Paskelbtas Miesto naujienos

Jonava skendėjo smarvėje

Penktadienis, 02 October 2020 08:22 Parašė 

Visą ketvirtadienio popietę Jonavos mieste tvyrojo itin nemalonus kvapas. Didžiule dujų smarve skundėsi ir rajono gyventojai. Žmonės piktinosi kas gali taip užteršti orą. Nerimas kilo dar ir dėl to, nes žiniasklaida buvo pranešusi apie remonto darbus „Achemoje“ bei padidėjusį kietųjų dalelių užterštumą mieste.

„Achema“ nekalta

AB „Achema“ ketvirtadienio vakarą informavo Jonavos rajono savivaldybę, kad apatinėje miesto dalyje jaučiamas nemalonus dujų kvapas nėra susijęs su gamykloje vykdomais technologiniais procesais. Kvapo šaltinį nustatinėja Jonavos aplinkos apsaugos inspekcija.

Anksčiau šią savaitę įmonė pranešė, kad paleis amoniako gamybos agregatą ir proceso metu gali būti matoma liepsna bendrovės teritorijoje. „Pranešame, kad šis procesas yra numatytas visuose technologiniuose ir aplinkosauginiuose dokumentuose ir jokios grėsmės aplinkiniams gyventojams ar ūkio subjektams nekelia“, - teigiama pranešime.

Aplinkosaugininkai rado kaltininką

Neilgai trukus aplinkosaugininkai nustatė kaltininką, tai Skaruliuose įsikūrusi naftos perdirbimo įmonė UAB „JUMPS“ ir jos padalinys UAB „NAPC“. Naftos perdirbimo įmonėse ir ankščiau buvo fiksuota daugybė pažeidimų. Gyventojai ne kartą skundėsi dėl dujų kvapo važiuojant pro Skarulius link Ruklos.

Aplinkosaugininkai reagavo skubiai, buvo iškviesta įmonės vadovybė ir apie 20 val. pranešta, kad minimos įmonės priverstinai sustabdė gamybą. Gamyba bus atnaujinta tik įrodžius, kad pažeidimai pašalinti.

Pasak aplinkosaugininkų - situacija yra itin rimta ir bus griežtai vertinama. Neatmetama galimybė, kad dėl padarytų pažeidimų bus kreiptasi į teismą.

„Alio Jonava“ inf.