Paskelbtas Sportas

Olimpinės dienos aidai Jonavoje

Pirmadienis, 04 June 2018 08:47 Parašė 

Kiekvienais metais birželio mėnesį pasaulyje švenčiama Olimpinė diena. Tūkstančiai žmonių dalyvauja sportinėse ir kultūrinėse veiklose. Organizuojami Olimpinės dienos bėgimai, sporto varžybos, parodos, muzikiniai ir edukaciniai užsiėmimai, seminarai. Olimpinės dienos šūkis „Judėk. Sužinok. Atrask“.

Olimpinės dienos tikslas – skatinti sportinę veiklą visame pasaulyje, nepaisant žmonių amžiaus, rasės, lyties ar atletiškumo lygmens.

Lietuvoje pirmą kartą Olimpinė diena buvo surengta 1989 metais gegužės 13 dieną. Gedimino pilyje olimpinis čempionas Šarūnas Marčiulionis uždegė deglą, kuris estafete keliavo per Lietuvą, Latviją, pasiekė Estijos sostinę Taliną.

Dabar kasmet šeštadienį prieš birželio 23 d. Lietuvos sostinėje Gedimino kalne prie pilies bokšto uždegama Olimpinės dienos ugnis, kuri iš ten lydima pasiekia šventės vietą. Lietuvoje Olimpinės dienos bėgime galima dalyvauti lietuviškosios olimpinės mylios (1988 m.), 5 km ir 10 km rungtyse. Taip pat organizuojamos įvairios varžybos, mankštos, Lietuvos mokinių festivalio apdovanojimas ir kitos pramogos šventės dalyviams.

Pastaraisiais dešimtmečiais Olimpinė diena tapo pasauline švente, skleidžiančia olimpinius idealus visuose pasaulio kampeliuose.

Jau ne vienerius metus Olimpinę dieną mini ir Jonava. Kasmet pirmąjį birželio šeštadienį vyksta tam skirti renginiai. Kūno kultūros ir sporto centras pakviečia visus norinčius pakvietė simboliškai sudalyvauti lietuviškosios olimpinės mylios (1988 m) įveikime ir nesvarbu, kokiu būdu dalyvis šį nuotolį įveikia: ar dviračiu, ar bėgte, ar pėstute. Organizatoriai dar prieš nuotolio įveikimą, surengė viktoriną, kurioje susirinkusieji galėjo laimėti prizą, antistresinį kamuoliuką,  teisingai atsakius į sportinius klausimus. Aišku jie buvo susiję su olimpinėmis žaidynėmis, jose dalyvavusiais Lietuvos sportininkais. Buvo pateikti ir klausimai apie mūsų kraštiečius olimpiečius ar solidžiai pasirodžiusius mūsų rajono jaunuosius sportininkus.

Prie sporto arenos susirinkę šios olimpinės dienos dalyviai, kurių susirinko per penkias dešimtis, vėl nusiteikė įveikti 1988 metrų nuotolį takais palei stadioną sau pasirinktu įdomiu būdu. Vieni važiavo dviračiu, kiti tiesiog pasidarė sau treniruotę bėgant. Šventė suvienijo ir šeimas, o nuotolį vienu metu įveikė ne tik tėveliai su vaikučiais, bet ir seneliai. Finišo liniją su savo šeimininkais kirto ir ne vienas mažas šunytis, kurie taip pat pasidabino simboliniais šiais dienai skirtais medaliais.

„Šiandien yra džiugi ir kartu nerimastinga diena, nes jūs užbaigiate, kaip mes sakome, pirmą pakopą sporte, sportiniame ugdyme. Baigiate Kūno kultūros ir sporto centrą, - šventinį įžangos žodį tarė šios įstaigos direktorė Regina Stupurienė. – Aš tikiu, kad jūs toliau sportuosite, ginsite Jonavos garbę. Kas toliau sporto nesirinks, tikiuosi, jis padės jums tolesniuose gyvenimo siekiuose, nes jūs treneriai išmokė planuoti laiką, atsirinkti kas yra svarbu, kam teikti pirmenybę, kaip bendrauti su draugais ir kolegomis, valios, sąžiningumo, ugdė jūsų ištvermę. Ačiū jums, kad ginėte Jonavos garbę ir noriu paprašyti, kad niekada nepamirštumėte savo šaknų kur mokėtės. Dėkoju visiems treneriams, tačiau labiausiai krepšinio treneriui Gintui Mazurevičiui, kuriam pavyko išlaikyti ir atvesti visą komandą iki pažymėjimų įteikimo baigiant sporto centrą“.

Po šios sporto centro direktorės kalbos, kaip ir kiekvienais metais, savivaldybės J. Ralio salėje prasidėjo absolventų palydos įteikiant pažymėjimus apie tai, jog sėkmingai pabaigė Kūno kultūros ir sporto centrą. Šiemet šią įstaigą baigė 32 absolventai (5 sporto šakos – vienas boksininkas (treneris Ramūnas Kulbis), 11 futbolininkų (treneriai Eglė Kazlauskienė, Vytautas Stanevičius, Gediminas Zdanevičius, 14 krepšininkų (treneris Gintas Mazurevičius), 5 lengvaatlečiai (trenerė Vidutė Lebeckienė), viena stalo tenisininkė (treneris Saulius Bureika). Šiemet taip sutapo, kad tądien vyko privalomas lietuvių kalbos egzaminas, todėl atsitiko taip, kad pažymėjimų atsiimti neatvyko daugumą Senamiesčio gimnazijos moksleivių.

Absolventus sveikino ir rajono meras Eugenijus Sabutis. „Vienas žodis, kuris yra esminis man – didžiavimasis. Jis, kaip ir lazda, turi du galus. Labai svarbu, kad mes jumis didžiuojamiems. Kitas dalykas, kad jūs savimi galite didžiuotis. Nors tai papildomas švietimas ir galėjo bet kada viską baigti, bet jūs nenustojote ir ta motyvacija jūs turite didžiuotis. Tikiu, kad jūsų artimieji ar draugai tuo ir didžiuojasi jumis, kad jūs nesustojote ir šiandien esate čia, - samprotavo meras.

Gytis RAMANAUSKAS