Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Abstrakčiose ir realiose formose gimsta nauji pasauliai

Pirmadienis, 12 September 2016 10:56 Parašė 
Eimutis Markūnas. Mutacijos - apie ribas ir paribius. Eimutis Markūnas. Mutacijos - apie ribas ir paribius.

Rugsėjo 9 d. Jonavos kultūros centro Meno galerijoje buvo atidaryta monumentaliosios dailės atstovo Eimučio Markūno paroda.

E. Markūnas – Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto docentas, Kauno A. Martinaičio dailės mokyklos mokytojas metodininkas – gimė 1959 m. Kaune. 1971–1974 m. mokėsi Kauno keturmetėje vaikų dailės mokykloje, 1974–1978 m. – Kauno taikomosios dailės technikume. 1978–1983 m. studijavo Valstybiniame dailės institute (dab. VDA). Parodose dalyvauja nuo 1983 m. Nuo 1990 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narys, nuo 1991 m. – grupės „Angis“ narys. Dirba tapybos, instaliacijos, post-objekto ir vitražo srityse.

Dailininką ir jo darbus pristatė Kultūros centro parodų koordinatorės Indrė Mikašauskaitė ir Martyna Jančaitytė. „Pirmą kartą mūsų mieste yra pristatomi dailininko kūriniai – tapybos ir grafikos meninės vibracijos, kurias autorius pavadino „Mutacijomis“. Vitražams būdingos modernios meninės formos, originalumas ir naujoviškas ryšys su architektūra. Tapybos darbuose vyrauja ryškių spalvų sąskambiai, žiūrėdami į juos galime pamatyti ir pajausti asmeninio ir visuomeninio gyvenimo aspektus be žodžių. E. Morkūną laikau vienu kūrybingiausių Lietuvos vitražistų, kuris savo kūrybinėje erdvėje paliečia ir instaliatyviuosius menus, nagrinėja praeities ir dabarties temas, žmogaus būties problemas“, – sakė M. Jančaitytė.

Parodos atidaryme dalyvavo ir apie menininko darbus kalbėjo menotyrininkė Neringa Krikščiūnaitė: „Menininkas sukūrė daugiau kaip 100 originalių konstruktyvios ritminės kompozicijos vitražų visuomeniniams ir privatiems interjerams Lietuvoje ir užsienyje – tai įrodo, kad jo kūriniai perteikia daugelio žmonių mintis, priverčia suklusti jų protą ir emocijas. Paroda „Mutacijos“ atskleidžia menininko E. Markūno kūrybinius siekius – derinti tapybą ir grafiką, parodyti gyvenimo dinamiškumą. „Mutacijos“ – tai itin preciziškas laviravimas tarp kuriamo grožio, tobulo subtilumo, estetikos ir nukrypimų į tamsą.“

E. Markūnas sakė, kad jį labai sujaudino Kultūros centro fojė esantis A. Stoškaus vitražas, kuris menininką nukėlė į jaunystę, studijų laikus... „Šiais laikais vitražas yra retenybė, – teigė parodos autorius. – Paroda „Mutacijos“ turi du pagrindinius aspektus, kurie šias mutacijas ir pabrėžia. Tai – atlikimo technikoje besikeičiantis piešinys ir spalva, jie vienas kitą ir papildo, ir naikina. Mutacija matoma ir vaizduose – tai įvairūs personažai, figūros, peizažai, kurie jungdamiesi tarpusavyje sudaro kintančio pasaulio fragmentus. Visi mano darbai – tai kūryba, pasąmonėje gimusios spalvos, trijų matmenų efektas. Kuriamų abstrakcijų figūros įgauna konkrečius pavidalus, kurie susipindami paįvairina darbus, juk monotonija gyvenimą liūdina, todėl ieškau savyje skirtingų atspalvių ir formų – galutinis rezultatas yra atsitiktinumai. Mane „veža“ naujo darbo nežinomybės procesas nuo pradžios iki pabaigos. Linkiu kiekvienam meno mėgėjui tose abstrakčiose ir realiose formose atrasti savo pasaulius.“

Eitvydė PRANEVIČIENĖ