Paskelbtas Sveikata

Dantų recesija: kas tai ir kaip gydoma?

Pirmadienis, 12 June 2023 15:44 Parašė 

Dantų recesija yra terminas, kuris yra retai girdimas, tačiau jį galima išgirsti odontologo kabinete. Kas yra dantų recesija ir kodėl ją reikia gydyti? Dantų recesija yra būklė, kai dantenos atsitraukia nuo dantų paviršiaus, atverdamos jautrius danties šaknų plotus. Recesija gali būti problema, sukelianti diskomfortą, jautrumą ir galimą pavojų dantų sveikatai. Kas gali sukelti recesiją, kokių simptomų negalima ignoruoti?

Kas gali sukelti recesiją?

Dantų recesiją gali sukelti keletas veiksnių. Taip pat dantų recesijai įtakos turi genetika. Dantų recesija gali būti sukelta dėl įvairių priežasčių.

  1. Netinkama burnos higiena. Neteisingas dantų valymas, dantų siūlo nenaudojimas ar netinkama dantų valymo technika gali prisidėti prie dantų recesijos vystymosi. Nuolatinis bakterijų kaupimasis gali sukelti uždegimą ir dantenų audinių pažeidimus.
  1. Gingivitas. Gingivitas yra dantenų uždegimas, kuris dažnai būna pirmasis žingsnis dantų recesijos link. Uždegimas sukelia dantenų patinimą ir pažeidimus, dėl kurių dantenos gali atsitraukti nuo dantų.
  1. Periodontitas. Jei negydomas gingivitas progresuoja, gali išsivystyti periodontitas, jis veikia dantų ir kaulų audinius. Periodontitas gali sukelti žymų dantų recesijos progresavimą.
  1. Genetika. Paveldimumo veiksniai taip pat gali padidinti jautrumą dantenų recesijai. Kai kurie žmonės gali turėti paveldėtą polinkį į silpnesnę dantenų struktūrą arba jautrius audinius, kurie gali lengviau atsitraukti nuo danties.
  1. Trauma arba mechaninis stresas. Pažeidimas dėl netinkamo, grubaus dantų valymo gali sukelti dantenų recesiją.

Simptomai kuriuos pastebėję turite kreiptis pas odontologą

Dantų recesija gali pasireikšti įvairiais simptomais. Pirmiausia pastebimos matomai atsitraukę dantenos. Dantenos pradeda atsitraukti nuo dantų paviršiaus, atskleisdamos dantų šaknis. Atskleistos danties šaknys gali tapti jautrios šaltiems maisto produktams arba tam tikriems stimuliatoriams. Dantys gali atrodyti ilgesni, nes dantenos atsitraukia nuo dantų paviršiaus. Pažeistos dantenos gali kraujuoti dantų valymo ir valgymo metu. Dantų recesija gali turėti neigiamą estetinį poveikį, keičiant dantų išvaizdą ir harmoniją.

Gydymo galimybės: kokios jos?

Gydymo metodai priklauso nuo dantų recesijos sunkumo ir priežasčių. Kai recesija yra ankstyvoje stadijoje, kai tik pradeda atsitraukti dantenos, gydytojas gali rekomenduoti šiuos metodus:

  • Tinkamas dantų valymas ir dantų siūlas gali padėti sustabdyti recesijos progresavimą. Gydytojas gali patarti naudoti minkštesnį šepetėlį ir tinkamą techniką.
  • Gydymo specialistas gali atlikti specialią dantenų masažo procedūrą, skirtą padidinti kraujotaką ir skatinti dantenų audinių regeneraciją.
  • Jei recesija yra pažengusi ir sukelia didesnį kosmetinį ar funkcionalų neatitikimą, gydytojas gali rekomenduoti implantų procedūrą, kurios tikslas yra padengti atitrauktas dantenų sritis.

Prevencija: ar įmanoma išvengti šios dantų būklės?

Prevencija yra svarbi siekiant išvengti dantų recesijos ar jos progresavimo.  Reguliarus dantų valymas padeda išlaikyti gerą burnos higieną ir sumažinti bakterijų kaupimąsi. Naudokite minkštą šepetėlį ir tinkamą valymo techniką, kad išvengtumėte per didelio mechaninio streso dantenoms. Periodiškai lankytis pas stomatologą būtina, apsilankymas leidžia anksti aptikti ir gydyti bet kokius dantenų ar burnos sveikatos sutrikimus. Rūkymas ir per didelis alkoholio vartojimas gali neigiamai paveikti dantenų sveikatą ir prisidėti prie recesijos. Mityba, kuri yra subalansuota ir turtinga reikalingais maistiniais elementais, padeda išlaikyti stiprius dantų ir dantenų audinius.

Dantų recesija gali turėti įvairių priežasčių ir pasireiškimų, tačiau ankstyvas gydymas ir prevencija gali padėti išvengti didesnių problemų. Svarbu laikytis geros burnos higienos praktikų, reguliariai tikrintis dantis pas stomatologą ir stebėti savo dantų ir dantenų sveikatą, siekiant išlaikyti gražią ir sveiką šypseną. Jei sudomino, skaitykite plačiau paspaudę ant nuorodos.