Paskelbtas Renginiai

Projekte ,,Lygybės medis“ – žymūs menininkai, teatriniai patyrimai ir įkvėpimas gyventi

Trečiadienis, 24 May 2023 16:58 Parašė 

2023 m. gegužės mėn. 16-19 dienomis Jonavos kultūros centre vyko 15-asis teatro edukacinis projektas „Lygybės medis“, skirtas vaikams, patiriantiems socialinę atskirtį, ir neįgaliesiems. Projekto tikslas – plėtoti kultūrinę edukaciją, įtraukiant socialinę atskirtį patiriančius vaikus ir jaunimą į teatrinę kūrybą, ugdant toleranciją kitokiam.

Prie projekto tradiciškai prisijungė 60 dalyvių iš Jonavos ir Kauno rajono įstaigų. Tai Jonavos Neries pagrindinė mokykla, Jonavos r. Ruklos Jono Stanislausko pagrindinė mokykla, Jonavos Lietavos pagrindinė mokykla, Jonavos vaiko ir šeimos gerovės centras, Jonavos neįgaliųjų veiklos centras, Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centras (KKNUC).

Pirmąją projekto dieną džiugino susipažinimo žaidimai, pažintis su kurčiųjų kultūra, kuria džiugino KKNUC mokytojai Paulius Jurjonas ir Rasa Vilimienė. Likusias dienas į keturias grupes suskirstyti projekto dalyviai šiuolaikiškais, įdomiais ir patraukliais teatro metodais analizavo ,,Kelionės“ sąvoką, mėgavosi bendravimu prie pietų stalo.

Teatrinėje kelionėje projekto dalyvius lydėjo profesionalūs menininkai – aktorė Adelė Šuminskaitė, choreografė Gabija Blochina, aktorius ir režisierius Darius Armanavičius, aktorius Raimondas Klezys.

Penktadienį, gegužės 19 d. projekto komandos – medžio šaknys, kamienas, šakos ir lapai – parodė komandinius savaitės darbus: vieni kūrė nebylų teatrą, kiti ,,skraidė“ po mylimas šalis, treti keliavo per savo patirtis ir svajones, ketvirti šiuolaikinio šokio judesiais interpretavo kelionių motyvus. Plojimais lydimus pasirodymus užbaigė Jonavos kultūros centro direktorius Sergejaus Jefimenkos linkėjimai dalyviams, lektoriams, mokytojams, papildyti atminimo dovanėlėmis. Visas dienas fiksuoti kadrai jau netrukus nuguls trumpame dokumentiniame filme.

,,Šis projektas tiesiog būtinas. Nes jis nepaprastai laukiamas kiekvieno dalyvio. Ir tai tu pajunti iškart įžengęs pro kultūros centro duris: jie puola tau į glėbį, pasakoja apie save ir kitus, dalijasi prisiminimais, nori draugauti – visi tarsi tampa viena šeima.“ – įspūdžiais apie projektą dalijosi iš Jonavos krašto kilęs aktorius Raimondas Klezys. – ,,Vieni negirdi, kiti negali greitai bėgti, treti sunkiai komunikuoja, tačiau čia niekas nieko nevertina kaip prastesnio, silpnesnio. Ir tai labai įkvepia. Ne tik projektui, bet ir gyvenimui“.

,,Lygybės medis“ kasmet išbarsto savo sėklas: šviesos, draugystės, atjautos, lygybės žinią vaikų balsais perneša į jų šeimas, draugų kompanijas, mokyklas, kur jos sudygsta ir žaliuoja, kurdamos saugesnę aplinką patiems pažeidžiamiausiems. Už galimybę įgyvendinti tokius svarbius pokyčius Jonavos kultūros centras dėkoja Lietuvos kultūros tarybai ir Jonavos rajono savivaldybei, finansavusioms projekto įgyvendinimą, bei rėmėjui  - ,,PREZO grupei“, gardžiausiais kepiniais kūrusiai arbatos pertraukėlių nuotaiką.

JKC režisierė Ieva Kuodelytė-Saudargienė