Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikatos puslapis

SKAITYTOJAS KLAUSIA. Vertinti gydytojo veiksmų negali

Pirmadienis, 20 March 2023 11:19 Parašė 

Redakcijai paskambino Laima Š. iš Kosmonautų mikrorajono. Ji sakė turinti 50 proc. darbingumą dėl cukrinio diabeto. Šiuo metu moteriai nustatyta diagnozė – IV stadijos kiaušidžių vėžys (įrašyta į e.sveikata). Dabar atliekama chemoterapija, nes operacija negalima. Ponia Laima kreipėsi į šeimos gydytoją dėl didesnio neįgalumo nustatymo, bet ji atsisakė tą daryti, esą dar vyksta gydymas. Ar medikė teisi?

Atsakymo „Alio Jonava“ kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (NDNT).    

NDNT Asmenų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyrius patarėja Nomeda Pikelytė: „Siuntimo dėl darbingumo lygio nustatymo rengimo tvarką nustato Darbingumo lygio nustatymo tvarkos aprašas. Jis yra patvirtintas socialinės apsaugos ir darbo ir sveikatos apsaugos ministrų. Šiuo aprašu vadovaujasi tiek gydytojai, rengdami siuntimus į NDNT dėl darbingumo lygio nustatymo, tiek NDNT specialistai, atlikdami darbingumo lygio vertinimus.

Darbingumo lygio nustatymo tvarkos aprašas nustato, kad, jeigu nebaigtas asmens gydymas, nenustatyta aiški diagnozė arba neišnaudotos visos medicininės reabilitacijos priemonės, arba jeigu asmens sveikatos būklė neatitinka šiuo įsakymu patvirtintų Bazinio darbingumo lygio nustatymo kriterijų, siuntimas nerengiamas. Taigi kada taikant ar po taikyto gydymo rengti siuntimą, sprendžia gydantis gydytojas. Kaip suprantame iš pateikto klausimo, gydytoja paaiškino, kad siuntimo nerengia, nes dar vyksta gydymas.  

Negalime vertinti ar komentuoti gydytojos veiksmų. Jei kyla klausimų dėl siuntimo rengimo, reikėtų kalbėtis su pačia gydytoja ar gydymo įstaigos vadovybe“.

„Alio Jonavos“ inf.