Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos miestas tampa vis draugiškesnis aplinkai

Trečiadienis, 02 March 2022 10:32 Parašė 
V. Derbutienė džiaugiasi, kad Rimkų kalnas buvo pritaikytas pėstiesiems ir įrengti nauji laiptai. V. Derbutienė džiaugiasi, kad Rimkų kalnas buvo pritaikytas pėstiesiems ir įrengti nauji laiptai.

Jonava – vis draugiškesnis miestas dviračių mylėtojams ir, vietinių teigimu, jį net būtų galima tituluoti dviračių sostine. Išpuoselėti dviračių takai, jungiantys visą Jonavos miestą ir rajoną, savo ilgiu atsilieka tik nuo didžiųjų Lietuvos miestų. Be to, jau dabar dviračiais galima apvažiuoti visą Jonavą.

Dviračių stoginės ir saugyklos

„Galiu drąsiai tvirtinti, kad Jonava – dviračių mylėtojų miestas, kuriame puikiai išvystyta dviračių infrastruktūra. Labai džiaugiuosi, kad kiekvienais metais mieste atsiranda vis daugiau naujovių, kurios padeda patogiau judėti dviračiu.

Visai neseniai prie miesto bibliotekos, poliklinikos, mokyklų buvo įrengtos stoginės, kuriose saugiai galima palikti savo dviračius. O dabar jau įrenginėja ir dviračių „garažus“ – tokias saugyklas prie daugiabučių, kur galėsime saugiai juos laikyti. Tai itin aktualu daugiabučių gyventojams, kurie dažnai neturi galimybės patogiai laikyti dviračius namuose. Manau, kad šios saugyklos dar labiau išpopuliarins dviračių judėjimą mieste, nes bus gerokai patogiau, o ir namų vietos neužims“, – apie naujai diegiamas naujoves mieste mintimis dalijasi jonavietė Vilma Derbutienė.

Be visa to, praėjusių metų spalio mėnesį Jonavoje buvo atidarytas pirmasis profesionaliai suprojektuotas ir įrengtas kalnų dviračių parkas Lietuvoje.

Pėsčiomis po miestą

„Pati po miestą vaikštau pėsčiomis, kadangi dar 2020 metais Rimkų kalnas buvo pritaikytas pėstiesiems ir įrengti nauji laiptai. Jau labai seniai apie juos svajojau, kadangi lipti į kalną būdavo nepatogu, o jeigu šlapia po lietaus ar sniego, tai dar ir labai slidu. Ir visai neseniai mano miestas mane išgirdo! Dabar darbą galiu pasiekti labai greitai ir patogiai, tiesiog nusileidusi laiptais“, – apie pėstiesiems pritaikytą miesto infrastruktūrą pasakoja V. Derbutienė.

Pasak moters, praeitų metų vasaros pabaigoje buvo atidarytas ir naujas pėsčiųjų ir dviratininkų tiltas. Jis sujungė gyvenamąjį Kosmonautų mikrorajoną ir kitoje Žeimių gatvės pusėje esančius Jonavos sporto areną, ligoninę, miesto stadioną.  

Modernėjantis viešasis transportas

Moteris priduria, kad labai džiaugiasi ir miesto viešuoju transportu. „Vietiniai autobusai kursuoja gana dažnai, todėl visada jais važiuoju aplankyti savo senjorų tėvų. Be to, skaičiau, jog netrukus autobusų stotelėse bus įrengtos švieslentės, kurios realiu laiku rodys, kada atvyks autobusas. Matysime iškart, ar autobusas nevėluoja“, – būsimomis viešojo transporto naujovėmis džiaugiasi jonavietė, pridurdama, kad ši priemonė bus itin aktuali jos senjorei mamai, kuriai bus dar patogiau pažiūrėti, kada atvyks autobusas.

Be to, dar praėjusiais metais bendrovė „Jonavos autobusai“ kartu su savivaldybe įsigijo pirmąjį ekologišką, aplinkai draugišką elektrinį autobusą. Šiais metais bendrovė planuoja tęsti autobusų parko atnaujinimą ekologiškais elektriniais autobusais ir įsigyti dar penkis elektrinius autobusus, kurie pakeis senus dyzelinius  autobusus.

Pasak Jonavos miesto savivaldybės atstovo spaudai Evaldo Utyros, miestas darnaus judumo srityje sparčiai vejasi didmiesčius: „Jonava – viena iš dvidešimties šalies savivaldybių, kuriose jau įgyvendinamas darnaus judumo planas, ir pirmoji, jį patvirtinusi. Mieste įgyvendinamos priemonės, padedančios mažinti neigiamą automobilių keliamą poveikį, keičia Jonavos miesto gyventojų judumo įpročius ir elgseną bei gerina gyvenimo kokybę. Siekiama sukurti tokią sistemą, kad judėti viešuoju transportu arba dviračiu mieste būtų taip pat patogu kaip ir automobiliu, kad kuo daugiau žmonių dviračius atrastų ne tik kaip laisvalaikio leidimo būdą, bet jais važinėtų į darbą, mokyklas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra ir finansuojama Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

logo2