Paskelbtas Miesto naujienos

Jonava – muziejus po atviru dangumi

Trečiadienis, 28 April 2021 11:03 Parašė 

Kai gyveni Jonavoje, kasdien mini tomis pačiomis gatvėmis, prasuki pro parkus, tvenkinius ar prasileki dviračių takais, – viskas atrodo taip įprasta, kasdieniška ir savaime suprantama. Tik sulaukusi svečių iš svetur ir pamačiusi jų nuostabą, išgirdusi komplimentus Jonavai, tarsi iš šalies pažvelgi į ją, aikteli: vaje, išties kokiame pavydo vertame mieste aš gyvenu!

Geriausia atvažiavus į dar nelankytą ar jau senokai nebūtą miestą, pirmiausia užsukti į Turizmo informacijos centrą. Tau patars, kur apsilankyti, ką pamatysi, kas labiausiai sudomins. Jonavoje jus pasitiks Kultūros centro turizmo informacijos centro (TIC) skyriaus vadovė Vijolė Šadauskienė.

Pandemija nesustabdė TIC‘o veiklos: jonaviečiams ir miesto svečiams organizuotos ekskursijos, pėsčiųjų ir dviračių žygiai, leisti informaciniai leidiniai, rašyti straipsniai turizmo agentūroms ,,Keliauk Lietuvoje“,  „We love Lithuanija“, dalytasi informacija su bendruomene ,,Keliaujančios mamos“, jungiančia daugiau nei 85 000  šeimų, mėgstančių ir norinčių keliauti su vaikais, ir kt.

Kai tik tarp savivaldybių „atsivėrė keliai“, TIC‘as svečius (saviems tai padaryti paprasčiau) pakvietė į ekskursijas po Jonavą ir jos rajoną. Belieka tik pasirinkti pagal savo skonį: „Mūsų Jonava“ (Jonavos istorija nuo įsikūrimo iki šių dienų); „Didikų Kosakovskių giminės keliais“ (Kosakovskių giminės istorija ir  palikimas Jonavoje, Skaruliuose ir Žeimiuose); „Dingęs Jonavos štetlas“ (pažintis su Jonavos žydų istorija, gyvenimo būdu, tradicijomis, išlikusiais paveldo objektais); „Jonavos perlas – Skarulių Šv. Onos bažnyčia“ (Skarulių kaimo, dvaro ir Šv. Onos bažnyčios istorija); „Pažintis su Jonavos rajonu“ (gražiausi lankytini Jonavos rajono objektai); „Literatūrinė Jonava“ (ekskursija vedama Abraomo Kulviečio, Juozapo Kazimiero Kosakovskio, Petro Vaičiūno, Jeronimo Ralio, Raimundo Samulevičiaus, Grigorijaus Kanovičiaus biografijos ir kūrybos motyvais); „Neįtikėtinų atradimų kupinas Upninkų kraštas“ (kelionė po Upninkų kraštą, atrandant baltų paveldą: pilkapius, piliakalnius, šventvietes ir legendinį Lietavos upelį).  

Mėgstantys pasivaikščioti pernai dalyvavo penkiuose pėsčiųjų žygiuose. Kiek bus jų surengta šiemet, priklausys nuo pandeminių suvaržymų ir mūsų noro skiepytis...

Populiariausias, net 70 žmonių sudominęs buvo pėsčiųjų žygis  „Lietuvos istorijos pėdsakais“ (nuo Lietavos upelio iki partizanų bunkerio Vareikių miške), po 45 dalyvius ėjo į „Dingusio kaimo istorija: Skaruliai“ ir „Kelionė po gimtąjį rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus miestelį – Jonavos štetlą“. Tris dešimtis žmonių sudomino „30 AČIŪ už LIETUVĄ“ bei „Sentikiai Jonavoje“.

Onkologinių ligonių bendruomenės „ŠKAC“ nariai noriai dalyvauja TIC‘o organizuojamuose žygiuose, ekskursijose. Bene įsimintiniausias buvo pėsčiųjų žygis iš Jonavos į Mažųjų Žinėnų piliakalnį. Žygį inicijavo „ŠKAC“ (vadovė Jūratė Povilavičienė), prie jo prisijungė ir TIC‘o, ir Krašto muziejaus darbuotojos. Žygis iš Jonavos iki piliakalnio tapo nemenku iššūkiu: 20 km pėsčiomis, aplankant gražesnes vietas, sustojant pailsėti. Kuo ypatingos vietovės, kokią praeitį jos mena, pasakojo gidė Giedrė Narbutaitė-Kontrimė, o sodybos „Vilkolė“ šeimininkų svetingai priimti keliauninkai susipažino su čia augančių vynuogių rūšimis. Ant Mažųjų Žinėnų piliakalnio tą dieną skambėjo dainos, kvepėjo sumuštiniais, kava, arbatos žolelėmis. Kaip sakė įspūdžiais dalijęsi žygeiviai, buvo neįtikėtina, o ypač tai, jog įveiktas nelengvas 20-ties kilometrų kelias.       

