Paskelbtas Miesto naujienos

Politikų spalvos: amžius, išsilavinimas, mintys

Pirmadienis, 20 March 2023 11:23 Parašė 

Kovo 5 dieną Jonavos krašto žmonės tiesioginių merų rinkimuose rajono vadovo mandatą patikėjo Lietuvos socialdemokratų partijos Jonavos skyriaus pirmininkui, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentui Mindaugui Sinkevičiui. Jo kandidatūrai pritarė daugiau kaip 72 proc. dalyvavusiųjų šiame politiniame procese. Į rajono Savivaldybės tarybą deleguoti 25 politikai iš kelių partijų. Tad pažvelkime išsamiau, kas šią kadenciją atstovaus rinkėjams.

Po rinkimų

Jonavos rajone rinkimuose nedalyvavo nė pusė sąrašuose įrašytų rinkimų teisę turinčių asmenų. Vadinasi, valdžią išrinko dalis pilietiškų gyventojų, suvokiančių, kaip svarbu savo balsą atiduoti vienam ar kitam kandidatui, ketinančiam triūsti viso krašto gerovės labui. Tie, kurie į šį politinį įvykį numojo ranka, neturėtų rodyti nepasitenkinimo naująja Taryba ir, švelniai tariant, privalėtų tylėti, tarsi „pelės po šluota“. Nes jie turėjo teisę išreikšti savo poziciją rinkimuose ir pasisakyti už tuos, kurie, jų manymu, verti Savivaldybės tarybos nario mandato. Šiandien valdžia išrinkta – teks prisiderinti prie jos sprendimų, nes išrinktieji atstovaus ne tik balsavusiems piliečiams, bet ir abejingiems, nepanorusiems išreikšti savo pozicijos.

Kaip jau rašėme, Į Tarybą išrinkta 17 Socialdemokratų partijai priklausančių asmenų. Po du mandatus gavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio (LS), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei politinio komiteto „Mūsų Jonava“ atstovai.

Suskaičiavus balsus ir paskelbus rezultatus, labiausiai nustebino LVŽS situacija. Vieni balsavusieji kraipė galvas ir stebėjosi,  kad į Tarybą neišrinktas net šios politinės jėgos politikas, siekęs mero posto. „Man keista tokia pozicija – nebeliko tikro žemdirbio, tolerantiško žmogaus, kuris puikiai išmano ne tik kaimo reikalus, bet ir ekonomiką. Labai gaila, kad Taryboje nebematysime Žeimių krašto ūkininkų Gintaro Stašionio, Andriejaus Štombergo, turinčių didelę darbo Taryboje bei gyvenimo kaime patirtį“, – apgailestavo moteris, prisipažinusi, jog ji labai norėjusi ir toliau juos matyti politinėje erdvėje.

Tarybos sudėtis

Savivaldybės tarybą sudaro 25 asmenys – 16 vyrų ir 9 moterys, keturios iš jų išrinktos pirmą kartą. Į naują rajono Tarybą nepateko nė vienas Darbo, Regionų, Laisvės partijų atstovas. Suprantama, nebeliko ir politikų, kurie atstovavo šioms politinėms jėgoms. Tačiau rinkėjų dėka į Tarybą įsiliejo keli nauji žmonės, kuriems prireiks gero pusmečio, kad galėtų suvokti politinio darbo pobūdį ir tapti tikrais politikais.

Daugiausia mandatų patikėta Socialdemokratų partijos nariams. Jų gretas papildė  septyni nauji žmonės, įskaitant ir visiems gerai pažįstamą buvusį Seimo narį ir dviejų ministerijų vadovą Rimantą Sinkevičių.

Tarp naujų veidų matysime po vieną LVŽS, TS-LKD bei politinio komiteto „Mūsų Jonava“ atstovą.

Į valdžią išrinktų politikų amžiaus vidurkis – 51-eri metai. Jauniausias Tarybos narys turi 27-erius metus, du asmenys yra perkopę 70-metį, daugelis išrinktųjų įžengę į šeštąją ar septintąją dešimtį. Beje, jaunystės „eliksyro“ visiems turėtų įnešti į politinį gyvenimą įsilieję naujieji žmonės, kurių amžius svyruoja nuo 31-erių iki 53-ejų metų, tiesa, vienam jau sukakę 63 m.

