Paskelbtas Miesto naujienos

Asta Sivolovienė: „Įstaigos perspektyvą vertinu optimistiškai“

Antradienis, 31 January 2023 14:06 Parašė 
Jonavos PSPC direktorė Asta Sivolovienė. Jonavos PSPC direktorė Asta Sivolovienė.

VšĮ Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) susiduria su tokiomis pat problemomis, kaip ir kitos Lietuvos medicinos įstaigos. Tik kiekviena gydymo įstaiga su tomis problemomis tvarkosi ir susitvarko skirtingai. Daug patirties turinti Jonavos PSPC direktorė Asta SIVOLOVIENĖ sėkmingai vadovauja centrui ir jo padaliniams. Šiandien gydytoja atsako į „Alio Jonavos“ redakcijos klausimus.

Keičiama prisirašymo prie šeimos gydytojo tvarka. Pakomentuokite, prašom, pacientams, kokia ji numatoma, kas pasikeis.

– Pirmiausia norėčiau akcentuoti, kad šiuo metu prisirašymo tvarka prie šeimos gydytojų nėra pasikeitusi. Šiai dienai pacientas gali laisvai pasirinkti šeimos gydytoją, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, nebūtinai arčiausiai esančią gydymo įstaigą, o kurioje  jam patogiausia lankytis. Žodžiu, asmenys gali prisirašyti nors ir iš kito miesto.

Tačiau daug diskusijų kelia pasirodžiusi informacija, jog Sveikatos apsaugos ministerija numatė reglamentuoti gyventojų prisirašymą prie šeimos gydytojo, atsižvelgiant į geografinius atstumus. Mano nuomone, pats pacientas gali nuspręsti, kurioje įstaigoje jam patogiau lankytis, todėl nepritariu ketinimams apriboti pacientų pasirinkimo laisvę. Be to, nelengva būtų ir įvertinti, kuriame mieste asmuo daugiausia praleidžia laiko, nes neretai deklaruota gyvenamoji vieta skiriasi nuo gyvenamosios, dažnai važiuojama į kitus miestus dirbti ar studijuoti.  

– Lietuvoje trūksta šeimos gydytojų, pas juos nelengva patekti, pasklido po Jonavą nerimą keliantis gandas, neva ir mūsų rajone jų mažėja, jie išeina kitur...

– Įvairių specializacijų medicinos darbuotojų trūkumo problema kasmet tampa vis aktualesnė visoje Lietuvoje. Jonavos PSPC taip pat susidūrė su nemažais iššūkiais, kai 2022 metų pabaigoje keli šeimos gydytojai išėjo dirbti kitur. Tačiau mums pavyko vos per du mėnesius įdarbinti net keturias naujas šeimos gydytojas, kurios sėkmingai įsiliejo į mūsų kolektyvą ir sulaukiame daug teigiamų atsiliepimų iš pacientų.

Džiaugiamės, kad tiek patirtį turintys, tiek jauni specialistai noriai renkasi darbą VšĮ Jonavos PSPC, vertina sudarytas darbo sąlygas, galimybes vykti į kvalifikacijos kėlimo kursus, laiko mūsų įstaigą perspektyvia darboviete, kurioje gali realizuoti savo profesinius tikslus ir tobulėti. Įvykus darbuotojų kaitai, nei apylinkių skaičius, nei teikiamų paslaugų apimtys nėra mažinamos. Šiuo metu įstaigoje ir jos padaliniuose dirba 24 šeimos gydytojai. Jonavos PSPC administracija deda ir toliau dės maksimalias pastangas, kad įstaiga išliktų patraukli atvykstantiems medikams.

– Jūs vadovaujate Jonavos pirminės sveikatos priežiūros centrui, jūsų žinioje ir Rimkų mikrorajono filialas, Žeimių, Panoterių, Ruklos, Bukonių, Upninkų, Šveicarijos ambulatorijos. Kokia šiuo metu situacija šiose gydymo įstaigose? Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip jas sprendžiate?

