinystė. Susilaukusi trečiojo vaiko – dukrelės Lėjos – žinojau, kad noriu ją ilgai maitinti pati. Pastebėjau, kad migdant, maitinant kūdikį ant rankų, greitai paskausta ranką, nusispaudžia ir jo galvelė. Taip pat sunku jį paguldyti į lovą taip, kad šis neprabustų. Tada pradėjau galvoti, kaip išspręsti šią problemą. Žiūrinėjau visokius gaminius internete ir radau žindymui skirtas rankoves. Kadangi tokių Lietuvoje nebuvo, ėmiau ir pasisiuvau pati“, – pasakojo Vita.

Pamažu tobulino

Netrukus, paskatinta vyriausiosios dukros, ji pabandė pasiūlyti savo gaminį kitoms mamoms internete.

,,Jau tada sekėsi neblogai. Vėliau draugė atsiuntė man internetinę nuorodą, kurioje buvo minkšta automobilio saugos diržo apsauga ir prašė, kad jai pasiūčiau tokį daiktą. Pagalvojau, kodėl mano rankovė negali atlikti dviejų funkcijų. Supratau, kad noriu pasiūti gaminį, kuris tarnautų ne tik kūdikystėje, bet ir vaikystėje bei būtų pritaikomas daugybėje skirtingų situacijų. Teko išbandyti keletą variantų, tačiau kartu su klienčių pageidavimais ir pastebėjimais ,,Transformeris“ įgavo vis daugiau funkcijų.

Kadangi jo kūrybą įkvėpė dukra Lėja, pagalvėlių prekinio ženklo pavadinimas taip pat buvo sudarytas panaudojus jos bei mano vardų derinį“, – paklausta apie idėjos gimimą pasakojo moteris.

Vita savo pagalvėles siuva pati, tačiau kai pritrūksta papildomų rankų, jai padeda vyriausia dukra ar draugė.

,,Yra buvę, kad nebespėjau visko daryti viena, tada sulaukiau pagabos iš draugės bei savo vyresnėlės. Tačiau bent kol kas negalvoju ieškoti žmogaus, kuris man padėtų nuolat. Visų pirma, nuo pat pradžių savo ,,Transformerius“ siuvau viena. Patikėti tai svetimiems žmonėms - dar nedrąsu. Kai siuvi pati, žinai, kaip ir ką daryti, žinai, kad jei padarysi kokią klaidą, pati už ją ir atsakysi“, – teigė jonavietė.

Vadina savo vaiku

Nuo pirmųjų pagalvėlių pasiuvimo praėjus keliems metams, Vita nusprendė pabandyti užpatentuoti savo gaminį.

,,Visas procesas truko apie metus. Reikėjo užpildyti tam tikrus dokumentus, vėliau sekė tikrinimas, ar kūrinys nėra nukopijuotas. Galutinį tikrinimą atliko Lietuvos Respublikos valstybinis patentų biuras, patvirtinęs, jog „Transformerio pagalvėlės ViLė“ dizainas – originalus. Kiek žinau, buvo įvertinti keli tūkstančiai pagalvių ir atitikmens manosioms – nerasta.

Patentuoti savo kūrinį norėjau tikrai ne dėl to, kad ruošiuosi sekti, ar niekas jo neplagijuoja. Visais laikais žmonės kopijuoja vieni kitų darbus, nemanau, kad įmanoma išvengti to, tačiau aš visada sakau, kad mano ,,Transformerisׅ“ – mano vaikas. Norėjosi kažkaip tai užtvirtinti. Žinoma, būtų nesmagu, jei kas nuspręstų jį nukopijuoti ir pardavinėti masinėje gamyboje be mano žinios... Šiuo metu bendradarbiauju su keliaujančių mamų grupe – jos prisideda prie pardavimų“, – kalbėjo V. Žikienė.

Pelnė apdovanojimą

Moteris džiaugiasi ir šią vasarą pelnytu aukso medaliu – pastarasis jai įteiktas kaip konkurso ,,Sukurta Jonavoje“ laimėtojai.

,,Niekada nesidomėjau tokiais konkursais, bet sudalyvauti jame mane paskatino draugės. Kai sužinojau, jog laimėjau – tikrai apsidžiaugiau, nes visiškai to nesitikėjau“, – teigė moteris.

Jovita Stanevičiūtė