Paskelbtas ELTA

Jonavos meras neigia už savivaldos išmokas pirkęs du televizorius: įsivėlė techninė klaida

Antradienis, 23 May 2023 10:00

Jonavos meras ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius neigia viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, esą jis už tarybos nario veiklai skirtas lėšas įsigijo du televizorius. Anot politiko, įsivėlė „techninė klaida“, todėl kanceliarinėmis išmokomis buvo apmokėtos poros mėnesių sąskaitos už televizorius. Visgi, meras tikina ištaisysiąs šias spragas.

Informaciją apie M. Sinkevičių pirmadienio vakarą paskelbė visuomenininkas Andrius Tapinas, apsilankęs Jonavos savivaldybėje ir susipažinęs su mero ir tarybos narių išmokų ataskaitomis. A. Tapinas teigė turįs klausimų Jonavos lyderiui ne tik dėl jo išlaidų kurui ir telefoninėms paslaugoms, bet ir dėl poros įsigytų televizorių.

„Šiandien apie mane buvo pateikta realybės neatitinkanti informacija. Teigiama, jog pasinaudodamas tarybos nario išmokomis, praėjusioje kadencijoje įsigijau du televizorius. Tai – netiesa“, – pirmadienio vakarą savo „Facebook“ paskyroje rašė M. Sinkevičius.

Pasak politiko, jis naudojasi „Telia“ ryšio tiekėjo namų interneto, mobiliojo ryšio paslaugomis, yra ir išsimokėtinai įsigijęs įrangos. Meras tvirtina visada aiškiai atskyręs sąskaitas, kurios yra asmeninės, o kurios susijusios su ryšio paslaugomis. Tačiau, nurodo M. Sinkevičius, 2022 m. spalio ir lapkričio mėnesių išlaidų ataskaitose įsivėlė techninė klaida ir už tarybos nario veiklai skirtas lėšas apmokėtos ir dviejų televizorių lizingo įmokos.

„Visos 2019-2023 savivaldybės tarybos kadencijos laikotarpiu savivaldybės administracijai pateikdamas pilną sąskaitos išklotinę apibraukdavau sąskaitos dalį, kad būtų kompensuota tik ta sąskaitos dalis, kuri susijusi su ryšio paslaugomis. Deja, per visą 4 metų kadencijos laikotarpį, dabar galiu spėlioti, jog dėl techninės klaidos, į apskaitą buvo įtrauktos DVI pilnos apimties Telia sąskaitos (o tiksliau – už 2022 spalį ir lapkritį), kuriose atsispindi ir išsimokėtinos įrangos (televizorių) vertė – 54 Eur 80 centų“, – situacijos aplinkybes aiškino jis.

„Nuoširdžiai atsiprašau ir pripažįstu, kad tai klaida. Veikiausiai techninė, nes ankstesniais laikotarpiais/metais ji nesikartojo“, – apgailestavo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas.

Be to, M. Sinkevičius leido suprasti, kad grąžins netinkamai panaudotus pinigus atgal į savivaldybės biudžetą.

„Klaidą ištaisysiu. Teigti, kad už 109 Eur 60 centų įsigijau du televizorius, man atrodo, nepagrįsta“, – pabrėžė Jonavos meras.

ELTA primena, kad klausimai dėl savivaldybių tarybų narių išlaidų skaidrumo kilo po to, kai A. Tapinas ėmėsi tyrimo dėl galimo savivaldos biudžeto pinigų švaistymo.

Dėl susiklosčiusios situacijos savivaldybėse, A. Tapinas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą. Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių bei Šaulių savivaldybėse tyrimai jau inicijuoti.

Savo ruožtu tyrimus dėl galimai pažeisto viešojo intereso Pagėgiuose ir Šilutėje pradėjo ir Generalinė prokuratūra. Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Daugiausiai dėmesio tyrimo kontekste sulaukė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė. Skelbta, kad dirbdama Kauno savivaldybėje, ji galimai piktnaudžiavo tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis ir įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Pirmadienį pranešta, kad Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė prezidentui pateikė jos atsistatydinimo prašymą.

Visgi, klausimų dėl skaidrumo sulaukiant ir daugiau ministrų, konservatorių partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus.

Augustė Lyberytė (ELTA)