×

Įspėjimai

JUser: :_load: Nepavyko įkelti nario su id: 43
Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Futbolas

„Lietavos“ futbolo klubą rems kaunietis verslininkas

Penktadienis, 01 April 2016 10:23 Parašė 
Naujam rėmėjui padovanojo simbolinius marškinėlius. Naujam rėmėjui padovanojo simbolinius marškinėlius.

A lygos debiutantas – „Lietavos“ futbolo klubas – turi naują rėmėją. Juo tapo kaunietis verslininkas, Klaipėdos konteinerių terminalo, taip pat kelių įmonių Kaune ir kituose miestuose savininkas Zigmas Petrauskas. Ši žinia paskelbta per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta iš karto po VšĮ „Jonavos futbolas“ dalininkų susirinkimo.

Iki šiol buvo trys dalininkai: Jonavos rajono savivaldybė, verslininkas Jonas Kaminskas ir asociacija „Už Jonavos futbolo ateitį“. Dabar būti dalininku ir vystyti Jonavos futbolą sutiko verslininkas Z. Petrauskas, kuris įsipareigojo suformuoti pusę „Lietavos“ klubo biudžeto – per 100 tūkst. eurų.

Lygos naujokų biudžetas – kuklus

Meras Mindaugas Sinkevičius per spaudos konferenciją apgailestavo, kad sudėtinga pritraukti žmones, kurie norėtų savo aseninius ar verslo pinigus investuoti į sporto šakas, kurios šiuo metu nėra atsiperkančios. Todėl keista ir džiugu, kad Jonavos futbolo klubą sutiko remti ne vietinis verslininkas.

A lygos debiutanto – „Lietavos“ futbolo klubo – biudžetas tarp kitų komandų atrodo gana kukliai – 205 tūkst. eurų. Savivaldybės indėlis – 90 tūkst. eurų. Turtingiausias yra praėjusio sezono čempionas Vilniaus „Žalgiris“, jo biudžetas – 2,1 mln. eurų, iš jų Vilniaus miesto savivaldybės parama sudaro 730 tūkst. eurų.

Praėjusio sezono vicečempionai „Trakai“ pajamų viešai nedeklaruoja, manoma, kad suma bus panaši kaip ir pernai – apie 550 tūkst. eurų. Trakų rajono savivaldybės parama – tik 20 tūkst. eurų.

Abiejų Kauno komandų – „Žalgirio“ ir „Stumbro“ biudžetus sudaro maždaug po 300 tūkst. eurų, Kauno miesto savivaldybė abiem klubams padalys po 150 tūkst. eurų.

Praėjusio sezono šeštosios vietos laimėtojo – Utenos „Utenio“ – pajamos sudaro 350 tūkst.eurų, pusė šios sumos – savivaldybės dotacija, tačiau 100 tūkst. eurų žadama skirti naujai įsteigtai Utenos futbolo akademijai.

Bronzos medalių laimėtojo Klaipėdos „Atlanto“ biudžetas – apie 600 tūkst. eurų, savivaldybės dotacija – 60 tūkst. eurų.

Marijampolės „Sūduvos“ biudžetas – 650 tūkst. eurų, beveik visas lėšas lėšas sunešė privatūs rėmėjai, savivaldybės parama sudaro 75 tūkst. eurų.

Rems sąžiningą žaidimą

Per spaudos konferenciją rajono meras M. Sinkevičius akcentavo, kad ir Savivaldybė, ir kiti rėmėjai klubą rems su viena išlyga: žaidimas turi būti sąžiningas ir švarus. „ Jei matysime užkulisinius susitarimus, lažybas – paprasčiausiai pakelsime rankas. Ir mums nereikės nei prokuratūros, nei FNTT tyrimų,“ – sakė meras.

