Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Joninių slėnį užplūdo dešimtys tūkstančių žiūrovų

Antradienis, 25 June 2019 08:52 Parašė 

Sekmadienį mūsų miesto Joninių slėnyje surengta tradicinė Joninių (Rasų) šventė sukvietė kelias dešimtis tūkstančių ne tik vietos gyventojų, bet ir svečių iš kaimyninių rajonų. Tokiam atėjusiųjų būriui įtakos turėjo ir palankus oras, ir nauji renginio akcentai.

Iškilmingiausias momentas

Šventės vedėjai Livija Gradauskienė ir Paulius Skučas, matydami tiek daug žiūrovų,  prisipažino esą nustebinti. Abu akcentavo, jog Lietuvoje tik Jonava turi savo respubliką, savo valstybės piliečius, valiutą – jongrašį ir net išrinktą respublikos prezidentą Joną Sirvydį, kuris, kreipdamasis į susirinkusiuosius, svarbiausiais akcentais įvardijo tvarką, grožį, gėrį ir malonų gyvenimą. „Ko daugiau reikia? Būkite pasveikinti Jonai ir Janinos, būkite laimingi visi jonaviečiai“, – laikydamas rankose prezidento regalijas, linkėjo ilgametis vienadienės Jonų respublikos vadovas.

Rajono Savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius Jonines pavadino „tradicine ir didžiausia švente, kuri asocijuojasi su stebuklu“. „Tas stebuklas – tai pražydusio paparčio paieška. Norisi tikėti, kad jis jau stovi šalia jūsų įsikabinęs į parankę ar vaikiškais piršteliais spaudžia ranką, vadinasi, ir ieškoti nebereikės. Linkiu puikios, smagios, linksmos šventės šią trumpiausią metų naktį. Juk pačios gražiausios Joninės vyksta tik Jonavoje“, – optimistiškai kalbėjo meras M. Sinkevičius.

Abiejų garbių mūsų krašto vadovų kalbas palydėjo trys salvės: už viso pasaulio ir Lietuvos Jonus ir Janinas; už Jonų respublikos prezidentą ir jį gerbiančius žmones; už Jonų ir Janinų sostinę, Jonų respubliką ir visus, kurie myli Jonavą.

Pasirengimas trunka metus  

Pasak Jonavos kultūros centro (JKC) direktoriaus Sergejaus Jefimenkos, suorganizuoti tokį grandiozinį renginį reikia ne tik laiko, bet ir idėjų, sumanumo bei atsidavimo. „Po šventės išanalizuojame pasitaikiusias klaidas, įvertiname pasiteisinusius dalykus ir pradedame planuoti būsimas Jonines. Taigi pasirengimas trunka visus metus – iki Naujųjų jau būname sutarę su atlikėjų grupėmis“, – dalijosi patirtimi S. Jefimenka.

Pašnekovo teigimu, tai esąs nelengvas uždavinys – mat stengiamasi, kad atlikėjai atitiktų šventės temą, būtų retai koncertuojantys mūsų krašte. Šiemet Joninių šventėje savo programas pristatė grupės „Elnio rago miškas“, „Skylė“ su Aiste Smilgevičiūte, „Žalvarinis“, o po vidurnakčio dainavo Saulius Prūsaitis. „Renkantis vienus ar kitus atlikėjus, vertiname ir kainą. Paprastai Vasario 16-osios, Joninių, kitose šventėse koncertuojantys atlikėjai maždaug dvigubai pakelia kainas“, – mintijo JKC direktorius.

Nauji akcentai

Pagrindinis šventės akcentas – Jonų sodyba, kurioje organizuojama daug įvairių ir įdomių atrakcijų bei žaidimų. Šit Upninkų KC  meno mėgėjai ateinančius lankytojus „nuprausė“ surinktos rasos vandeniu, kad „tvirtybės priduotų“, Juškonių kaimo bendruomenė iš gėlių žiedų dėliojo mandalą, JKC Krašto muziejaus kolektyvas kepė kvepiantį šakotį, o ant suvežto šieno patalų Lietuviškų ristynių federacijos nariai demonstravo šios nematerialaus kultūros paveldo statusą turinčios žaidimų šakos, atsiradusios dar XIX a., subtilybes ir kvietė Jonus išmėginti savo jėgas. Sodybos teritorijoje savo gaminius siūlė amatininkai, raštinėje buvo registruojami Jonų respublikos piliečiai, kurių skaičius siekia beveik pustrečio tūkstančio, netrūko smagumo ir patiems mažiausiems jonaviečiams.

Pirmą kartą Joninių vakarą į tvenkinį nuleisti ugnelėmis spindintys 268 gėlių vainikėliai. Toks skaičius leidžia tikėti, kad jonaviečiai bus įrašyti į rekordus fiksuojančios agentūros knygą.

Kiekvienais metais šventę vainikuoja misterija, kurios pasižiūrėti atvyksta daug svečių iš įvairių Lietuvos kampelių. Pasak S. Jefimenkos, tai esąs labai atsakingas įsipareigojimas – juk negali kasmet rodyti to paties reginio. „Žinoma, niekas nedraudžia pakviesti pagoniškus papročius puoselėjančių grupių. Bet, manome, patraukliau atrodo mūsų pačių sumanytas scenarijus. Šiemet krivių ir vaidilutės idėją pasiūlė JKC režisierė Jurga Roličienė, o visą misteriją režisavo Teatro skyriaus vadovas Gediminas Gutauskas, beje, atliekantis ir pagrindinio krivio vaidmenį, bei Jolita Driukienė, – pasakojo S. Jefimenka. – Gyvename XXI amžiuje, tad į spektaklį su baltų tradicijomis ir pagonybę menančiais papročiais įpynėme lazerio, šviesos, ugnies, šiek tiek laikmetį atitinkančio moderno elementų ir, žinoma, meilės.“  

O kai Joninių slėnį užliejo misteriją vainikavusi melodija „Lietuva brangi“, miestą  sudrebino fejerverkai.  

 Bendras darbas

Šventėje dalyvavo JKC ir jo filialų kolektyvai. Smagiomis dainomis ir mikliais šokiais susirinkusiuosius linksmino „Ramtatukai“, vyresniųjų šokių grupė „Varūna“,  „Laduta“, programą papildė Kulvos folkloro grupė „Drobulė“, „Gijos“ kapela iš Liepių, Upninkų „Širvintos“ ir „Letaukėlos“ muzikantai, nuotaiką kėlė Čičinų „Kraitė“ ir Šveicarijos kapela „Varpena“. Į šokio šurmulį įsiliejo Senamiesčio gimnazijos bendruomenės šokių kolektyvas „Junda“.

Renginio metu pagerbti žvejybos varžytuvių nugalėtojai, paskelbti gražiausiai nupinto vainikėlio autoriai ir t. t.

„Joninėms ruošėmės visi, nepaisydami nei dienos, nei nakties. Ankstyvą rytmetį net sapnais pasidalijome. Labiausiai bijojome lietaus, nes jis gali sukelti trumpą jungimą, sutrikdyti apšvietimą, atnešti kitokių pavojų.  Ačiū dangui, nepagailėjusiam gero oro ir sudariusiam puikias sąlygas surengti tradicinę Joninių, dar vadinamų Rasomis, šventę. Dėkui visiems JKC darbuotojams, šokusiems, dainavusiems, atlikusiems visus „juodus“ darbus, žinoma, dėkojame žiūrovams, šitaip gausiai susirinkusiems į vasarvidžio šventę“, – atsisveikindamas teigė JKC direktorius S. Jefimenka.

"Alio Jonava" inf.