Paskelbtas Aktualijos

Už nedraustą automobilį baus ir vairuotoją, ir savininką

Antradienis, 15 November 2016 10:53 Parašė 

Praėjusią savaitę Seimas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis griežtinama viešajame eisme dalyvaujančių, tačiau privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu (PCAD) nedraustų transporto priemonių savininkų atsakomybė. Išsamiau šį nutarimą paprašėme pakomentuoti draudimo brokerę Vidą RADZEVIČIENĘ.

Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymas reikalauja, kad transporto priemonę šiuo draudimu apdraustų savininkas arba asmuo (nesvarbu ar fizinis, ar juridinis), kuris ją naudoja pagal finansinės (lizingo), išperkamosios nuomos ar kitą panašaus pobūdžio sutartį.

Pagal šiuo metu galiojančio Administracinių nusižengimų kodekso nuostatas, PCAD nedraustą transporto priemonę vairuojančiam asmeniui skiriama 60–120 eurų bauda už tai, kad jis neapdraustą priemonę vairavo. Tačiau vairuotojas nebūtinai yra šios transporto priemonės savininkas, kuris pagal įstatymą privalo ją apdrausti. Tokiu atveju savininko atsakomybė perkeliama neapdraustą transporto priemonę vairuojančiam asmeniui, o pats savininkas dėl padaryto įstatymo nusižengimo lieka nenubaustas. Įstatymo pakeitimu siekiama užtikrinti, kad atsakomybę už pažeidimus prisiimtų ir vairuotojai, ir transporto priemonių savininkai.

Tuo atveju, kai vairuotojas ir transporto priemonės savininkas yra skirtingi asmenys, įstatymas numato nuo 50 iki 100 eurų baudą eisme dalyvaujančios, bet PCAD nedraustos transporto priemonės vairuotojui. Jeigu transporto priemonės savininkas, neapdraudęs transporto priemonės PCAD, yra fizinis asmuo, jam bus skiriama nuo 60 iki 120 eurų bauda. Jeigu savininkas yra juridinio asmens vadovas ar kitas atsakingas asmuo, – jam bus skiriama nuo 120 iki 240 eurų bauda. Vairuotojas būtų baudžiamas policijos tikrinamoje vietoje, o savininkas – jam nedalyvaujant. Jei paaiškėtų, kad policijos sustabdytos ir tikrinamos transporto priemonės vairuotojas ir savininkas yra vienas ir tas pats asmuo, – jis būtų baudžiamas vieną kartą.

Lietuvos Respublikos Prezidentei pasirašius, įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų, kartu su naujuoju Administracinių nusižengimų kodeksu.

Draudimo klausimais konsultuoja draudimo brokerė Vida RADZEVIČIENĖ, dirbanti su šešiomis didžiausiomis draudimo bendrovėmis Lietuvoje: „BTA“, „Lietuvos draudimas“, „Gjensidige“, „Ergo“, „Compensa“ ir „Seesam“. Norėdami gauti brokerės atsakymus į Jums iškilusius klausimus galite kreiptis Jums patogiu būdu: tel. 8 655 63006, el. paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba adresu J. Ralio g. 12. Įdomiausius klausimus ir atsakymus, išsaugodami klientų konfi dencialumą, spausdinsime mūsų laikraštyje.