Paskelbtas Aktualijos

Ar Jonavos savivaldybės atstovai tikrai nori bendradarbiauti su verslininkais?

Penktadienis, 25 May 2018 10:33 Parašė 

Tikriausiai dauguma pritartų, kad stipri savivalda, valstybė negalėtų klestėti, jeigu aktyvios žmonių bendruomenės nepadėtų priimti svarbių sprendimų, susijusių su įvairiomis gyvenimo sritimis.

Tokiu geros valios bendradarbiavimo pavyzdžiu būtų galima laikyti tai, kad valstybinės institucijos kviečia asocijuotas bendruomenes apsvarstyti tam tikrų aktualių klausimų (pavyzdžiui, dėl naujojo Darbo kodekso, mokesčių reformų ir pan.).

Džiaugiuosi, kad Jonavoje turime veiklią verslo bendruomenę. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (PPAR) Jonavos filialo pirmininko Alfonso Meškausko iniciatyva prieš penkerius metus buvo pasirašyta bendradarbiavimo tarp savivaldos ir verslo sutartis, kuri leido tikėtis, kad verslo bendruomenė (nors ir netiesiogiai) galės padėti spręsti rajono reikalus.

Gaila, bet taip jau mūsų rajone susiklostė, kad noras bendradarbiauti, dalytis patirtimi ir idėjomis, spręsti aktualius klausimus yra vienpusis. Savivaldybė per šį laikotarpį nė karto neišreiškė iniciatyvos pakviesti verslo bendruomenės nagrinėti svarbių ne tik verslininkams, bet ir visiems gyventojams klausimų, todėl ir šį kartą norą leistis į diskusijas parodė tik Kauno PPAR Jonavos filialas. Nors laikas ir nebuvo patogus (pirmadienis, gegužės 21-oji, 14 val.), vis dėlto aptarti visuomenės problemų susirinko nemažai verslininkų, kurie nebijojo išreikšti savo nuomonės dėl rūpimų klausimų, nebūtinai susijusių su jų verslu. Deja, konstruktyvaus dialogo su Savivaldybės atstovais nepavyko užmegzti, nes pastarieji meistriškai nurodydavo priežastis, kodėl negalima išspręsti vienos ar kitos problemos, trūko geranoriškumo ir siekio paieškoti galimybių, kaip vienoks ar kitoks probleminis klausimas galėtų būti išspręstas.

Norėtųsi, kad Savivaldybė suprastų – verslo atstovai nori būti ne tik išklausyti, bet ir suprasti. Jei įvardijama problema, nereikia jos atmesti ir teisintis, kad trūksta lėšų. Norisi rasti abipusį sprendimo variantą, nes tai svarbu ne tik verslo atstovams, bet ir visuomenei! Kai verslas turi realių problemų, kurių sprendimas deleguotas įvairioms ministerijoms, administracijos direktorius Valdas Majauskas neturėtų nusišalinti nuo problemų sprendimo teisindamasis, kad jam tai nepriklauso ir „šiuo metu aš neturiu pinigų“. Gal galima į partnerystės perspektyvas žvelgti šiek tiek plačiau ir formuojant biudžetą pateikti pasiūlymų?

Verslo bendruomenė siekė bendradarbiauti su savivalda ir kitais būdais. Balandžio mėnesį Kauno PPAR Jonavos filialas išsiuntė rajono merui raštą su bendradarbiavimo pasiūlymais. Atsakymas negautas. Priežastis, kodėl nebuvo svarstomas raštas, tiesiog absurdiška – netinkamas žodis pavadinime! Verslininkai nusiuntė merui „pasiūlymą“, o siųsti, pasirodo, reikėjo „prašymą“! Būtent šį motyvą susitikimo metu įvardijo meras, todėl kaip reikėtų vertinti tokį rajono vadovo požiūrį, kai pasiūlymo forma buvo svarbesnė nei rašto turinys?  Abejingumas, noro įsiklausyti į verslininkų nuomones, įvertinti jų poreikius stoka.

Daug buvo pateikta pasiūlymų, buvo nurodyta nemažai pastabų dėl įvairių dalykų – verslininkai tikėjosi tokio pat aktyvumo ir iš Savivaldybės atstovų, bet to nesulaukė.

Verslininkų pasiūlymas opius klausimus surašyti ir numatyti dvišales priemones šiems klausimams spręsti buvo atmestas dėl banalaus Savivaldybės atstovo „pasiteisinimo“, kad „politikai turi savų interesų“! 

Visada maniau, kad politikų interesas – viešas interesas. Čia mes turėtume suprasti, kad interesas – ne tik kreiptis į verslininkus, kai reikalinga finansinė pagalba paremti renginius ar šventes. Interesas – ne tik užsidėti pliusą viešojoje erdvėje ir prieš rinkimus puikuotis, kiek „daug nuveikta verslo labui“. Interesas turėtų būti konstruktyvi diskusija, palikus nuošalyje visus asmeniškumus, priklausomybes partijoms. Visuomenei reikalingi protingi, racionalūs sprendimai, kurie orientuoti į efektyvius rezultatus. Deja, šioje apskrito stalo diskusijoje tokių bendradarbiavimo sprendimų, kuriais būtų siekiama bendra mūsų rajono gyventojų gerovė, nebuvo priimta.

Pabaigoje norėčiau pacituoti vieną iš viešosios erdvės komentatorių: „Kartais taip norisi, kad politikai atmerktų akis, nustotų gilintis į „užkliudėatkeršysiu“... ir imtų daryti pasauliui gėrį.“(V. S.)

 Jolita PELECKIENĖ

Kauno PPAR Jonavos filialo tarybos narė