Paskelbtas Miesto naujienos

COVID-19 Jonavoje: viruso šmėkla – tarsi kiekvieno žmogaus šešėlis

Ketvirtadienis, 26 March 2020 11:47 Parašė 
Jonavos PK viršininkas Š. Martinkėnas Jonavos PK viršininkas Š. Martinkėnas

Koronaviruso šmėkla, klupdanti net didžiausias pasaulio valstybes, neaplenkė ir Jonavos rajono. Lietuvoje paskelbus ekstremalią situaciją, pasikeitė įvairių institucijų darbo ritmas. Apie iškilusius  rūpesčius, kovojant su viruso išplitimu, mintimis pasidalijo meras, Savivaldybių asociacijos prezidentas  Mindaugas Sinkevičius, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos policijos komisariato (PK) viršininkas Šarūnas Martinkėnas, savo nuomones išsakė miesto gyventojai.   

Apsauginių priemonių pirkimas

Jonava tarytum apmirė: užsidarė mokyklos, nutrūko kultūrinė veikla, trumpinamas  prekybos centrų darbas, žmonėms patariama likti namuose ir tenkintis virtualiomis bendravimo galimybėmis.

Tik rajono vadovams nėra laiko užsidaryti būstuose ir ramiai stebėti situaciją. Jonavos savivaldybėje veikia ekstremalių situacijų komisija, kuriai vadovauja administracijos direktorius Valdas Majauskas, kiekvieną dieną į pasitarimus renkasi operacijų valdymo centras, sprendžiantis su krize susijusius klausimus.

Rajono Savivaldybės uždavinys – suteikti įvairią pagalbą ne tik sveikatos priežiūros įstaigoms, bet ir Savivaldybės kontroliuojamoms įmonėms. Todėl įgyvendinami sprendimai dėl apsauginių priemonių – kombinezonų su gobtuvais, vienkartinių veido kaukių, apsauginių akinių, respiratorių, pirštinių, chalatų, kepurių, dezinfekcinio skysčio ir t. t. pirkimo.

Kai kurie užsakymai sėkmingai įvykdyti. Kiek lėčiau juda respiratorių klausimas – užsakyta 3000 vienetų, bet kol kas Savivaldybė tegavo kelis šimtus. Panaši situacija yra ir su kombinezonų pirkimu – iš prašomų 500 vienetų sulaukta kiek daugiau nei 100.

Pasak mero, visos priemonės perkamos iš administracijos direktoriaus fonde sukauptų lėšų, t. y. mokesčių mokėtojų kišenės. Savivaldybė kreipėsi ir į verslo atstovus, prašydama finansiškai prisidėti ir tokiu būdu paremti  mūsų ligoninę. „Noriu nuoširdžiai padėkoti bendrovės „Danmink“ administracijai ir jos vadovui Tadui Tallat-Kelpšai už suteiktą paramą šiai gydymo įstaigai. Tai rodo įmonės atsakingą požiūrį į sudėtingas medikų darbo sąlygas ir visų gyventojų sveikatą pavojingo viruso COVID-19 plitimo metu“, – dėkojo M. Sinkevičius.

Siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, Jonavoje imtasi kai kurių apribojimų – aptvertos vaikų žaidimo aikštelės, suaugusiesiems skirti treniruokliai, sumažintas miesto ir tarpmiestinių maršrutų skaičius, pradėtos dezinfekuoti daugiabučių namų laiptinės ir t. t. Informacija apie koronavirusą gyventojams teikiama tel.: 8 600 13682 ir 8 683 27554.

Papildomi rūpesčiai

Sugriežtinus saviizoliacijos ir karantino reikalavimus, iš užsienio parvykusiems piliečiams Savivaldybė turi parengti atitinkamas patalpas, kuriose 14 parų galėtų apsigyventi grįžusieji asmenys. Pasak mero, šiam tikslui paruoštos patalpos ne tik Savivaldybei priklausančiuose  pastatuose, bet pasirašytos sutartys su dviem privačiais apgyvendinimo paslaugas teikiančiais tiekėjais Jonavoje, rengiami laikini būstai atlaisvintoje kaimo mokykloje. „Saviizoliacija nedavė tokių rezultatų, kurių tikėtasi. Tad imtasi priverstinai izoliuoti žmones. Ir tai daroma norint užkirsti kelią viruso plitimui. Šiuo metu esame paruošę apie 70 vietų tokiems asmenims“, – sakė rajono vadovas.

