Paskelbtas Miesto naujienos

Nemalonumai palietė ir Jonavos politikus

Trečiadienis, 24 May 2023 14:45 Parašė 

Visuomenininkas Andrius Tapinas, domėdamasis savivaldybių Tarybos nariams skiriamų lėšų tikslingu panaudojimu, pastebėjo, kad jos dažniausiai išleidžiamos ne ten, kur reikia. Žurnalistas, kalbėdamas šia tema, ne kartą minėjo ir Jonavos rajoną, teigdamas, jog mūsų rajono vadovai nepateikia jam informacijos apie politikams išmokėtų lėšų panaudojimą.

Pastaruoju metu „Alio Jonava“ sulaukia nemažai skaitytojų telefono skambučių – gyventojai domisi,kokia situacija mūsų krašte. Todėl kreipėmės į rajono merą Mindaugą Sinkevičių, kuris yra ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas,  prašydami pakomentuoti realią situaciją.

Mero Mindaugo Sinkevičiaus komentaras

„Jonavos rajono savivaldybė 2023 m. kovo mėnesį gavo žurnalisto Andriaus Tapino el. laišką su prašymu pateikti informaciją dėl Jonavos rajono savivaldybės Tarybos narių gautų išmokų atsižvelgiant į Jonavos rajono savivaldybės Tarybos veiklos reglamento nuostatas.

Žurnalistui pateikėme susistemintą informaciją apie Tarybos nariams išmokėtas lėšas, kompensuojant jų, kaip Tarybos narių, veiklą. Iš pateiktos medžiagos matyti, kad daugiau kaip 90 proc. lėšų panaudojama transporto išlaidoms (kuras, automobilio remontas, detalės, draudimas), kitoms išlaidoms (kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, biuro patalpų nuomos) tenka likę 10 proc.

Visa Tarybos narių išmokų avanso apyskaitų dokumentacija už 2019–2023 m. sudaro apie 1200 lapų, todėl pakvietėme žurnalistą atvykti į Jonavą ir pačiam susipažinti su jį dominančiais dokumentais.

Žurnalistas A. Tapinas gegužės 22 d., pirmadienį, atvyko į Jonavą, jam buvo pateikta visa Tarybos narių gautų išmokų dokumentacija už visą 2019-2023 metų kadencijos laikotarpį.

Vertinant objektyviai, reikia sutikti, kad Tarybos narių išmokų sistema nėra tobula.

Diskutuoti, kodėl ši praktika visoje šalyje taip ilgai gyvavo, reikia ir tai darysime, tačiau paraleliai turime judėti į priekį ir imtis žingsnių sutvarkyti sistemą taip, kad ji atitiktų pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės standartus. Juo labiau, kad vietos valdžios politikų teisė gauti atitinkamą kompensaciją už išlaidas, patirtas vykdant savo pareigas, yra įtvirtinta Europos vietos savivaldos chartijoje.

Išmokų mokėjimas Jonavos rajono savivaldybės Tarybos nariams nuo birželio 1 d. pačios Tarybos sprendimu yra sustabdytas. Tarybos reglamento komisijai pavesta inicijuoti pakeitimus, jeigu Seimas nespės imtis veiksmų nacionaliniu lygmeniu ir anksčiau mūsų neatsakys į klausimą, kokio dydžio išmoką turi gauti Tarybos narys, kaip už ją atsiskaityti, kam konkrečiai panaudoti.“

Pirmoji skandalo auka

Didžiausias savivaldos lėšų piktnaudžiavimo skandalas kilo tada, kai visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, dirbdama Kauno savivaldybėje, galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų. Ministrė, negalėjusi pagrįsti savo išlaidų čekiais, įteikė atsistatydinimo prašymą, kurį premjerė Ingrida Šimonytė patenkino ir jos atsistatydinimo prašymą perdavė Prezidentui.

Kauno miesto savivaldybės taryboje dirbę finansų ministrė Gintarė Skaistė ir kultūros  Simonas Kairys pripažįsta taip pat negalintys pagrįsti visų deklaruotų išlaidų čekiais. G. Skaistė pirmadienį paskelbė, kad susiklosčius tokiai situacijai nusprendė Kauno savivaldybei pervesti beveik 14 tūkst. eurų.

Seimas – Vyriausybės įkaitas

Tačiau Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis dėl kilusio savivaldos lėšų panaudojimo skandalo sukvietė partijos prezidiumą, kuris priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus.

Taip pat konservatoriai nurodo partijos frakcijai Seime inicijuoti pateikti ir artimiausiu metu siekti tobulinti savivaldos kanceliarinių lėšų naudojimo ir atsiskaitymo tvarkos reglamentavimo pokyčius.

Pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma. Naujo Parlamento rinkimai turi būti surengti ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Tačiau, kaip rodo politikų pasisakymai viešojoje erdvėje, vargu, ar pavyks surinkti reikiamus 85 balsus. Premjerė pagrasino, kad neįvykus pirmalaikiams Parlamento
rinkimams, po NATO viršūnių susitikimo Vilniuje, ji atsistatydins. Vadinasi, įgaliojimus praras ir visa Vyriausybė.

Atrodo, Lietuvos laukia įdomus laikotarpis,

Parengė Irena BŪTĖNAITĖ