Paskelbtas Aktualijos

Retas moksleivis gali pasigirti gera sveikata

Antradienis, 30 August 2016 16:39 Parašė 
Šeimos gydytoja L. Likienė. Šeimos gydytoja L. Likienė.

Naujieji mokslo metai – čia pat. Ne vienas tėvelis susizgribo, kad dar neturi vaiko sveikatos pažymėjimo, kurį ugdymo įstaigai reikė pateikti iki rugsėjo 15 d. Tad paskutinėmis vasaros dienomis Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centre (PSPC) prie šeimos gydytojų kabinetų durų nutįso pacientų eilės. Jonavos PSPC šeimos gydytojų skyriaus vedėja Loreta LIKIENĖ „Alio Jonavai“ sakė, kad pareigą profilaktiškai pasitikrinti sveikatą daugelis linkę atidėlioti kone paskutinei minutei.

Pasak šeimos gydytojos L. Likienės, vaiko sveikatos pažyma galioja 12 mėn., tad jeigu tėveliai pasirūpintų, kad jų vaikai po savo gimtadienio pasirodytų šeimos gydytojui, – problemos nebūtų. „Tuomet ir gydytojai neatostogauja – pacientams galima skirti daugiau dėmesio, ilgiau su jais pabendrauti. O vasara yra atostogų metas. Žinoma, ir dabar stengiesi viską atlikti taip, kaip ir pridera, tačiau vis tiek viskas šiek tiek primena konvejerį“, – neslėpė šeimos gydytoja.

Gydytojos L. Likienės teigimu, reguliarūs patikrinimai padeda pastebėti pirmuosius sveikatos sutrikimus. Pavyzdžiui, tėveliai patys ne visada gali pastebėti krypstančią laikyseną. Kaip ir apie prasidedančius regos sutrikimus – trumparegystę ar toliaregystę – jie taip pat gali tik nuspėti. Be to, vaikų sveikata per metus gali pasikeisti, nes jie nuolat auga ir vystosi.

„Šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, moksleivis yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams. Tai gali užtrukti ir kelias savaites ar dar ilgiau, todėl gydytojai ir prašo tėvelių, kad šie neatidėliotų vaikų sveikatos patikrinimo iki paskutinės nurodyto termino dienos. Jau šiandieną aišku, kad ne visi sveikatos pažymėjimus pristatys iki rugsėjo 15 d.,“ – sakė gydytoja L. Likienė.

Šeimos gydytojos L. Likienės žodžiais, gal tik kas penktas vaikas yra visiškai sveikas. O jeigu įvertintume jų dantų būklę, gal neturėtume ir nė vieno sveiko. „Daugelį metų konstatuojame tas pačias vaikų sveikatos problemas: dantys, rega, kaulinė sistema. Jau net pradedu manyti, kad galbūt šiandieną nėra nė vieno vaiko su taisyklinga laikysena. Sėdi susikūprinę, mokykloje nepritaikyti suolai, net ir valgo akis įbedę į kompiuterį ar telefoną. Mano galva, didžiulė bėda yra fizinio aktyvumo stoka. Paprašau, kad vaikas rankų pirštų galais pasiektų kojų pirštų galus. Ir kaip jums atrodo – misija tiesiog neįmanoma! Net rankų vaikas normaliai negali iškelti, o ne viena mama ateina „tartis“, kad jos atžala būtų atleista nuo kūno kultūros pamokų“, – stebėjosi gydytoja.

Ne vienas mūsų rajono moksleivis turi antsvorio, kasmet diagnozuojama naujų antrojo tipo diabeto, trumparegystės atvejų.

Profilaktinis mokinių sveikatos patikrinimas yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų ir tėvams išduodama Vaiko sveikatos pažyma nieko nekainuoja – gal vis dėlto reikėtų išnaudoti tokią galimybę ir ištirti vaiko sveikatą?

Laima RINKEVIČIŪTĖ