Paskelbtas Sveikata

Meditacija pradedantiesiems – kodėl verta ir nuo ko pradėti

Pirmadienis, 22 January 2024 10:46 Parašė 

Meditacija mažina įtampą, stresą, nerimą ir baimes. Ji leidžia nurimti ir sutelkti dėmesį į svarbius dalykus. Vos kelios minutės meditacijos per dieną daro teigiamą poveikį mūsų savijautai ir sveikatai. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausius dalykus apie meditaciją.

Meditacija pradedantiesiems - kodėl verta?

Šiais laikais dauguma iš mūsų gyvena nuolatinėje sumaištyje ir streso būsenoje. Darbas, daugybė pareigų, problemų, paskolų ir įsipareigojimų verčia mintis net atsipalaidavimo ir poilsio akimirkomis sutelkti dėmesį į ateitį ar praeitį. Vykdote daugybę minčių procesų, vidinių dialogų ir įsivaizduojate daugybę galimų scenarijų. Visa tai sukuria chaosą, kuris didina stresą, įtampą ir neleidžia susikaupti, kūrybiškai mąstyti ar susitelkti į sprendimų paiešką. Tai savo ruožtu lemia santykių su artimaisiais problemas, mažesnį produktyvumą ir efektyvumą darbe, taip pat neigiamai veikia jūsų sveikatą ir savijautą. Štai čia į pagalbą ateina meditacija.

Meditacija kiekvienam gali būti skirtinga. Daugeliui ji asocijuojasi su jogais, kurie dienų dienas sėdi sukryžiavę kojas ir kontempliuoja. Tačiau nė vienas iš mūsų neturime tiek laiko, kad galėtume skirti valandų valandas ramybei ir streso malšinimui. Todėl meditacija pradedantiesiems pirmiausia moko būti sąmoningais ir susitelkti į dabarties akimirką. Ji moko mėgautis susitikimu su draugu, užuot grįžus namo galvoje kūrus darbų sąrašą, arba grožėtis vaizdu, užuot griebus telefoną ir atsainiai fotografavus. Svarbiausia - atsipalaiduoti, pajusti savo kūną ir pasirūpinti savimi.

Meditacija pradedantiesiems - žingsnis po žingsnio

Iš pradžių jums gali būti sunku išlaikyti "švarų protą". Nereikalingos mintys bandys įsibrauti į galvą ir trukdyti jums. Tačiau svarbiausia nepasiduoti, nenusivilti ir, svarbiausia, nekaltinti savęs. Atminkite, kad viskam ateina savas laikas, ir kuo dažniau praktikuosite, tuo lengviau jums bus išlaikyti "nesąmoningumo" būseną. Daugiau informacijos apie meditaciją pradedantiesiems rasite internetinėje svetainėje: rutareiki.com. Tačiau štai keletas idėjų, kaip pradėti medituoti:

  • Susiraskite ramią vietą namuose. Galite atsisėsti ant grindų sukryžiavę kojas, išsitiesti ant patogios kėdės arba tiesiog atsigulti į lovą. Svarbu, kad jums būtų patogu ir niekas netrukdytų. Tam pravartu dėvėti laisvus drabužius, kurie nevaržo jūsų judesių;
  • Užmerkite akis ir įsiklausykite į savo namų garsus, pavyzdžiui, laikrodžio tiksėjimą arba garsus, sklindančius pro langą. Jei oras geras, išeikite į balkoną arba pasivaikščiokite po mišką. Kad ir kurį variantą pasirinktumėte, stenkitės įsiklausyti į paukščių čiulbesį, medžių ošimą ar tiesiog į kaimynystėje sklindančius garsus. Tokie pratimai išmokys jus būti dabartyje ir mėgautis akimirka. Taip pat leiskite sau įsisąmoninti aplinką: pajuskite savo svorį ant žemės, vėjo šiaušiamus plaukus arba palieskite basomis pėdomis žolę;
  • Jei jums sunku užmigti, pravartu įsijungti atpalaiduojančią muziką. Gongų garsai gali būti geras pasirinkimas, nes jie veikia raminamai ir greitai atpalaiduoja įsitempusį kūną.