Optimistiškai nuteikia ir išrinktųjų išsilavinimas – beveik visi turi aukštojo išsilavinimo diplomus, yra bakalaurai ar magistrai. Analizuodami jų specialybes, rastume nemažai viešojo administravimo profesionalų, energetikų, finansininkų-ekonomistų, verslininkų, gydytojų, kultūros srities specialistų ir t. t. Du išrinktieji laikosi senjoro statuso ir jokia oficialia veikla nebeužsiima, visi kiti yra dirbantys piliečiai. 

Naujų politikų mintys

Kas paskatino pasukti į politiką, ko tikisi iš naujos kadencijos Tarybos? Pasidalyti savo mintimis paprašėme kelis pirmą kartą į rajono valdžią išrinktus asmenis.

Karolina Petrenčiuk-Naujokienė, Jonavos kultūros centro administratorė (Socialdemokratų partija):

„Politika man į kraują įaugusi nuo mažų dienų, gal nuo kokių 5-erių metų. Bendraudama su artimu šeimos bičiuliu Jonu Klemensu Sungaila, tiesiog gyvenau politikos sūkuriuose. Jau tada apie Seimą žinojau galbūt net daugiau negu dabar. Jis man dažnai kartodavo, kad kietą odą privalu užsiauginti jaunystėje. Taigi šis a. a. žmogus manyje suformavo politikos viziją.

Mano gyvenimo šūkis – kaime gyventi gera. Todėl prioritetus teikčiau kaimui ir jo gyventojams. Kokiame komitete dirbsiu, dar nežinau, paaiškės balandį. Norėčiau dirbti Kaimo reikalų, su kultūra bei švietimu susijusiuose komitetuose, nesvetimas darbas ir su jaunimu. Kai įsitikinau, kad rinkėjai manimi pasitikėjo ir išrinko į rajono Tarybą, pradėjau galvoti, kur galėčiau geriausiai atstovauti žmonėms. Šiandien dar negaliu tiksliai pasakyti. Bet iš tiesų noriu būti naudinga Jonavos kraštui.

Visiems Tarybos nariams norėčiau palinkėti, kad visada išliktume žmonėmis, nepaisant to, koks būtų priimtas sprendimas. Ir prieš save, ir prieš rajono bendruomenę turime būti sąžiningi ir žmogiški. Tai įtakos ir mūsų, politikų, tarpusavio santykius, vadinasi, galėsime priimti geresnius sprendimus gyventojų labui.

Darbo krūvis manęs negąsdina. Mano diena ir dabar yra aktyvi, nes be tiesioginio darbo kultūros centre, dar einu Kulvos bendruomenės pirmininkės pareigas. Jeigu surandu laiko įvairioms veikloms dabar, manau, nepritrūksiu jo ir Tarybos darbui. Juolab kai nauja patirtis mane labai domina. Stengsiuosi pateisinti žmonių pasitikėjimą.“             

Darius Ulkštinas, energetikas (politinis komitetas „Mūsų Jonava“):

„Visada domėjausi politika tiek Lietuvoje, tiek ir Jonavoje. Dalyvauti rinkimuose paskatino noras mūsų krašte kurti ir stiprinti bendruomeniškumo bei demokratijos idėjas. Esu linkęs analizuoti socialinius reikalus, bet esu pasiruošęs gilintis į visus rajonui svarbius klausimus. Matysime, kur galėsiu būti naudingesnis rinkėjams.

Kelerius metus gyvendamas kaime, žinau jo problemas. Apgailestauju, kad tiek nedaug mandatų gavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai. Jiems labai nedaug trūko, kad į Tarybą patektų trečias šios partijos žmogus. Labai vertinau Gintaro Stašionio dalyvavimą politiniame gyvenime. Gaila, kad jo nebus Taryboje. Bet yra taip kaip yra.

Jonava kasmet auga ir gražėja, tačiau problemų, kaip ir kitur, yra įvairių. Taigi darbo pakaks. Ir sau, ir visiems politikams norisi palinkėti, kad neprarastų tolerancijos vieni kitiems ir, žinoma, rinkėjams. Būtinas susiklausymas, svarbu ne tik išklausyti kitų nuomones, bet ir rasti jose racionalų grūdą.

