Paskelbtas Renginiai

Dailininkės L. Tubelytės-Kriukelienės paroda „Lietuvos istorija drobėse“

Pirmadienis, 27 February 2023 13:21 Parašė 

Vasario 10 dieną, Jonavos kultūros centro fojė, atidaryta dailininkės Laimos Tubelytės-Kriukelienės paroda „Lietuvos istorija drobėse“. Autorė yra nutapiusi daugiau nei 40 paveikslų. Didžiausią kūrybinio laiko dalį skiria didelio formato drobių tapybai Lietuvos Kunigaikštystės istorijos tema. „Kūryba man – tai gyvenimo pilnatvė, džiaugsmas, minčių ir idėjų ieškojimas, bei jų įprasminimas drobėje. Bendradarbiaudama kartu su istoriku akad. prof. dr. Eugenijumi Jovaiša, sukūriau aštuonių paveikslų (iliustracijų) ciklą „Aisčiai“. Manau, kad kursiu ateityje ir toliau įkvėpta didingos Lietuvių tautos istorijos“, – per parodos atidarymą kalbėjo dailininkė. 

Parodoje matysite šiuos paveikslus: „LDK I-jo Statuto priėmimas“, „Kunigaikščių žaidimas – Lietuvos laikas“, „Lietuvos dienoraštis“, „Senąjį sodžių prisiminus“, „Kunigaikščiai“, „Žalgirio mūšis“, „Karaliaus Mindaugo krikštas“, „Karalienė Morta“, „Barbora Radvilaitė“, „Birutė“, „Kunigaikštienė Sofija Vytautaitė“, „Karalius Mindaugas“, „Ona Danutė“ ir kt. Šie darbai atspindi konkrečios epochos tikrovę ir įvykius. Nutapytos asmenybės turi reikšmingą istorinę ir meninę vertę. Kiekvienas paveikslas istorine tema – tai akimirka kažko svarbaus. Šiuose kūriniuose dominuoja ne tik žinios, bet ir dailininkės Laimos Tubelytės-Kriukelienės vaizduotė bei fantazija.

„Tapyti Lietuvos žemę, valdovus, Gintaro kelią, Žalgirio mūšį, įprasminti tautos simbolius ir ženklus, man yra nepaprastai didelė atsakomybė. Džiaugiuosi, kad meilę Lietuvai galiu išreikšti spalvų potėpiais ir dalintis tuo jausmu su meno mylėtojais. Jaučiu neblėstantį poreikį ir matau didžiulę prasmę tapyti Lietuvos istoriją, nes tokio mano kūryba domina šiuolaikinį jaunimą“, – sako L. Tubelytė-Kriukelienė.

Dailininkė visą savo laisvalaikį skiria kūrybiniams ieškojimams: molbertinei ir sieninei tapybai, grafikai, erdvinėms kompozicijoms, organizuoja parodas, dalyvauja pleneruose. Savo paveikslus pristato daugelyje grupinių dailės parodų įvairiuose Lietuvos muziejuose ir galerijose, autorė yra surengusi daugiau nei 30 autorinių kūrybos darbų parodų.

Ar žinote kokia paveikslo „Žalgirio mūšis“ kaina? „Žalgirio mūšis“(Aliejus, drobė, 170 × 300, 2009–2010 m.) yra vertinamas 20000 Eur. Kas per trumpą laiką vaizdžiau už paveikslą geba praskleisti laiko atodangas ir suteikti galimybę žiūrovui suvokti ypatingo istorinio įvykio ar didingos asmenybės svarbą? Menas ir tik menas…

Menininkų kūrybos vaisių, istorikų ir archeologų mokslinių įžvalgų, atradimų dėka šiandien, net ir praėjus ištisoms epochoms, galime didžiuotis Žalgirio ar Oršos mūšių pergalėmis. Tapyti paveikslus istorine tema yra išties garbinga menininko misija. Tai lyg duoklė Lietuvos praeičiai, jos istorijai. Nėra abejonių, jog istorinius įvykius ar didingas asmenybes aktualizuojantys paveikslai padeda ugdyti valstybingumo tradicijas, tvirtina istorinę savimonę. „Eiti šiuo kūrybiniu keliu - reiškia eiti prasmingu keliu“, – patikino dailininkė.

Laimos Tubelytės-Kriukelienės paroda „Lietuvos istorija drobėse“ JKC fojė veiks iki kovo 31 d.

Renata Kuliešienė