Pernai suorganizuoti trys dviračių žygiai: „Jonvabalių beieškant“ (dalyvavo net 70 dviratininkų!), „Su gimtadieniu, JONAVA!” ir „Dviračiais į auksinį rudenį“.   

Covid-19 nesutrukdė TIC‘ui dalyvauti Tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2020“ (Jonava pristatyta kaip Jonų respublika); LR Prezidento Gitano Nausėdos organizuotame susitikime su  Kauno apskrities turizmo sektoriaus atstovais.

Ne pirmi metai, kaip Jonava įtraukiama į Kauno regiono plėtros agentūros organizuojamus kelionės žaidimus. „Šlamučio slėpynės“ kvietė Kauno regione, tuo pačiu ir Jonavos rajone, ieškoti tautodailininkės, žaisliukų kūrėjos Stasės Samulevičienės sukurto žaisliuko Šlamučio atvaizdo. Žaidimas buvo populiarus, o Jonavoje vyko reportažų  ir baigiamojo žaidimo renginio filmavimai.

Be Jonavos TIC‘o neapsieina miesto renginiai ir šventės. Vaikų gynimo dienos šventės metu pristatytos turizmo naujienos ir „Šlamučio slėpynės“; per Jonines organizuotas orientacinis žaidimas „Atrask Jonų respubliką!”; Jonavos 270-ojo gimtadienio metu kviesta į nemokamas ekskursijas „Jonavos miesto įkūrėjų didikų Kosakovskių ir Jonavos miesto istorija” bei į edukaciją „Nupiešk Jonavos rajoną”.

TIC‘as aktyvus ir internetinėje erdvėje. TIC facebook puslapyje talpinama informacija apie lankytinas Jonavos rajono vietas ir objektus, vykstančius renginius, kitos aktualios naujienos. Internetinėje erdvėje organizuojama įvairių edukacinių žaidimų ir konkursų.

Vijolė Šadauskienė tikisi, jog pandemija amžinai nesitęs, juolab kad Lietuvoje turizmo sezonas prasideda tik birželio 15 d. ir iki to laiko bus pristatyta ne viena idėja. TIC‘o vadovė išduoda paslaptį, kad kiekvienas turistas, atvykęs į Krašto muziejų, o tuo pačiu ir į TIC‘ą, galės čia ir dabar išsiųsti atviruką su linkėjimais iš Jonavos. Tai – paprasta akcija, lankytojui nieko nekainuos. Jam tereikės išsirinkti atviruką, užrašyti adresą ir atviruką įmesti į čia pat, muziejuje, esančią pašto dėžutę. Vijolės Šadauskienės manymu, reklama ir nauda Jonavai neįkainojama, nes kiekvienas galės išsiųsti atviruką į bet kurį Lietuvos kampelį, taip pranešdamas apie Jonavos miestą, jo gražias vietas žmogui, kuris galbūt dar nebuvo Jonavoje ir niekada apie tai nesusimąstė.

Muziejus jau priima lankytojus, kurie gali susipažinti su ekspozicija. Tiesa, saugumo sumetimais įleidžiama ne daugiau kaip po du arba vienos šeimos narius, privalu laikytis reikalavimų – atstumas, kaukės, dezinfekcinis skystis.

