Paskelbtas Aktualijos

Verslo skatinimas. Pasinaudokite teikiama parama!

Trečiadienis, 24 August 2016 10:13 Parašė 

Spaudoje jau buvo rašyta, kad šiemet Jonavos rajono savivaldybės taryba pritarė naujiems smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) bei ūkininkų rėmimo fondo nuostatams, kuriuos parengė rajono Tarybos narys, Ekonomikos, finansų ir verslo plėtros komiteto pirmininkas Alfonsas Meškauskas.

Greta iki šiol buvusios galimybės SVV subjektams gauti beprocentes fondo paskolas, atsirado visiškai nauja negrąžintinos paramos forma: SVV subjektams galės būti kompensuojama dalis patirtų išlaidų.

Fondo paramą gali gauti smulkios ir vidutinės verslo įmonės, individualia veikla užsiimantys verslininkai ir ūkininkai, kurie kuria ar plečia veiklą Jonavos rajone, praeityje nėra padarę ekonominio pobūdžio teisės pažeidimų, neturi įsiskolinimų valstybės, savivaldybės biudžetams, fondams ir „Sodrai“ bei per paskutinius trejus metus nesinaudojo šio fondo parama. Parama neskiriama bankrutuojantiems, likviduojamiems ar restruktūrizuojamiems subjektams ir įmonėms, kuriose valstybei ar savivaldybei priklauso daugiau kaip ½ įstatinio kapitalo ar balsavimo teisių. Fondo lėšomis neremiamos šios veiklos: medžioklės, gaudymo spąstais ir susijusių paslaugų veikla; gėrimų gamyba, išskyrus salyklo, nealkoholinių gėrimų, mineralinio ir kito, pilstomo į butelius, vandens gamybą; tabako gaminių gamyba; didmeninė ir mažmeninė prekyba; finansinė ir draudimo veikla; nekilnojamojo turto operacijos; teisinė veikla ir azartinių žaidimų bei lažybų organizavimo veikla.

Kokios išlaidos galės būti kompensuojamos, teikiant negrąžintiną paramą? Fondo nuostatuose yra nurodyta 10 kompensavimui tinkamų išlaidų rūšių ir jų kompensuotinos dalys. SVV subjektas galės pretenduoti į išlaidų kompensavimą ne dažniau kaip vieną kartą per trejus metus, nurodydamas ne daugiau kaip trijų rūšių patirtas išlaidas, o bendra vienkartinės kompensacijos suma negalės viršyti 1200 Eur. Tinkamų išlaidų rūšys ir jų kompensuotinos dalys:

1. Įmonės steigimo išlaidos – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 80 proc. patirtų išlaidų;

2. Įmonės interneto svetainės sukūrimo ir palaikymo išlaidos – padengiama iki 300 Eur už įmonės interneto svetainės sukūrimą ir iki 300 Eur už interneto svetainės palaikymo paslaugas, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

3. Rinkodaros priemonių formavimo ir įdiegimo išlaidos (įmonės prekės ženklo, įmonės stiliaus sukūrimas ir jo rėmimo išlaidos) – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

4. Prekės ženklo registravimo ir gaminių pavyzdžių sertifikavimo išlaidos – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

5. Išlaidos, patirtos už ekspozicijos vietas parodose pristatant savo produkciją – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

6. Mokslo tiriamųjų darbų, laboratorinių matavimų ir tyrimų išlaidos – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

7. SVV subjekto darbuotojų mokymo ir kvalifikacijos kėlimo išlaidos – padengiama iki 300 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

8. Verslo planų, paraiškų finansinei paramai iš ES ir kitų fondų gauti parengimo išlaidos – padengiama iki 400 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

9. Teritorinio planavimo dokumentų ir techninių projektų parengimo išlaidos – padengiama iki 400 Eur, bet ne daugiau kaip 50 proc. patirtų išlaidų;

10. Paskolų palūkanos – padengiama iki 50 proc. paskolos palūkanų išlaidų, bet ne daugiau kaip 3 proc. metinių palūkanų.

Nuostatuose numatyta, kad kompensuojamos ne anksčiau kaip prieš 24 mėnesius, iki paraiškos pateikimo, patirtos išlaidos, tačiau kompensuotinos išlaidos negali būti patirtos anksčiau nei 2016 m. vasario 26 d., t. y. ne anksčiau nei įsigaliojo naujieji fondo nuostatai.

