Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Laisvalaikis

Augintinių mityba - kokie principai yra svarbiausi?

Pirmadienis, 27 December 2021 16:26 Parašė 

Rūpintis savo gyvūnu svarbu kiekvienam atidžiam šeimininkui. Būtent jo mitybos racionas gali daug nulemti - nuo augintinio energijos iki kailio spindesio lygio. Kokiais principais turėtų vadovautis kiekvienas žmogus, besirūpinantis mylimo kompaniono sveikata?

Atidžiai išsinagrinėkite sudėtis

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų gyvūnų mylėtojų tarpe - pasyvumas renkant tinkamą ėdalą. Taip jau yra, kad mūsų visuomenė yra smarkiai paveikta reklamos ir neretai pasikliauja saldžiais žodeliais ant produktų etikečių, kurios smarkiai pagražina realybę. Norėdami išrinkti tikrai kokybišką maistą savo augintiniui privalome skaityti ingredientų sąrašą. Tai pats paprasčiausias būdas išvengti nesusipratimų. Skirkite laiko pasidomėti, kokia sudėtis garantuos plačiausią maistinių medžiagų diapazoną. Svarbiausia, augintiniui yra gauti baltymų, tad žiūrėkite kaip aukštai ingredientų sąraše yra mėsa. Grūdinės kilmės ingredientai, pilni angliavandenių, yra reikalingi energijai gauti, tačiau tuo atveju, jei jie sąraše dominuoja, tai nėra pats geriausias pasirinkimas. Vienas iš kokybiško sauso maisto šunims pavyzdžių - “Orijen” prekinio ženklo produkcija, kurią rasite čia: https://www.alphazoo.lt/produkto-kategorija/sunims/sausas-maistas-/orijen-.

Pasitarkite su veterinaru 

Bene svarbiausias žingsnis užtikrinti pilnavertišką mitybą savo augintiniui - susisiekti su patikimu veterinaru. Atminkite, tai yra srities profesionalas, kuris turi platų žinių ir patirties bagažą. Įvertinęs augintinio organizmo būklę ir kitas aplinkybes jis gali pateikti patį tiksliausią maisto siūlymą. Žinoma, kad informaciją galite rasti patys, tačiau išsiaiškinti, kiek ja galima pasitikėti, gali būti gana sunku. Neretai taip galima gana lengvai pasimesti, o situacija ypač komplikuojasi, kai aplinkinių nuomonės maišosi su perskaitytų straipsnių išvadomis. Geriau tiesiu taikymu apsilankyti pas profesionalą su užtikrintais patarimais.

Venkite staigių pokyčių

Kai kurie šeimininkai pamiršta vieną svarbų principą, susijusį su augintinių mityba. Negalima ėdalo keisti staiga. Jei gyvūną į namus priėmėte neseniai, turite išsiaiškinti, kuo šis maitinosi pas praeitus globėjus. Tuomet reikėtų bent kurį laiką gyvūną maitinti būtent tuo pasirinkimu. Kadangi šis ir taip patiria daug streso dėl aplinkos naujumo, papildoma organizmo reakcija į staigius pokyčius gali būti nemaloni. Pradėkite maistą keisti pamažu - maišant su nauja rūšimi. Sausą maistą galima maišyti su šlapiu arba net tiesiog su vandeniu, jei matote, kad gyvūnas negeria pakankamai skysčių. Vertėtų pirkti tik kokybišką maistą iš patikimų tiekėjų, kaip pavyzdžiui, šį sausą ėdalą katėms: https://www.alphazoo.lt/produkto-kategorija/katems/sausas-maistas/orijen. Atminkite, jog net jei augintinis ir trokšta šlapio ėdalo ir atrodo nesuvokiama, kad iš karto duoti kitokią maisto rūšį - blogas poelgis, jo kūno reakcija gali būti visai priešinga.

Stebėkite augintinį

Kad ir kiek besidomėtumėte, kad ir kiek besitartumėte su profesionalais, kartais niekas negali nuspėti organizmo reakcijos į tam tikrus ingredientus. Juk kiekvienas gyvūnas yra unikalus, todėl būtina stebėti jo reakciją į įvairias maisto rūšis. Aišku, kad svarbu ir tai, ar jam valgomas maistas patinka, tačiau svarbiausi ženklai - jo kūne. Ar augintinio kailis blizga? Ar matote, kad jo svoris stabilus, o gyvūnas judrus ir energingas? Tai - puikios mitybos ir pilnavertiško gyvenimo požymis. Jei augintinis atrodo apatiškas, vertėtų pasižiūrėti, ar kaltas negali būti maisto pasirinkimas.