Lietuvoje daržininkystė užima svarbią vietą ne tik kaip tradicinė ūkininkavimo veikla, bet ir kaip prasmingas bei atpalaiduojantis laisvalaikio užsiėmimas.
Dar nė neprasidėjus pavasariui, į Jonavos turgaus sėklų skyrių, daržininkai pradėjo skubėti šiemet anksčiau – nuo sausio pradžios. Pasak prekybininkės, kraštiečių susidomėjimas daržovių auginimu kasmet išlieka aktyvus. Tam įtakos turi ne tik noras valgyti sveikus, šviežius ir ekologiškus produktus, bet ir brangstančios daržovių kainos.
Šiemet prekyba sėklomis prasidėjo panašiai, kaip ir ankstesniais metais, tačiau ji yra aktyvesnė dėl šiltesnių orų. Kiekvienais metais yra parduodamas panašus kiekis sėklų, tačiau daržovių poreikis vis tik išlieka didesnis.
Sausio–vasario mėnesiais perkamiausios yra paprikų, pomidorų sėklos, nes joms sudygti ir daigams užaugti yra reikalingas ilgesnis laiko tarpas.
Vėliau perkami agurkai, kopūstai ir kitos sėklos, kurių daigai auga greičiau. Vėliausiai perkamos tų augalų sėklos, kurios sėjamos tiesiai į žemę, tai morkos, burokėliai, svogūnai, ridikėliai ir pan. Kai kurie žmonės perka iš karto visas sėklas, kiti pagal poreikius. Be agurkų, paprikų bei pomidorų, kasmet vis labiau dažniau klientai domisi baklažanų bei arbūzų sėklomis, nes vasaros ilgesnės ir šiltesnės, todėl galime užauginti puikų derlių. Populiarėja lapinių daržovių sėklos, tokios kaip špinatai, gragžgarstės, špinokai.
Perkamiausios sėkos
Daržininkai dažniausiai renkasi tokias daržoves, kurios ne tik gerai dera mūsų klimato sąlygomis, bet ir pasižymi universalumu virtuvėje. Tarp populiariausių daržovių sėklų išsiskiria:
Pomidorai ir agurkai. Šios daržovės yra pagrindiniai kiekvieno šiltnamio augalai. Ankstyvų, vidutinio ankstyvumo ar vėlyvų veislių pasirinkimas leidžia mėgautis šviežiais vaisiais nuo pavasario iki rudens.
Morkos ir burokėliai. Šios šakninės daržovės yra nepamainomos kasdienėje virtuvėje. Jos puikiai tinka tiek šviežiam vartojimui, tiek žiemai konservuoti.
Kopūstai. Baltieji kopūstai, žiediniai kopūstai ir brokoliai yra populiarūs dėl savo maistingumo ir galimybės panaudoti įvairiuose patiekaluose.
Cukinijos ir moliūgai. Šios daržovės vertinamos dėl gausaus derliaus ir lengvo auginimo. Jos puikiai tinka troškiniams, kepiniams bei žiemai šaldyti.
Kalbant apie gėles, perkamiausios išlieka petunijų, begonijų, palergonijų, surfinijų sėklos.
Pastebima, jog kasmet daržininkų bei sodininkų poreikiai tampa vis originalesni, reiklesni, kūrybiškesni. Žmonės domisi naujovėmis. Ieško naujų veislių.
Ką nauja galima išbandyti savo daržuose
Pomidorai pastaraisiais metais užkariauja šiltnamius spalvų, dydžių ir formų gausa. Jų mėgėjai stengiasi išbandyti kuo daugiau veislių ir atrasti skaniausius, sultingiausius, derlingiausius. Mėgstantiesiems mėsingus pomidorus verta išbandyti hibridines veisles: „Brooklyn H“, „Gourmandia H“, „Borsalina H“. Tiems, kurie neįsivaizduoja salotų be smulkiavaisių pomidorų, būtina pasisėti aukštaūges „Apresa F1“, „Luciplus F“ arba „Summer Sun F1“ veisles. Jų vaisiai labai skanūs. Na, o turintiems vietos tik balkone ar lysvėje neverta nusiminti, nes hibridinė veislė „Balconi Yellow H“ būtent skirta auginti vazonuose.
Agurkų „Rodničiok Natur H“ mėgėjams laikas išbandyti naujas veisles ir pasėti traškius, stambiai kauburiuotus vaisius auginančias hibridines veisles „Cantara H“, „Liszt H“. Salotinio tipo agurkų gerbėjams rekomenduojama pasėti savidulkį hibridą „Kalimero F1“.
Pasisėkite ir užsiauginkite paprikų. Tradicinių kubo formos paprikų mėgėjus nustebins juodos spalvos vaisius nokinanti hibridinė veislė „Mavras F1“, geltonos – „Twingo F1“, raudonos – „Rodrigo F1“
Anksti pavasarį, sušilus orams, šiltnamyje, o vėliau ir lauke rekomenduojama pasėti ir greitai augančias salotas „Frillice“. Jos traškios (ledinės), labai skanios ir dekoratyvios. Patiekalų lėkštes nuostabiai nuspalvinsite banguotais rausvais lapeliais, užsiauginę salotų „Spectation“.
Mėgstatntiems žirnius patiks veislė „Markana“ (ankstyva, tarpusavyje sukimba ūsais, todėl auginami be atramų), „Oskar“ (ankstyva) ir „Telefon“ (vėlyva).
Iš naujo atraskite ropes. Vienos populiariausių ropių veislių „DI MILANO A COLLETTO VIOLA“ – apvalūs, minkštimas labai saldus, skanus, o vidutiniškai ankstyvos veislės „Petrovski“ – minkštimas geltonas, sultingas ir skanus.
Išbandykite ir kitas daržovių kultūras: morkas „Crofton H“, „Nantes“; krūmines cukinijų veisles „Cora F1“, „Elite F1“ , moliūgus „Marimba F1“; patisonus „Orange“, „Disco“.
Drąsiai rekomenduojame išbandyti ir daugiau puikių daržovių: šparagines arba gliaudomąsias pupeles, vis labiau populiarėjančių garbanotųjų kopūstų veislių mišinį raudonais ir žaliais garbanotais lapais, taip pat baltuosius gūžinius kopūstus. Patiekalams paskaninti ir papuošti užsiauginkite krapų, petražolių. Egzotikos mėgėjams reikėtų išbandyti hibridinę arbūzų veislę „Bedouin“, gerai derančią vėsesnėmis oro sąlygomis.
Kaip pasirinkti tinkamas sėklas?
Kokybiškos daržovių sėklos yra pirmasis žingsnis siekiant sveiko ir gausaus derliaus. Hermetiškai uždarytos pakuotės, atsparios drėgmei ir šviesai, padeda išsaugoti geriausias sėklų savybes nuo sufasavimo iki sėjos. Be to, renkantis sėklas, verta atkreipti dėmesį į jų tinkamumą konkrečioms sąlygoms – ar jos skirtos auginti lauke, šiltnamyje, o gal vazonuose. Pasirinkę tinkamas sėklas ir laikydamiesi auginimo rekomendacijų, galėsite džiaugtis šviežiomis ir maistingomis daržovėmis visą sezoną.
Kviečiame apsilankyti Jonavos turguje, sėklų skyriuje (120-121 vieta).