Merui pritarė ir „Lietavos“ klubo rėmėjų šeimą papildęs verslininkas Z. Petrauskas. „Pritariu merui: tikrai nenorime veltis į nemalonius ginčus ir istorijas. Bėda ta, kad dėl lažybų, išankstinių susitarimų futbolo klubai dažnai praranda gerą įvaizdį,“ – teigė verslininkas Z. Petrauskas.

Remti sportą – šeimos hobis

Paklaustas, kodėl nutarė remti Jonavos futbolą, verslininkas sakė, kad dar pernai į jį kreipėsi Jonavos sporto bendruomenės atstovai, kurie prašė atkreipti dėmesį į „Lietavos“ klubą, kuris pernai triumfavo I lygoje. „Iš tikrųjų Jonavos klubas pernai nuveikė didžiulį darbą, šiemet jų startas A lygoje – taip pat geras. Žinau, kaip jaunam klubui sudėtinga įsilieti, išlaikyti tradicijas. Be to, man imponavo ir atsakinga Jonavos savivaldybės pozicija šiuo klausimu,“ – sakė Z. Petrauskas.

Verslininkas pasakojo, kad sportą remia nuo 1992 metų, tai tarsi šeimos hobis. Iki šiol paprastai daugiausiai remdavo krepšinį. Verslininko sūnus Gediminas yra „Šiaulių“ krepšinio klubo treneris.

„Iki šiol epizodiškai, be jokių sutarčių, remdavau ne vieną klubą. Dabar pasirašiau ilgalaikę trejų metų sutartį. Tokia ilgalaikė investicija į futbolą man – pirmoji,“ – sakė verslininkas.

Pasak verslininko, ypač mažesniuose miestuose nelabai kas nori investuoti į sporto rėmimą. Be to, ir įstatymai neskatina teikti paramos. Z. Petrausko žodžiais, teikdamas paramą prarandi 11-12 proc. „Dar vienas niuansas: natūralu, kad didelės įmonės, kurių didelės apyvartos, turi ir didesnių finansinių įsipareigojimų. O jeigu turi įsipareigojimų ir dar kažkam teiki paramą – finansinės institucijos žiūri gana įtariai. Tad pritraukti rėmėjų – išties sudėtinga,“ – sakė verslininkas.

Rėmėjams – atviros durys

Meras apgailestavo, kad kol kas nepavyksta į rėmėjų gretas pritraukti didžiųjų Jonavos įmonių. „Noriu pasakyti, kad mūsų ratelis tikrai nėra uždaras: jei kas nori prisijungti – durys visuomet yra atidarytos. Antai mūsų smulkesnieji rėmėjai– ūkininkai, autoserviso įmonės ir pan. veikia per asociaciją „Už Jonavos futbolo ateitį“. Mūsų veikla – ne tik žaisti aikštelėje, bet ir plėsti savo gerbėjų ratą, kad mūsų būtų kuo daugiau, kad Jonavos futbolą pamiltų ne tik jonaviečiai, kad prasmę remti matytų ir vietos, ir Lietuvos verslininkai,“ – sakė meras.

Vienas iš rėmėjų J. Kaminskas akcentavo, kad šiuo metu keliamas tikslas ne tik įsitvirtinti ir kuo ilgiau išlikti lygoje, bet ir ką dar būtų galima nuveikti Jonavos futbolo labui. Diskutuojama apie futbolo akademijos steigimą, kad vaikai futbolo pradmenų būtų mokomi nuo darželio ar mokyklos, o užaugę galėtų papildyti miesto komandos gretas. Kitaip tariant, reikia sukurti tam tikrą grandinę.

„Lietava“ A lygoje siekia būti tarp šešių geriausių komandų. Meras, neabejoja, kad klubo rėmėjų šeimą papildžius naujam patyrusiam nariui, yra galimybė klubą padaryti geriausiu, nors ir nesame sostinėje.

Z.Petrauskas iš jonaviečių gavo simbolinę dovaną – sportinius komandos marškinėlius, pažymėtus 10 numeriu su savo vardu.

Laima SLOVIKIENĖ