Paskelbtas Rajono naujienos

Sudėliojo pagrindinius naujųjų mokslo metų akcentus

Antradienis, 30 August 2016 16:30 Parašė 

Rugsėjis sugrąžina mus iš vasaros, surenka vaikus į mokyklas tarsi sužieduotus paukštukus – miestai ir miesteliai nusispalvina gėlėmis, lūkesčiais ir viltimis. Ypač pirmokėliams, kuriems šis rugsėjis yra pirmasis mokykloje – tai viltinga ir džiugi pradžia, mokytojams ir nemažai daliai mokinių – pradėtų darbų tęsinys, abiturientams šis rugsėjis yra paskutinis, todėl šiek tiek nostalgiškas ir sentimentalus.

Ugdymo įstaigų vadovai puoselėja gražią tradiciją prieš rugsėjo 1-ąją susibėgti, pasitarti, pasidalyti rūpesčiais ir džiaugsmais. Praėjusį pirmadienį į Savivaldybės salę susirinkusius ugdymo įstaigų vadovus sveikino Savivaldybės mero pavaduotojas Eugenijus Sabutis, administracijos direktoriaus pavaduoja Vijolė Šadauskienė, kuriai pavesta kuruoti švietimo sritį, taip pat Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas.

V. Žebrauskas už ilgametį pedagoginį ir vadybinį darbą Švietimo ir mokslo ministrės padėkos raštu apdovanojo Bukonių mokyklos direktorę, istorijos mokytoją metodininkę Eleną Tuzovienę, kuri šioje mokykloje dirba jau 40 metų. Ministrės padėkos raštas asmeninio jubiliejaus proga įteiktas ir „Lakštingalėlės“ darželio direktorės pavaduotojai ugdymui Birutei Mieliauskienei.

Naujaisiais mokslo metais laukia nemažai naujovių. Gera žinia ta, kad nuo rugsėjo 1 d. didės pedagogų algų koeficientai: Švietimo ir mokslo ministerija mokytojų algoms didinti papildomai skyrė 8 mln. eurų. Iki šiol visų pedagogų atlyginimai buvo skaičiuojami pagal tris skirtingus koeficientus: minimalų, vidutinį ir maksimalų. Nuo rugsėjo 1 d., skyrus papildomų lėšų, minimalių koeficientų neliks, visi bus pakelti bent iki vidurkio.

Minimalūs koeficientai didės ne tik mokytojams, bet ir auklėtojams, priešmokyklinio ugdymo pedagogams, specialiesiems pedagogams, socialiniams darbuotojams, švietimo įstaigose ir psichologinėse pedagoginėse tarnybose dirbantiems psichologams, specialiesiems ir socialiniams pedagogams.

Kita svarbi naujovė – privalomas vienerių metų trukmės priešmokyklinis ugdymas. Pasak Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo V. Žebrausko, čia norėtųsi didesnio tėvelių geranoriškumo. „Ir ypač tų tėvelių, kurių vaikučiai dabar lanko darželius. Žinoma, tėveliams patogiau, kad vaikai darželyje lankytų ir priešmokyklinio ugdymo grupę, nes vaikas yra užimtas nuo ryto iki vakaro. Tačiau jeigu darželiai perpildyti, o mokyklos – pustuštės, būtina imtis tam tikrų sprendimų“, – „Alio Jonavai“ sakė vedėjas.

Jis pasidžiaugė, kad šiais mokslo metais atidarytos dvi ikimokyklinės grupės „Bitutėje“ ir Žeimiuose. Pasak vedėjo, mūsų rajone ikimokyklinio ugdymo vietų poreikis tenkinamas 99 proc. Šalyje nedaug rajonų gali pasigirti tokiais rodikliais.

Dvi mokyklos – Upninkų ir Ruklos Jono Stanislausko pagrindinė mokykla gaus naujus geltonuosius autobusiukus vaikams pavėžėti, praėjusiais metais mūsų rajonui taip pat skirti du tokie autobusai, tad ugdymo įstaigos atsinaujins savo vidinį parką.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas pasidžiaugė kasmet gražėjančia ugdymo įstaigų aplinka: įstaigos tvarkosi neraginamos. Neseniai vedėjas lankėsi „Dobilo“ darželyje. Jo direktorė Danutė Kurauskienė, pasilipusi ant kopėčių, pati genėjo medžius.

Nuo šių mokslo metų pradedama mokytis pagal naujas, bendras 1–10 klasių lietuvių kalbos programas. Jose daug dėmesio skiriama skaitymo ugdymui, tvirtiems raštingumo įgūdžiams suformuoti. Skyriaus vedėjo žodžiais, skaitymas ir rašymas turėtų būti ne vien lituanistų rūpestis. „Praėjusią savaitę ministerijoje surengtame pasitarime buvo akcentuota, kad šiais mokslo metais pagrindinis prioritetas turi būti skiriamas mokymosi pasiekimų gerinimui. Mes turime kuo pasidžiaugti, tačiau tikrai turime ir kur pasitempti. Pavyzdžiui, praėjusių metų brandos egzaminų statistika rodo, kad pagal valstybinio matematikos brandos egzamino rezultatus, kur mokiniai gavo įvertinimus 86–100 balų, esame treti šalyje. Tačiau mūsų netenkina moksleivių lietuvių kalbos ir literatūros žinios – nepasiekėme šalies vidurkio. Pagal biologijos ir istorijos valstybinių brandos egzaminų rezultatus taip pat gerokai atsiliekame“, – akcentavo skyriaus vedėjas.

V. Žebrauskas atkreipė įstaigų vadovų dėmesį į neformalųjį ugdymą, kuriame dalyvauja 31,8 proc. rajono moksleivių, kai respublikos vidurkis – 40 proc. Šioje srityje, vedėjo žodžiais, reikėtų pakeisti žalingą požiūrį į pinigus: gauname pinigų – užsiėmimai vyksta, negauname – nevyksta.

Tad bene svarbiausi šių mokslo metų akcentai būtų individuali kiekvieno mokinio pažanga; skaitymas ir rašymas mokant visų dalykų; praleidinėjimo ir vėlavimo į pamokas mažinimas. Taip pat 2017–2018 m. m. rengiamasi gimnazistams įdiegti brandos darbą, kuris tarnaus kaip įrankis mokinių kompetencijoms, kurių negalima patikrinti egzamino formatu, pamatuoti.

Sveiki sugrįžę iš vasaros, mieli pedagogai ir moksleiviai!

Laima SLOVIKIENĖ