TIC‘o vadovė sako norinti pagirti ir pačią Jonavą: miestas tampa vos ne kaip muziejus po atviru dangumi. Jonava gražėja – ir tai ne žodžiai, o faktai. Jonava žydi, Jonava šviečia. Miestas turistiniu požiūriu galbūt ne tiek stebina senų lankytinų objektų gausa, kuo galbūt galėtų labiau pasigirti mūsų artimiausi kaimynai, kiek įdomus kitu požiūriu. Jonavoje yra daug kokybiškų ir pakankamai ilgų dviračių takų, architektūriškai įdomių vietų – sporto arena, įspūdingas Joninių slėnis, dabar atsirandantis naujas pėsčiųjų tiltas, kuris, kaip sako meras, galbūt kažkam patiks, kažkam nepatiks, tačiau nepaliks abejingų. Miestas įdomus atvykusiam. Čia ir tvenkiniai, ir upė, čia gražu, gera, jauku. Turistą pasitinka tiek suolelis pailsėti, tiek gultas prigulti prieš saulę ir pasiklausyti tyliai tekančios Neries... Rodos, smulkmena, bet maloni – geriamojo vandens stotelės, yra ir mažiesiems mūsų augintiniams. Visa tai ir dar daugiau lemia malonią jaukią aplinką ir vietiniams, ir atvykusiems.

Pernai Krašto muziejų ir TIC‘ą aplankė per 2000 svečių, apie 1000 dalyvavo ekskursijose, žygiuose. Į klausimą kaip skaičiuojama, Vijolė Šadauskienė šypsosi: aišku, negriebi už skverno ir neskaičiuoji. Vadovaujamasi skaičiais, kada turistai, važiuodami per Lietuvą, renka kiekvieno rajono magnetukus. Mat kelinti metai vyksta akcija „Surink Lietuvą“. Žmonės važiuoja į rajonus, TIC‘e ar kitose vietose gali įsigyti to rajono magnetuką.

 – Mes pagalvojome: o kodėl tokiu principu negalime padaryti akcijos savo rajone? Taip gimė idėja „Surink Jonavą“, kad mūsų gyventojai aplankytų seniūnijas, nes jose yra daug lobių, gal kai kam ir nežinomų, – sako Vijolė Šadauskienė.          

Taip buvo pagamintas kiekvienos seniūnijos magnetukas, tereikėjo, kad žmonės, nuvykę į vieną ar kitą seniūniją, nusifotografuotų prie kokio nors lankytino objekto. Nuotrauką parodydavo TIC‘ui ir iš karto gaudavo magnetuką. Akcija buvo populiari: žmonės per savaitę „prasukdavo“ visas seniūnijas (kartais ir dviračiais), dalijosi įspūdžiais ir nuotraukomis.

Smagu buvo išgirsti žinią Lietuvos kultūros tarybai paskelbus 2021 m. Tolygios kultūrinės raidos I etapo projektinio finansavimo konkurso rezultatus. 5 Jonavos kultūros centro projektai gavo finansavimą. Du iš jų susiję su turizmu: „Baltų kultūros pėdsakais: respublikinis festivalis „Sutarysma““ bei „Jonava. Pažintinis maršrutas kūrybiškai“.

Karantinas, aišku, sukelia įtampą, neigiamas emocijas, tačiau yra ir kita – šviesesnė – jo pusė. Jis kviečia įjungti fantaziją, kūrybiškumą, kad gimtų naujos idėjos, ką būtų galima padaryti esant tokioms sąlygoms.

Jau ruošiant straipsnį spaudai, Vijolė Šadauskienė susitiko su Užusalių girininkijos girininku Žilvinu Koncevičiumi. Kalba sukosi apie galimybę žmonėms pasivaikščioti miško takais. Ir ne tokiais, kai nueini ir tuo pačiu keliu grįžti, bet panašiu į taką ratu.

Ypač tam tinkamas Upninkų kraštas – miškingas, gražus, pilnas baltų kultūros pėdsakų – pilkapių, piliakalnių, o ir tas legendomis apipintas Lietavos upelis...

TIC‘as, padedamas girininkų, seniūnijų seniūnų, kt. , šiuo metu aptaria maršrutus, kuriuos pasiūlys gyventojams pagal jų norus ir galimybes, – 5, 10-ties ar 15-os km trasas.

Idėja puiki! Ypač žinant, kokie apkrauti (ypač savaitgaliais, esant gražiam orui) mūsų dviračių takai, kuriuose stengiasi „sutilpti“ dviratininkai, paspirtukininkai, porelės, grupelės, vaikiški vežimėliai, o kur dar trepsintys liežuviukus iškišę keturkojai?

Smagu, kad ir 2021-aisiais Jonavos TIC‘as nestokoja naujų idėjų, sumanymų, kiekvieną pasitinka su entuziazmu ir dėmesiu, siūlo naujų maršrutų, žygių, renginių. Sėkmės!  

Monika KRISTINAITYTĖ

logo srtrf