Paskelbtas Rajono naujienos

„Transachema“ įsigijo pirmąjį šalyje tokio galingumo akumuliatorinį lokomotyvą

Penktadienis, 24 March 2023 12:08 Parašė 

Geležinkelio bėgiais rieda pirmasis bendrovės „Transachema“ akumuliatorinis lokomotyvas šalyje, galintis traukti net iki 3000 tonų svorio krovinius.

„Transachemos“ generalinis direktorius Jonas Varkulevičius sako, kad naujasis pirkinys ne tik užtikrina aplinką tausojantį krovinių pervežimą, nes dyzelinas pakeistas elektra, bet ir yra ekonomiškai naudingas.

„Siekdami užtikrinti aplinkai draugišką krovinių pervežimą, investavome į riedmenų parko atnaujinimą ir įsigijome tvarų lokomotyvą. Jis iš Bulgarijos mums pristatytas dar visai neseniai, tačiau jau spėjome įsitikinti savo pirkinio naudingumu: nors jis atrodo ne didesnis už automobilį, lengvai patraukė 1500 tonų krovinį. Beje, pasižiūrėti vienintelio tokio šalyje lokomotyvo atvyksta kolegos ir iš kaimyninių valstybių. Tikiu, kad ,įsitikinę šio lokomotyvo galimybėmis, kolegos taip pat bus įkvėpti krovinius gabenti ekologiškai ir ekonomiškai“, – sakė „Transachemos“ vadovas.

Lokomotyvo svoris – 47 t, ilgis – 7,7 m, o triukšmo lygis judant yra minimalus – neviršija 10 decibelų, kai tuo tarpu dyzelinio lokomotyvo skleidžiamas triukšmas siekia 115 decibelų.

Lokomotyve sumontuoti du akumuliatoriai, kurių talpa po 1400 Ah. Su pilnai pakrauta baterija lokomotyvas gali dirbti apie 7,5 val., kol įkrovimo lygis pasiekia žemiausią leistiną ribą – 30 proc. Baterijos įkrovimo laikas nuo 30 proc. iki maksimalaus lygio trunka maždaug 5-6 val., tačiau, kadangi įkrovimo įtaisai sumontuoti pačiame lokomotyve, akumuliatorius galima įkrauti bet kada, nelaukiant, kol jie išsikraus iki minimalaus lygio.

Lokomotyve taip pat yra įrengtas nuotolinis valdymas radijo dažniu su nešiojamu pulteliu, kurio veikimo atstumas – iki 300 m. Jame įdiegtos ir saugos sistemos: automatinis stovėjimo stabdis, avarinis stabdymas, akumuliatorių įkrovos stebėsena, mašinisto budrumo įrenginys SIFA.

„Šiuo metu vyksta personalo apmokymas bei susipažinimas su naujojo lokomotyvo galimybėmis. Lokomotyvas pas mus atvyko paskutinėmis vasario mėnesio dienomis – per šį laiką lokomotyvu atlikome apie 200 km. eksperimentinius važiavimus bendrovės „Achema“ gamyklos ir kitų klientų teritorijose“, – sakė J. Varkulevičius.

Geležinkelių transporto paslaugų bendrovė „Transachema“, teikianti krovinių vežimo, ekspedijavimo, manevravimo bei vagonų nuomos paslaugas, planuoja ateityje savo parką ir toliau pildyti aplinkai draugiškais riedmenimis.

"Achemos grupė" inf.