Tačiau, jo teigimu, situaciją sunkina nežinia dėl parvykstančiųjų skaičiaus. „Iš užsienio parkeliaujama į Vilniaus, Kauno, Palangos oro uostus, grįžtama keltais į Klaipėdą. Kiek tų grįžtančiųjų būryje yra jonaviečių, mes nežinome. Ar tai reiškia, kad turėtume budėti visuose keturiuose taškuose? Manau, mums turėtų pranešti skaičių asmenų, kuriuos turime izoliuoti jiems paruoštose patalpose savame rajone, informuoti, kokiu laiku jie grįžta ir t. t. Bet nuspręsta vienai nakčiai tautiečius apgyvendinti tose savivaldybėse, į kurias jie parskrenda ar parplaukia. Mes savo transportu rajono gyventojus parsivežame tik kitą dieną. Čia yra nemažai chaoso“, – pabrėžė meras.

Pašnekovo teigimu, labai svarbu sukoordinuoti visus veiksmus, įtikinti gyventojus, kad būtina laikytis karantino reikalavimų, nuraminti visuomenę, kad ši bėda praeis. „Suprasdami, kokioje situacijoje esame, neieškome nei kaltų, nei badome vieni į kitus pirštais, visi stengiamės ir dedame maksimalias pastangas. Apmaudu, kad kartais to kalbėjimosi ir susikalbėjimo pritrūksta. Mes, merai,  savivaldybių administracijų vadovai, žinome praktinius niuansus ir iš karto galime nuspėti kai kurias dar nesamas, bet iškilsiančias problemas. Tad būtų labai gerai, kad valstybės lygio operacijų vadovas, prieš priimdamas sprendimus, išgirstų ir mūsų balsą – būtų mažiau skundų, nepasitenkinimo ir nemalonumų, kurie tik apsunkina kovą su COVID-19 virusu“, – pasidalijo patirtimi rajono meras M. Sinkevičius.

Kilus sumaiščiai, ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pakeitė priverstinio karantino grįžtantiems iš užsienio tvarką – nuo šiol visi grįžusieji bus patikrinti dėl koronaviruso ir išleisti izoliuotis į namus. Savivaldybių parengtose izoliavimo vietose liks tik tie, kurie nepasirašys izoliavimo laikymosi reikalavimų ar neturės tinkamų sąlygų izoliuotis namuose.

Pranešimai policijos pareigūnams

Užklupus netikėtai ir pavojingai epidemijai, Kauno apskr. VPK Jonavos r. policijos komisariate darbas ekstremaliosios situacijos metu organizuojamas taip, kad būtų užtikrintos saugios ir sveikos gyventojų, pareigūnų, valstybės tarnautojų ir kitų darbuotojų darbo sąlygos, sumažintas fizinių kontaktų skaičius. Nesutriko ir toliau  policijos pareigūnams pavestų funkcijų vykdymas.

Jonavos r. PK viršininkas Šarūnas Martinkėnas atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu pareigūnai sulaukia pranešimų ne tik apie galimas nusikalstamas veikas ar teisės pažeidimus, bet ir pranešimų, susijusių su karantinu. Didžiąją jų dalį sudaro informacija apie asmenis, galimai nesilaikančius karantino sąlygų ar saviizoliacijos.  Į tokius pranešimus reaguojama pagal numatytus algoritmus. Gautą informaciją  pareigūnai užfiksuoja ir perduoda Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. „Kol kas teisinių poveikio priemonių Jonavos rajono gyventojams policijos pareigūnai netaikė, tačiau apie gresiančią atsakomybę už karantino sąlygų ar saviizoliacijos nesilaikymą/pažeidimus asmenys kasdien perspėjami”, – komentavo PK viršininkas, pridurdamas, kad balandžio pradžioje paaiškės, ar koronavirusas turi įtakos kriminogeninei situacijai rajone.

Siekdama apsaugoti visuomenę nuo koronaviruso tolesnio plitimo ir sudrausminti karantino taisyklių nesilaikančius asmenis, Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos parengtoms Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) ir Baudžiamojo kodekso (BK) pataisoms.