Ekonomikos, finansų ir verslo plėtros komiteto pirmininkas Alfonsas MEŠKAUSKAS: „2016 metais negrąžintinai paramai savivaldybės taryba skyrė 15 tūkst. Eur. Kiek prašymų galėsime patenkinti, priklausys nuo sumų, kurias kompensuoti prašys pareiškėjai. Vienam pareiškėjui skiriama suma negalės viršyti 1200 Eur, vadinasi, paramą šiemet gauti gali ne mažiau kaip 13 SVV subjektų. Puiku, kad teiraujamasi dėl tokios paramos suteikimo sąlygų ir ruošiamasi pateikti paraiškas. Deja, kol kas prašymų dar negauta. Žinoma, praėjo tik pusmetis ir per tokį trumpą laiką sunku suskubti verslininkams padaryti reikalingas ir būtinas išlaidas pagal tris kryptis, kad galima būtų gauti maksimalią paramą. Tačiau, siekiant tokio tikslo, galima likti ir „ant ledo“: jei kiti verslininkai pateiks paraiškas anksčiau, tai skirtų pinigų gali paprasčiausiai neužtekti.

Primenu, jog nuostatuose numatyta, kad jei pareiškėjų bus daugiau nei yra skirta lėšų, tai pasibaigus lėšoms paraiškos galės būti priimamos iki metų pabaigos, tačiau jei tais pačiais metais papildomai lėšų negrąžintinai paramai nebus skirta, pasibaigus metams, paraiškos kartu su pateiktais dokumentais bus grąžinamos pareiškėjams jų nepatenkinus. Naujos paraiškos galės būti teikiamos kitais einamaisiais metais po to, kai savivaldybės biudžete bus numatytos naujos lėšos negrąžintinos paramos teikimui einamaisiais metais.

Dar noriu priminti, kad siūloma išskirtinė galimybė nemokamai konsultuotis verslui aktualiais klausimais Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filiale (Fabriko g. 3, Jonava, tel. 8 679 74 343, el. paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ).

Jonavos rajono savivaldybės administracija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Jonavos filialu dėl nemokamų konsultacinių paslaugų teikimo Jonavos rajono savivaldybės fiziniams ir juridiniams asmenims, ketinantiems pradėti verslą arba jau vykdantiems smulkųjį ir vidutinį verslą. Jau vyksta konsultacijos šiomis temomis: verslo planavimas, mokesčiai ir buhalterinė apskaita, parama verslui, verslo finansavimo šaltiniai, rinkodara, dokumentų rengimas ir valdymas, įmonės finansų valdymas.

Kviečiu aktyviai naudotis siūloma paslauga ir suskubti tai padaryti dar šiemet, nes nuo Jūsų aktyvumo priklausys, ar tokia paramos forma verslui bus tęsiama kitais metais“.

Turto skyriaus vedėja Jolita GUMANIUKIENĖ: „Prašant fondo paramos, savivaldybės administracijai pateikiamas nustatytos formos prašymas ir pareiškėjo anketa. Šių dokumentų formas galima rasti savivaldybės interneto tinklalapyje http://www.jonava.lt/parama-verslui1. Kartu su prašymu ir anketa turi būti pateikiami papildomi dokumentai, kurių tikslus sąrašas priklauso nuo prašomos paramos rūšies.

Visais atvejais pretendentai turi pateikti įmonės steigimo dokumentus ir jų kopijas (įstatus ar nuostatus, registravimo pažymėjimą ar išrašą iš juridinių asmenų registro, vadovo ar įgalioto asmens skyrimą patvirtinantį dokumentą) ar verslui pagrindą suteikiančius dokumentus (individualios veiklos pažymą, verslo liudijimą ar ūkininko pažymėjimą), pretendento ar jį atstovaujančio asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir jo kopiją, pažymas iš Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Valstybinio socialinio draudimo fondo, patvirtinančias, kad pretendentas nėra skolingas valstybės, savivaldybės ir „Sodros“ biudžetams.

Jei pretendentas prašo kompensuoti turėtas išlaidas, jis turi pateikti tas išlaidas pagrindžiančius dokumentus. Jei prašoma palūkanų kompensavimo, gali tekti pateikti paskolos sutartį ar banko pažymą, atskleidžiančią paskolos paskirtį, palūkanų dydį, jų perskaičiavimo tvarką, paskolos bei negrąžintos paskolos dalies dydį, paskolos grąžinimo grafiką. Jei prašoma beprocentės paskolos, reikės pateikti verslo planą, SVV subjekto finansinę būklę atskleidžiančius dokumentus, užstatu siūlomo turto dokumentus ir pan.

Vienas SVV subjektas vieną kartą per trejus metus gali pretenduoti tik į vieną pasirinktą paramos formą: arba paskolą, arba vienkartinį patirtų 3 pasirinktų rūšių išlaidų dalinį kompensavimą. Smulkiojo ir vidutinio verslo bei ūkininkų rėmimo fondo nuostatai ir prašymo bei anketos formos skelbiami savivaldybės interneto tinklalapyje http://www.jonava.lt/parama-verslui1.

Fondo paramos klausimais konsultuoja savivaldybės administracijos Turto skyriaus specialistės, 211–213 kab., Žeimių g. 13, Jonava; tel. (8 349) 500 77 arba (8 349) 610 56; el. paštas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..“