Paskelbtas Miesto naujienos

Dviratininkai – vis dar „nepažabojami“?

Antradienis, 03 October 2017 12:17 Parašė 

Praėjusiame „Alio Jonavos“ numeryje rašėme apie vykusį Saugaus eismo komisijos (pirmininkas Erlandas Andrejevas) posėdį ir priimtus sprendimus. Kokiais klausimais dar diskutuota? Kokie prašymai svarstyti?     

Jonavos rajono socialinių paslaugų centro direktorė kreipėsi dėl galimybės apriboti gyventojų automobilių stovėjimą Taikos g. Prašyme rašoma: „Socialinių paslaugų centro tarnybinis transportas ir technika neįgaliesiems yra laikoma patalpose (Klaipėdos g. 15). Įvažiavimas į garažus – sukant iš Klaipėdos į Taikos g. ir atvirkščiai. Ties Klaipėdos g. 11-u daugiabučiu ir Taikos g. 5-u namu gyventojai automobilius stato tiesiai prieš įvažiavimą į garažus, todėl Socialinių paslaugų centro automobiliai turi važiuoti per šaligatvio bortelius.“

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Jonavos rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus patrulių būrio specialistas, SEK narys Remigijus Zdanavičius pasiūlė esant tokiai situacijai skambinti tel. 112. SEK tam pritarė.

SEK parašė Lietavos g. gyventoja, prašydama leidimo įrengti aikštelėje prie 43-io namo ženklą „Neįgalusis“. Po eismo įvykio moters sūnus neteko 90 proc. darbingumo, neradus kur pastatyti automobilį, vyras kenčia nuo pykčio priepuolių, kyla grėsmė apgadinti šalia stovinčias mašinas.

SEK po diskusijų prašymui neprieštaravo. Kadangi vyras automobilio nevairuoja, jo motina turės pažymėti savo transporto priemonę neįgaliojo ženklu.

Jonavos Justino Vareikio progimnazijos direktorė kreipėsi dėl kelio ženklo įrengimo. „2016 m. gruodžio 19 d. rašėme dėl kelio ženklo, draudžiančio parkuoti ne mokyklos darbuotojų automobilius, įrengimo prie įvažiavimo į mokyklai priklausančią automobilių aikštelę. Aplinkinių namų gyventojų nedidelėje mokyklos automobilių aikštelėje nuolat paliekamos transporto priemonės trukdo į darbą atvykusiems mokyklos darbuotojams: jie priversti savo automobilius palikti gatvėje ar Visuomenės sveikatos biurui, neįgaliųjų draugijai, kitoms įstaigoms priklausančioje automobilių aikštelėje (Chemikų g. 136). Šių įstaigų darbuotojams mūsų palikti automobiliai taip pat kelia daug nepatogumų, kyla nemažai konfliktinių situacijų. Palikti stovėti ant važiuojamosios kelio dalies automobiliai nėra saugūs, trukdo saugiam eismui Chemikų g. Todėl dar kartą prašome prie įvažiavimo į mokyklai priklausančią automobilių aikštelę įrengti kelio ženklą, draudžiantį parkuoti ne mokyklos darbuotojų automobilius“, – rašoma prašyme.                   

Nutarta, paderinus laiką su progimnazija, pastatyti arba ženklą „Rezervuota stovėjimo vieta“ (mokyklos darbuotojai turės išsiimti leidimus), arba „Stovėti draudžiama“ su nurodytu konkrečiu laiku (pvz., nuo 6.00 iki 18.00 val.).     

SEK narys, Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andrius Venckus atkreipė dėmesį į automobilių eismą prie naujosios „Norfos“: aikštelėje per savaitę fiksuojama po keletą eismo įvykių, suglumę vairuotojai neišsiaiškina, kas ir kada turi pirmumo teisę. SEK nutarė kreiptis į prekybos centro administraciją, kad ši, įvertinusi situaciją, priimtų optimaliausius sprendimus.

Dar viena problema: Sodų g. gale, prie Joninių slėnio, jau ne vienas žmogus nukentėjo nuo skriejančių dviratininkų. Kaip juos sutramdyti? SEK narys, UAB „Jonavos autobusai“ direktorius Otaras Urbanas dar sykį priminė, kad analogiška situacija ir ties Kalnų g.: negana to, kad į važiuojamąją kelio dalį dviratininkai įlekia net nestabtelėję, dar ir piktybiškai „šauna“ per perėją...

Taip pat bus galvojama, kaip pristabdyti vairuotojus, dideliu greičiu važinėjančius Sodų g. link Joninių slėnio (turėtų būti įrengtas greitį iki 30 km per val. ribojantis ženklas); numatyta, tiesiant taką Šaltinio g., įrengti ir bortą, kad nežinantys vietovės vairuotojai neįvažiuotų į tvenkinį; svarstytos kitos saugų eismą užtikrinančios priemonės.

Karolina VIČIŪTĖ