Paskelbtas Aktualijos

„Lidl“ prekybos tinklui Lietuvoje – septyneri: sėkmingos karjeros istorijomis dalijasi ilgamečiai darbuotojai

Penktadienis, 02 June 2023 16:14 Parašė 

„Lidl Lietuva“ šiemet švenčia jau 7-ąjį įmonės gimtadienį. Veiklą Lietuvoje 2016 m. pradėjęs „Lidl“ prekybos tinklas į mažmeninės prekybos rinką įnešė nemažai pozityvių pokyčių, vienas kurių – vakarietiškomis vertybėmis pagrįsta darbo kultūra. „Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės Sandros Savickienės teigimu, šį darbo „Lidl“ aspektą ypač vertina ilgamečiai įmonės darbuotojai.

„Startavę Lietuvoje, į rinką atnešėme vakarietiškos darbo kultūros principus – pozityvią ir atvirą darbo aplinką. Siekdami darbuotojų gerovės, kasmet sau keliame vis aukštesnius reikalavimus, nuolat tobulėjame. Veržlumą ir nuoseklumą patvirtina ir tai, kad per septynerius veiklos metus penkis kartus iš eilės buvome įvertinti „Top darbdavio“ sertifikatais“, – sako S. Savickienė.

Vertina bendruomeniškumą, pasitikėjimą ir pagarbą

Prie „Lidl“ kolektyvo 2020 m. prisijungusi Laura kiek daugiau nei dvejus metus dirbo parduotuvės vadove, o neseniai sulaukė įvertinimo ir tapo regiono vadove. Ji pasakoja, kad darbą „Lidl“ prekybos tinkle pasirinko sutapus jos potencialiam darbdaviui keliamiems kriterijams ir pagarbiam „Lidl Lietuva“ požiūriui į darbuotojus.

„Nuo pat darbo „Lidl Lietuva“ pradžios supratau, čia radusi būtent tai, ko ieškojau – nuo komandos bendruomeniškumo, iki visapusiško kolegų palaikymo ir galimybių mokytis bei augti. „Lidl Lietuva“ ypatingai rūpinasi kiekvieno kolektyvo nario savijauta ir gerove, todėl niekas nelieka neišgirstas ar nepastebėtas“, – sako Laura.

Lauros teigimu, visi „Lidl Lietuva“ darbuotojai turi vienodas galimybes reikšti savo nuomonę ir prisidėti prie vidinių įmonės procesų kūrimo. Pavyzdžiui, platformoje „Mano idėja“ darbuotojai gali siūlyti įvairiausias su įmone susijusias idėjas, iš kurių geriausios – įgyvendinamos, o jų autoriai – įvertinami.

Darbuotojų įgalinimą ir įmonės įsiklausymą į jų poreikius, S. Savickienė įvardija kaip vienus pagrindinių vakarietiškos darbo kultūros bruožų.

„Stengiamės kurti ir puoselėti motyvuojančią, atvirą, pozityvią bei draugišką darbo aplinką, kurioje visi darbuotojai jaustųsi komfortiškai. Įmonės viduje puoselėjamas vertybes – pasitikėjimą ir pagarbą – vertina tiek ilgamečiai darbuotojai, tiek naujai prie komandos prisijungę nariai“, – tikina S. Savickienė.

Darbuotojus skatina tobulėti ir kilti karjeros laiptais

Kitas „Lidl“ darbuotojas – Evaldas – prie prekybos tinklo komandos prisijungė prieš daugiau nei ketverius metus. Įsidarbinęs pardavėju, po pusmečio Evaldas tapo parduotuvės vadovo asistentu, dar po metų – parduotuvės vadovo pavaduotoju, o nuo šių metų gegužės mėnesio  – vadovauja Vilniuje esančiai „Lidl“ parduotuvei.

„Naujos atsakomybės ir užduotys – nemenkas, tačiau malonus iššūkis, kuris dirbant „Lidl“ mane žavi labiausiai. Parduotuvėje kiekviena diena būna vis kitokia: nėra rutinos, netrūksta dinamiškumo, dažnai reikia priimti skubius sprendimus, todėl niekada nestovi vietoje. Tiesa, pačios žinios į galvą neateis, reikia stengtis perimti kolegų, regiono vadovų turimus įgūdžius bei juos kuo plačiau pritaikyti savo kasdienybėje“, – pasakoja Evaldas.

Pašnekovas pabrėžia, kad „Lidl“ darbuotojams suteikiamos asmeninio tobulėjimo, mokymosi ir karjeros galimybės buvo vieni svarbiausių argumentų, paskatinusių jį įsidarbinti prekybos tinkle.

Pasak S. Savickienės, kiekvieno darbuotojo poreikiai yra skirtingi, todėl sudaromi asmeniniai mokymosi planai, darbuotojai turi galimybę pasirinkti jų mokymosi interesus geriausiai atitinkančias mokymų temas ir būdus: „Vakarietiška įmonės kultūra kiekvieną darbuotoją skatina augti ir tobulėti, o ugdant darbuotojų profesionalumą ir asmenines savybes, jie auga kartu su verslu.“

Kasmet pareigose pakyla vidutiniškai 10 proc. visų prekybos tinklo darbuotojų, įmonė karjeros galimybes siūlo ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautiniu mastu.

Rūpinasi įvairiapusiška darbuotojų gerove

„Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė S. Savickienė pastebi, kad prie sėkmingos Lauros ir Evaldo karjeros prekybos tinkle, prisidėjo įmonės viduje puoselėjama vakarietiška darbo kultūra.

„Kiekvieno kolektyvo nario indėlis prie sklandžios prekybos tinklo veiklos yra labai reikšmingas. Dėl šios priežasties stengiamės nuolat užtikrinti kuo palankesnes darbo „Lidl“ sąlygas, skatinančias darbuotojus planuoti savo profesinę ateitį kartu su mūsų įmone“, – sako S. Savickienė.

„Lidl Lietuva“ visus savo darbuotojus apdraudžia papildomu sveikatos draudimu, sudaro galimybes komandos nariams ir jų artimiesiems nemokamai pasiskiepyti nuo gripo, gauti nemokamas psichologų ir kitų sričių profesionalų konsultacijas.

Remiantis „Rekvizitai.lt“ duomenimis, šių metų pirmojo ketvirčio darbuotojų užmokesčio vidurkis įmonėje prieš mokesčius siekė 1925,42 eurus ir buvo didžiausias tarp maisto produktais prekiaujančių penkių didžiųjų šalies prekybos tinklų.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba daugiau nei 2,6 tūkst. darbuotojų, kurie dirba 69 prekybos tinklo parduotuvės 26 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.