– Kaimiškose seniūnijose susiduriame su gyventojų skaičiaus mažėjimu. Tačiau sveikatos priežiūros paslaugų poreikis nemažėja, nes visuomenė senėjanti, gyvena daug vyresnio amžiaus žmonių. Suprantame svarbą, kad pirminio lygio paslaugos turi būti teikiamos kuo arčiau žmonių, todėl planuojame išlaikyti visas iki šiol teiktas paslaugas ir pagal poreikį diegti naujas, pavyzdžiui, burnos higienos. Tuo tikslu atnaujinome odontologinę įrangą Upninkų, Bukonių ambulatorijose. Vienas iš didžiausių uždavinių taip pat išlieka gydytojų pritraukimas į seniūnijas. Girdime ir gyventojų pageidavimą, kad į kai kurias ambulatorijas gydytojas turėtų atvykti dažniau.

– Pasigirsta piktų balsų, esą dabartiniai šalies valdantieji „stumia“ privačią mediciną, o valstybinė gali likti užribyje, podukros vietoje. Kokia jūsų nuomonė?

– Man neteko girdėti tokių nuomonių ar ketinimų. Tačiau pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad kai kurios privačios gydymo įstaigos taiko įvairias papildomas galimai neteisėtas priemokas pacientams.

Noriu pabrėžti, kad Jonavos PSPC yra viešoji įstaiga, t. y. nesiekianti pelno. Todėl mokamos paslaugos yra tik tos, kurios reglamentuotos teisės aktais (profilaktiniai patikrinimai dėl darbo, vairuotojų, dėl ginklo ir kt.). Galime pasiūlyti savo pacientams ir mokamus tyrimus, kurie nėra priskirti šeimos gydytojų normai. Tačiau įstaigoje dirbantys gydytojai nėra už jų paskyrimą finansiškai skatinami, todėl nesusiduriame su rizika, kad pacientams jie bus paskirti perteklinai.  

Lankydamiesi pas odontologus, pacientai turi sumokėti ne už paslaugą (ji teikiama nemokamai), bet tik už sunaudotas medžiagas ir kitas priemones. Pvz., už profesionalią burnos higieną su balinimu su soda nustatytas įkainis už medžiagas yra tik 3,58 Eur. Procedūrą atlieka patyrusios specialistės su nauja modernia įranga. Beje, ne vienas odontologijos skyriaus medikas buvo labai viliojamas pereiti dirbti į privačią įstaigą...  

– Jau ne vienerius metus sėkmingai vadovaujate Jonavos PSPC. Kokią gydymo įstaigos perspektyvą matote, ką dar reiktų daryti, keisti, kad paslaugos būtų kokybiškesnės, laiku prieinamos rajono gyventojams?

– VšĮ Jonavos PSPC vadovauju beveik 10 metų. Per ši laikotarpį medicinoje įvyko daug pokyčių: įdiegta e.sveikata (nors pastaroji dažnai kritikuojama dėl netobulumo, bet daugelyje sričių tampa nepakeičiama), daugiau savarankiškų funkcijų suteikta slaugytojams, galime daugiau atlikti tyrimų pirminiame lygyje, plėtojamos slaugos paslaugos namuose.

Sėkmingam sveikatos priežiūros paslaugų plėtojimui, paslaugų kokybės ir prieinamumo gerinimui būtinas ne tik pakankamas finansavimas, bet ir racionalus resursų paskirstymas, atsižvelgiant į gyventojų poreikius ir paslaugų prioritetus. Įstaigos perspektyvą vertinu optimistiškai. Finansiškai esame stabilūs, kiekvienus metus baigiame teigiamu rezultatu.

Esame didžiausia sveikatos priežiūros įstaiga rajone, teikianti visą spektrą pirminio lygio paslaugų: šeimos gydytojų, odontologų, psichikos sveikatos centro, psichiatrijos dienos stacionaro, slaugos paslaugų namuose bei stacionarinės slaugos, paliatyviosios pagalbos.

Ačiū už pokalbį.

 „Alio Jonavos“ inf.