Paskelbtas Miesto naujienos

Raktas į reformos sėkmę

Ketvirtadienis, 26 January 2023 15:32 Parašė 
Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas. Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Sveikatos apsaugos ministerijai pradėjus prieštaringai vertinamą sveikatos reformą, sujudo ir mūsų rajono gyventojai, nes grėsmė kilo VšĮ Jonavos ligoninei. Šiaip džiaugęsi Kauno kaimynyste, sunerimome, kad nebūtume „prirašyti“ laikinajai sostinei, o Jonavoje beliktų tik minimalios paslaugos. Rinkome parašus, džiaugėmės, kad nelikome vieni: itin daug pastangų išsaugoti mūsų įstaigą dėjo rajono vadovai.

Rodos, kuriam laikui reformatoriai apsiramino, bet kokia laukia ateitis? Ypač kai socialiniai tinklai plyšta apie reveransus privačiai medicinai ir abejingumą didžiajai Lietuvos daliai, balansuojančiai ant skurdo ribos.

Kuo šiandien gyvena Jonavos ligoninė, kas daroma, kad būtų pateisinti rajono gyventojų lūkesčiai? Apie tai kalbėjomės su VšĮ Jonavos ligoninės direktoriumi Gediminu RAMANAUSKU.

Vadovas pirmiausia pasidžiaugė gerais specialistais, stipria angiochirurgija, akušerija ir ginekologija, ortopedija bei traumatologija, dienos chirurgijos paslaugomis, išlaikant skubią pagalbą pacientams.

Kalba pasisuka apie turimą medicinos įrangą, apie technologines naujienas, įdiegtas ligoninėje. Jau kelinti metai atnaujinama lazerinės kraujagyslių chirurgijos įranga. Pasak Gedimino Ramanausko, ligoninė turi puikų gydytoją angiochirurgą medicinos mokslų daktarą Paulių Mocevičių, kuris žinomas, garsus ir šalies mastu. Tad operuotis į Jonavą atvyksta iš visos Lietuvos.

Iki šiol mūsų ligoninėje hemorojaus operacijos buvo atliekamos invaziniu būdu, o dabar įdiegta lazerinė įranga leidžia šią problemą spręsti naujoviškai: hemoroidinius mazgus operuoti lazeriu.   

Plačiai TV, spaudoje buvo nušviestas sveikatos apsaugos projektas užtikrinti telemedicininę sveikatos priežiūrą įstaigose. Jonavos ligoninės Priėmimo skubiosios pagalbos skyriuje įdiegta ši telemedicinos paslauga: yra robotas, kurio dėka skyriaus gydytojai, kiti specialistai gali tiesiogiai konsultuotis dėl paciento būklės susiekdami su Kauno klinikomis, aptarti diagnostiką, gydymą.

– Tai Jonavos ligoninę pakelia į aukštesnį lygį, suteikia galimybę, esant neaiškiai situacijai, priimti sprendimą, galbūt ir dėl perkėlimo į Kauno klinikas, – sakė ligoninės vadovas.

Dar viena akivaizdi pagalba rajono gyventojams – Anesteziologijos reanimacijos skyriuje įdiegtos dvi hemodializės lovos, kurios leidžia vietoje atlikti hemodializės paslaugą, pacientams nebereikia vykti į įstaigas Kaune.

Pasakodamas apie ligoninės pasiekimus, Gediminas Ramanauskas ne sykį pasidžiaugs ir padėkos savivaldybės vadovams, tarybai, administracijai už dėmesį sveikatos klausimams.

– Jau pribrendo laikas ligoninei įsigyti kompiuterinį tomografą, – sako direktorius. – Pradėti parengiamieji darbai, ruošiamos patalpos, kad atitiktų radiacinės saugos ir infrastruktūros reikalavimus. Kompiuterinio tomografo įsigijimas padidins įstaigos konkurencingumą, žinomumą ir respublikos mastu.

Beje, jauni specialistai yra pripratę prie technologijų ir labai dažnai klausia, ar įstaiga turi kompiuterinį tomografą. Pagal tai sprendžia apie ligoninės perspektyvą, tad galbūt tai iš dalies padės išspręsti ir medikų stygiaus klausimą?

Kalbant apie medicinos reformą, Jonavos ligoninei pavyko išsaugoti Akušerijos-ginekologijos skyrių: atnaujintas, modernizuotas, gimdyvėms sudarytos tokios sąlygos, kad moterys rastų namų aplinką. Tad čia atvyksta gimdyvės ir iš aplinkinių rajonų – Ukmergės, Kėdainių, Kaišiadorių, taipogi Elektrėnų, Kauno ir Vilniaus.

– Čia truputį kitokia aplinka, kokybiška priežiūra ir, kaip sakė meras, ne konvejeris. Kiekvienas naujagimis, kiekviena gimdyvė mums svarbi, – šypsosi Gediminas Ramanauskas.

Jonavos ligoninėje teikiama endoprotezavimo paslauga, platus spektras, tad pas gerus ir žinomus specialistus pacientai atvyksta iš Kauno, Vilniaus regionų. Eilės nėra didelės, operacijos atliekamos kokybiškai, gera priežiūra – ir žmonės tai vertina.

Kaip ir visoje Lietuvoje, taip ir Jonavos ligoninė susiduria su specialistų trūkumu: reikia kardiologo (kol kas dirba tik vienas), nes konsultacijų poreikis didžiulis. Tiesa, šiemet tikimasi sulaukti dar vieno specialisto. Trūksta terapeutų, okulisto.

Ligoninės vadovas teigia, kad įstaiga pati sau negali egzistuoti. Ji yra tiek, kiek vertinga ir reikalinga gyventojams. Ligoninė išliks, jei žmonės norės čia gydytis, jei pasitikės specialistais.

– Mes džiaugiamės rajono savivaldybės, tarybos ir gyventojų dėmesiu, norime jų nenuvilti, išsaugoti pasitikėjimą, nes tai – vienintelis raktas į reformos sėkmę, – akcentavo VšĮ Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

„Alio Jonavos“ inf.