Iki šiol tolerancijos mokiausi iš kolegos Remigijaus Osausko. Tikiu, kad ir toliau jis bus man, politikos naujokui, geras mokytojas ir pavyzdys. Kiekviena veikla reikalauja dėmesio, vertinimo ir gilios analizės. Tikiuosi, kad visi drauge, nepaisant, kokiai politinei jėgai priklauso, dirbsime vieningai ir išspręsime net itin sudėtingus klausimus.“

Birutė Daškevičienė, ekonomistė-finansininkė, Jonavos profesinių sąjungų susivienijimo, AB „Achema“ darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė (Socialdemokratų partija):

„Tapti komandos dalimi pakvietė rajono meras Mindaugas Sinkevičius. Sutikau dalyvauti rinkimuose Socialdemokratų partijos sąraše.

Atvirai pasakysiu – nebuvau tvirta, kad surinksiu tiek palaikymo ir būsiu išrinkta. Be to, rinkimų kampanijai visai neturėjau laiko, tai, galima sakyti, jokios reklamos asmeniškai iš mano pusės ir nebuvo. Sėkmę lėmė aplinka, nes mano darbas, kurį aš atlieku, yra matomas. Tad ir sulaukiau palaikymo iš tų žmonių, kuriems atstovauju. Darbas Taryboje galėtų būti įrankis, esant reikalui, padėti darbuotojams.

Apie komitetus dar negalvojau, po rinkimų buvau suplanavusi atostogauti, tad dabar tiesiog ilsiuosi ir ramiai bandau susidėlioti pastarųjų savaičių įvykius. Žinau, kad dirbsiu ten, kur būsiu naudinga.

Šios kadencijos Taryboje, manau, piktumų ir nesusikalbėjimo neturėtų būti. Tikiu, kad visi politikai sieks bendro tikslo – kuo geriau ir greičiau išspręsti Jonavos kraštą  slegiančias problemas. O nauji veidai, visai tikėtina, pateiks gerų idėjų, atneš pokyčių, gaivių vėjų ir naujovių. Tikiu, kad šios kadencijos Taryba dirbs produktyviai ir rezultatyviai.“

Opozicijos reikšmė

Anot kalbintų rinkėjų, neretai žmonės nesigilina į sąrašuose esančių asmenybių galimybes, neanalizuoja jų įžvalgų ir supratimo įvairiais klausimais, bet atiduoda balsus už pažįstamus ir draugus. Todėl politinės veiklos užribyje lieka patyrę ir perspektyvūs vienos ar kitos partijos atstovai.

Vienas garbaus amžiaus vyras siūlo Jonavos Tarybai susivienyti ir dirbti be opozicijos – juk didžiausią frakciją sudaro socialdemokratai, nuo kurių valios priklausys sprendimų priėmimai. „Gal tai būtų pirmasis toks eksperimentas? Kodėl negalima pabandyti?“ – samprotavo rinkėjas.

Išsakyti savo nuomonę apie kovo 5-osios rinkimų rezultatus, opozicijos reikšmę paprašėme nesėkmę patyrusį G. Stašionį.

Kelias kadencijas Taryboje dirbęs „valstietis“ pabrėžė, kad ant rinkėjų nepykstantis ir jokio akmenėlio širdyje nesinešiojantis. „Mąstau racionaliai, gerbiu žmonių pasirinkimą. Tikrai dirbau iš širdies, daug pastangų įdėjau, kad pagerėtų gyvenimo kokybė visame rajone, ypatingai Žeimiuose, sprendžiau kaimo klausimus. Deja, rinkimų metu žeimiškių  palaikymo nepajutau. Tai jų valia, jų pasirinkimas. Tikriausiai visi numanė, kad pergalę švęs Socialdemokratų partija. Pasveikinau merą Mindaugą Sinkevičių, sakiau, kad jo sėkmė bus ir visų mūsų sėkmė, – kalbėjo G. Stašionis, akcentuodamas opozicijos reikšmę Taryboje. – Politikoje be opozicijos būtų dar blogiau. Pritarti valdantiesiems yra gerai, bet oponuoti – didesnis gėris. Prieštaravimas – tai ne oponavimas. Oponavimas verčia permąstyti situaciją, nebūtinai reikia priimti oponentų siūlymą, bet skatina suklusti, permąstyti klausimo esmę, ar tikrai elgiesi teisingai? Mūsų rajono Taryboje opoziciją sudarys galbūt tik kokie šeši asmenys, bet ir tai yra jau šis tas. Rinkimai įvyko, merą ir valdžią turime. Matysime naujų politikų veiklą. O mes, daugelį metų skyrę Jonavos krašto klestėjimui, galėsime atsikvėpti ir pagyventi sau.“

Irena BŪTĖNAITĖ