Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Kovo 11-osios minėjimas – tarsi nedidelė Dainų šventė

Ketvirtadienis, 12 March 2020 12:25 Parašė 

Kovo 11-ąją Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metis Jonavoje paminėtas itin iškilmingai. Po oficialiosios dalies, surengtos Santarvės aikštėje, šventė tęsėsi Sporto arenoje, kur nepriklausomos valstybės sukaktį  vainikavo koncertas  „30 AČIŪ  už Lietuvą“.

Jonaviečių mintys

Trečiadienio popietę į Santarvės aikštę prieš rajono Savivaldybės pastatą rinkosi jonaviečiai, nešini geltonos, žalios ir raudonos spalvų atributika – gėlėmis, simboliniais laisvės vėjo malūnėliais, vėliavėlėmis. Miestelėnų neišgąsdino nei žvarbus oras, gūsingas vėjas, nei naujausia žinia apie du naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje. Tiesa, į oficialų minėjimą atėjo nedidelis pulkas tokių drąsuolių. Pasak kelių pakalbintų dalyvių, jokie virusai negali užgožti meilės prieš 30-metį atkovotai Lietuvos laisvei. „Kadaise beginkliai žmonės nepabūgo stoti prieš tankus, atidavė gyvybę, tai nejaugi mes tokią dieną dėl to viruso turėtume sėdėti namuose? Aš labai myliu savo tėvynę, gerbiu jos piliečius ir noriu švęsti kartu su visais“, – sakė į minėjimą atėjęs Alfredas.

Džiugiai buvo nusiteikusios ir moterys: „Nepriklausomos Lietuvos 30-metis – labai svarbi ir džiugi šventė kiekvienam žmogui. Šiandien norime būti kartu su kitais jonaviečiais, pamatyti kultūros darbuotojų parengtą koncertą. Žinoma, nejauku, kad pasaulį užklupo pragaištingas virusas, bet jis juk negali užgesinti meilės Lietuvos valstybei.“ Tokiomis mintimis dalijosi ir kiti susirinkusieji.

Netrukus Ruklos įgulos kariai sustojo į iškilmingą rikiuotę,  įnešė kovinę mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vėliavą. Skambant Lietuvos valstybės himnui, kurį užvedė jonavietės Rūta Tiškevičiūtė ir Taurinta Klesevičiūtė, stiebo viršūnėje suplevėsavo mūsų šalies trispalvė.

Mero sveikinimas

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį įvardijo „tikėjimo savo valstybe, savo žmogumi ir ateitimi švente“. Jis akcentavo jaunosios kartos pareigą būti atsakingai už šalies puoselėjimą ir gerovę. Anot jo, kuriant valstybę, nereikia būti dideliu viršininku ar valdžios žmogumi. „Tai galime daryti savo kieme, šeimos rate augindami atžalas, sąžiningai atlikdami mums patikėtus darbus. Tiek tereikia, kad kiekvienas prisidėtų prie Lietuvos sėkmingos kloties“, – kreipdamasis į susirinkusiuosius, kalbėjo M. Sinkevičius.

Rajono vadovas pabrėžė, kad visiems šalies piliečiams reikia ne susiskaldymo, o vienybės, saugumo jausmo, socialinio teisingumo. Meras pastebėjo, jog per 30 metų pasitaikė ir pasitaiko įvairių negandų visuomenėje. Viena jų – socialinė nelygybė, skurde gyvenančios šeimos, vargstantys namų ūkiai. M. Sinkevičius įsitikinęs, kad ateityje šios blogybės išnyks. „Tie, kurie sako, kad ne už tokią Lietuvą kovojo, manau, klysta. Valstybė nėra baigtinis projektas, neateina ta diena, kai galima pasakyti – atkeliavome į rojų. Už gėrį nuolat reikia, kovoti,  stengtis ir jo siekti. Džiaugiuosi jumis visais, kurie stengiatės ir formuojate tinkamą požiūrį į valstybę, pasididžiavimą mūsų šalimi, skiepijate teigiamą požiūrį jaunajai kartai – vaikams, anūkams, proanūkiams. Visada išlikite stiprūs, mylintys ir sveiki“, – linkėjo meras.

Kariuomenės stiprybė

Laisvės šventės proga Jonavos gyventojus pasveikino parlamentaras Rimantas Sinkevičius, atkreipdamas dėmesį, kad 30 metų yra ilgiausias Lietuvos nepriklausomybės laikotarpis per visą jos tūkstantmetį.  „Džiugu, kad bendroje Europos šalių šeimoje esame kaip lygiateisiai partneriai, kitų tarptautinių organizacijų nariai. Niekas negali paneigti tos pažangos, kurią Lietuva padarė per pastarąjį  30-metį. Visiems linkiu sveikatos, susiklausymo, tolerancijos ir solidarumo“, – sakė svečias.