Pažeidėjų laukia beveik dešimt kartų didesnės baudos už karantino ir saviizoliacijos taisyklių pažeidimus ekstremaliosios situacijos metu. Šiuo metu už pažeidimus fiziniams asmenims ANK numato įspėjimą arba baudą nuo 60 iki 140 eurų, o įsigaliojus įstatymo pataisai, bauda būtų nuo 500 iki 1 500 eurų. Atitinkamai didėtų baudos ir juridiniams asmenims bei jų vadovams: dabar – nuo 140 iki 600 eurų,  bus – nuo 1 500 iki 6 000 eurų.

Jonaviečių pasvarstymai

Prasidėjus antrai karantino savaitei, miestas ištuštėjo – gatve praeina tik vienas kitas žmogus. Tačiau anaiptol ne visi supranta koronaviruso, apėmusio visą pasaulį, pavojų. Šit, viena trisdešimtmetė Jonavos gyventoja piktinasi griežtinamomis taisyklėmis, o juolab reiškia nepasitenkinimą parvykusiųjų iš užsienio saviizoliacija. „Netikiu tuo, ką ta valdžia kalba. Tai tik burbulas, matyt, kažkam atneš pelno. Mano draugės vyras parvažiavo iš užsienio, tai niekur negalėjo išeiti dvi savaites. Kur tai matyta? Neleido į darbą! Atseit – 14 parų privalo sėdėti namuose. Nesąmonė, ir tiek“, – dėstė moteris.

Lionginas prisipažino nesuprantąs valdžios „gerumo“ dėl grąžinamų iš užsienio lietuvių. „Ragina tuos žmogelius grįžti, siunčia specialius lėktuvų reisus, kitokiais būdais veža į Tėvynę. Bet juk visi žinojo, kad artėja grėsmė, tai patys išvykusieji privalėjo pasirūpinti ir kelionėmis atgal. Gal paskelbus ekstremalią situaciją ir reikėjo kokį kartą suorganizuoti sugrįžimą tiems, kurie buvo komandiruotėse. Bet kam lankstytis atostogaujantiems, besivartantiems prieš saulę tol, kol valdžia į namus pargabena? Tokie parvežti asmenys ir platina virusus. Saviizoliacija jie nesirūpina, gal galvoja, kad viruso neturi. Bet kas žino? Tai ar ne valdžios kaltė? Parveža į Lietuvą ir numeta medikams – jūs dabar rūpinkitės. O kai kurie sugrįžusieji tik pasityčioja. Ar čia nekvepia politika? Juk artėja Seimo rinkimai, tai gal valdžia nori save reabilituoti ir įgyti rinkėjų palankumą?“ – samprotavo garbaus amžiaus Lionginas.

„Aš laikausi visų rekomendacijų, nė su kuo nebendrauju, taigi kontakto neturiu. Dažnai plaunu rankas, laiptinėje savo servetėle nusivalau turėklus, durų kodo mygtukus. Žinoma, reikia kokį kartą per savaitę nueiti maisto produktų nusipirkti. Bet ten yra dezinfekuojančio skysčio, pirštinių, tai vėlgi viską naudoju. Savo akimis mačiau, kad žmonės eina plikomis rankomis, nedėvi jokių veido kaukių, nesilaiko atstumo. Tai, be abejo, nemalonu. Gal jiems niekas nepaaiškina, kaip elgtis?“ – įžvalgomis pasidalijo pusamžė Regina.

„Sėdim namuose antrą savaitę, tikriausiai pratęs karantiną dar porai. O kai ir tos praeis, ar virusas išnyks? Galvoju, kad jo pavojai tykos dažname žingsnyje. Man atrodo, jog dabar gatvėse vaikšto šimtai užsikrėtusiųjų, tik jie niekur nesikreipia. Reikėjo testuoti kelis kartus daugiau žmonių pačioje viruso paplitimo pradžioje, apie tai kalbėjo ne vienas gydytojas. Bet pagailėjo reagentų, atseit, būtų išmesta į balą. O dabar – ne į balą? Apsauginėmis priemonėmis būtina aprūpinti ne tik infekcinių ligoninių medikus ir Priėmimo skyriaus darbuotojus, bet ir visus kitus medicinos darbuotojus – juk jie ir susitinka, ir bendrauja, ir tas pačias durų rankenas liečia. Taigi į pavojų patenka visi. Bet taip kol kas nebuvo. Gal dabar, kai fiksuojamas vis didesnis susirgimų skaičius, atsigręš į kiekvieną sveikatos priežiūroje dirbantį asmenį?“ – porino jonavietis Povilas.  

Irena BŪTĖNAITĖ