Paskelbtas Aktualijos

Kokį šildymo sprendimą pasirinkti namams?

Ketvirtadienis, 17 August 2023 11:01 Parašė 

Šiluma yra vienas iš pagrindinių namų komforto elementų, rinktis tinkamą šildymo sprendimą yra svarbus žingsnis siekiant efektyvumo, ekonominio naudingumo ir aplinkosaugos. Šiuolaikiniai technologiniai pasiekimai ir didesnis dėmesys aplinkos apsaugai skatina plėtoti įvairius inovatyvius šildymo sprendimus, kurie leidžia sumažinti energijos sąnaudas ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Dujinis ir elektrinis šildymas: kada juos pasirinkti?

Dujinis šildymas yra plačiai paplitęs pasirinkimas daugelyje namų. Tai efektyvus ir greitas būdas šildyti patalpas. Dujos yra švarūs degalai, kurių naudojimas sumažina kietųjų dalelių išmetimą, tačiau jos yra iškastinės kilmės, o jų gavyba ir transportavimas gali turėti neigiamą poveikį aplinkai.

Dažniausiai žmonės renkasi šildymą elektra. Šis šildymas itin paprastas: nereikalauja degalų tiekimo sistemų, tačiau gali būti brangus sprendimas, ypač jei elektrinės energijos kaina yra aukšta. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kuriose šalyse elektra gaminama iš anglies degimo, kas gali padidinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Kada pasirinkti šilumos siurblius?

Šilumos siurbliai yra ekologiškas sprendimas, naudojantis šilumos perdavimo principą. Jie perkelia šilumą iš žemesnės temperatūros teritorijos į aukštesnės temperatūros patalpas. Šilumos siurbliai reikalauja pradinės investicijos, tačiau jų ilgalaikės energijos sąnaudos yra žymiai mažesnės nei tradiciniai šildymo būdai.

  • Oras-vanduo šilumos siurbliai. Šio tipo šilumos siurbliai naudoja orą kaip šaltinį ir vandenį kaip šilumos perkėlimo terpę. Jie yra vieni iš paprasčiausių ir pigiausių diegiamų variantų. Šie siurbliai yra efektyvūs, nes oro temperatūra yra paprastai aukštesnė nei žemės ar vandens, tačiau jie gali būti priklausomi nuo oro sąlygų, ypač žiemos metu.
  • Žemė-vanduo šilumos siurbliai. Šie siurbliai naudoja žemės ar gruntinio vandens šaltinį ir vandenį kaip šilumos perdavimo terpę. Jie gali būti horizontalūs (vanduo cirkuliuoja horizontaliai po žeme) arba vertikalūs (vanduo cirkuliuoja vertikaliai, naudojant gręžinius). Žemė-vanduo siurbliai yra efektyvūs ir nepriklauso nuo oro temperatūrų, todėl jie dažnai naudojami ilgalaikiam ir stabiliam šildymui.
  • Vanduo-vanduo šilumos siurbliai. Šie siurbliai naudoja požeminį vandenį kaip tiekiamą šaltinį ir vandenį kaip šilumos perdavimo terpę. Vanduo-vanduo siurbliai gali pasižymėti aukščiausiu efektyvumu, nes požeminis vanduo paprastai turi stabilų temperatūros lygį visus metus. Tačiau šie siurbliai reikalauja tinkamos požeminio vandens tiekimo infrastruktūros.
  • Oras-vanduo šilumos siurbliai. Šio tipo siurbliai naudoja orą kaip šaltinį ir vandenį kaip šilumos perdavimo terpę, panašiai kaip ir oras-vanduo siurbliai. Tačiau oro-vanduo siurbliai yra paprastai pritaikyti modernizuoti esamas šildymo sistemas, nes jie gali dirbti su esamomis radiatorinėmis sistemomis.

Ar verta namus šildyti oro kondicionieriais?

Namų šildymas kondicionieriais gali būti efektyvus sprendimas tam tikrais atvejais, ypač jei šilumos poreikis nėra labai didelis arba jei šaltuoju sezonu reikia tik šildyti kelias patalpas. Naujesni kondicionieriai dažnai turi šildymo funkciją ir gali būti efektyvesni šilimo būdu. Tačiau verta atkreipti dėmesį į jų energijos efektyvumo reitingus, kad būtų pasirinkti prietaisai, kurie naudoja mažai energijos šildymui. Namų izoliacija ir efektyvumas gali turėti didelę įtaką kondicionierių šildymo efektyvumui. Gerai izoliuoti namai išlaiko šilumą geriau, todėl kondicionieriams nereikia nuolat dirbti, kad palaikytų norimą temperatūrą.

Jei planuojate ilgalaikę perspektyvą, galite apsvarstyti šilumos siurblių ar kitų šildymo sistemų įdiegimą. Tokios sistemų investicijos gali pasiteisinti, nes jos gali būti efektyvesnės ir ekonomiškesnės. „Kondicionieriai Jums“ padės rasti tinkamiausią sprendimą jums.

Biolinės šildymo sistemos: kada jos tinkamas pasirinkimas?

Biokuras, tokias kaip mediena arba biomasė, yra gamtiniai degalai, kurie yra atsinaujinantys ištekliai. Naudojant biokurą šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas yra mažesnis, o atsinaujinantys ištekliai tampa mažiau išsekinti. Tačiau būtina atkreipti dėmesį į tinkamą biokuro tiekimą ir saugų deginimą.

Taigi, apibendrinant, svarbu rinktis šildymo sistemą, atsižvelgiant į konkretaus namo poreikius, vietos sąlygas ir aplinkos apsaugos aspektus. Daugelis šiuolaikinių šildymo sistemų siekia suderinti komfortą su energijos efektyvumu ir aplinkosauga. Vis dėlto, norint pasiekti geriausių rezultatų, būtina įvertinti visas galimas galimybes ir pasitarti su specialistais.