Sveikinimo žodį taręs kariuomenės atstovas plk. ltn. Artūras Purlys taip pat pabrėžė teigiamus mūsų šalies pokyčius. Jis akcentavo Lietuvos kariuomenės stiprybę ir, jei to prireiktų, pasiryžimą ginti savo Tėvynę ir jos žmones. „Tą darome kartu su NATO kariais, kurie dislokuoti Ruklos įguloje. Tačiau noriu pasakyti, kad saugoti valstybę – ne tik kariuomenės, bet ir visų Lietuvos žmonių pareiga“, – kalbėjo A. Purlys.

Jis pasidžiaugė jaunimu, kuris savanoriškai ateina tarnauti ir turi didelį patriotiškumo jausmą.

„Šios gražios šventės proga jums visiems perduodu mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vado ir visų Ruklos įgulos dalinių vadų sveikinimus. Linkime neišblėstančio patriotiškumo jausmo ir gerų darbų mūsų valstybei“, – baigė sveikinimus kariuomenės atstovas.

Pilietinės akcijos

Aikštėje vykusios pilietinės akcijos „30 AČIŪ“ metu susirinkusieji, laikydami rankose šventės simbolius – trijų spalvų laisvės vėjo malūnėlius, sustojo į  nubraižytus kontūrus, o svarbią akimirką įamžino net keturi skraidantys dronai.

Minėjime buvo perskaitytos visų 1918 m. vasario 16-ąją ir 1990 m. kovo 11-ąją Nepriklausomybės Aktus pasirašiusių 144 signatarų pavardės. Prieš 30 metų šį svarbų dokumentą savo parašais patvirtino ir du Jonavos krašto atstovai, tai dr. Bronislovas Lubys bei Stanislovas Gediminas Ilgūnas. Jų atminimas pagerbtas ne tik Tylos minute, bet ir gėlių krepšeliais, kurie padėti prie dr. B. Lubio skulptūros ir S. G. Ilgūno atminimo lentos.                

Pasibaigus oficialiam minėjimui, dalyviai pasuko į Sporto areną pasiklausyti šventinio koncerto. Jonavos kultūros centro (JKC) vadovai, atsakingai ruošęsi šventiniam koncertui, nerimavo, kad pasaulyje siautėjantis virusas išgąsdins jonaviečius ir programą teks parodyti pustuštei salei. Bet realybė buvo kitokia – beveik visos vietos arenoje buvo užimtos.

Šventinis koncertas   

Šventinis koncertas „30 AČIŪ už Lietuvą“ pranoko žiūrovų lūkesčius, nes vaikas, suaugęs ar brandaus amžiaus žmogus negalėjo nepajusti dvasinio pasitenkinimo ir dar stipresnio jausmo nepriklausomos šalies valstybingumui ir savarankiškumui.  Jonavos bendruomenės kolektyvai kartu su profesionaliais atlikėjais  atliko žinomus, tačiau moderniai, džiazo ritmu aranžuotus kūrinius. Toks Jonavos kultūros centro režisierių sumanymas pakylėjo visą šventę į aukštą lygį. Rajono Savivaldybės vicemero Eugenijaus Sabučio nuomone, „tai buvo tarsi nedidelė Dainų šventė“.    

Iš viso programoje dalyvavo beveik 400 atlikėjų, 210 iš šio skaičiaus sudarė šokėjai.

Po šventės JKC direktorius Sergejus Jefimenka lengviau atsikvėpė – suplanuoti Kovo 11-osios minėjimui skirti renginiai pavyko. „Nuoširdžiai dėkoju visiems kolektyvams, kiekvienam jų dalyviui ir vadovui. Reikėjo daug laiko atiduoti tam, kad visi programos numeriai būtų sudėlioti tinkamai, nekeltų vėliau sumaišties ar kitokių trikdžių. Tik visų dalyvių atsakingumo ir kruopštaus darbo dėka pavyko pasiekti gerų rezultatų, – kalbėjo S. Jefimenka. – Dėkojame jonaviečiams, nepabūgusiems koronaviruso ir kartu su mūsų kolektyvais paminėjusiems Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį. Tikiu, kad šventės įspūdžiai paliko malonių prisiminimų. Dėkoju visiems.“

Irena BŪTĖNAITĖ

Audriaus Reipos nuotr.

 logo srtrf