Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavoje įdiegta orų ir gatvių dangos būklės stebėjimo sistema

Ketvirtadienis, 26 January 2023 14:31 Parašė 

Jonavoje pradėjo veikti individuali, detali orų ir gatvių dangos būklės prognozių bei stebėjimo sistema. Miesto gatvių dangoje ir ant stulpų sumontuoti išmanūs „GroundCast“ ir „TempCast“ naujausi IoT davikliai. Šią suomišką sistemą įdiegė UAB „Jonavos paslaugos“, o jos dėka kelių priežiūros darbai taps dar efektyvesni.

Lietuvoje tai – naujiena, o Jonava tapo pirmasis miestas įsirengęs šią sistemą su net 5-iais davikliais skirtingose miesto vietose.

„GroundCast“ davikliai sumontuoti į važiuojamąją kelio dalį matuoja temperatūrą net trijuose skirtinguose gyliuose. Naudodamiesi šia sistema realiuoju laiku žinosime kelių temperatūrą, sniego ir ledo dangos storį, drėgnumą, o daviklio viršuje sumontuotas sensorius leidžia pamatuoti net ir druskos koncentraciją ant kelio.

Naujoji sistema neabejotinai leis ne tik efektyviau ir kokybiškiau prižiūrėti gatves, tačiau suteiks ir daugiau saugumo – nuo šiol visada žinosime esamą ir prognozuojamą gatvių dangos būklę 24 – 72 val. į priekį.

Tikslios oro temperatūros stebėjimui Joninių slėnyje sumontuotas išorinis daviklis „TempCast“. Jis matuoja oro temperatūrą ir santykinę drėgme. Matuojama ir prognozuojama oro temperatūra šioje vietoje, suteiks tikslumo ir patogumo slidinėjimo centro veikloje.

Naująja sistema naudosis bendrovės „Jonavos paslaugos“ darbuotojai, tačiau jau ieškome sprendimų, kad Jonavoje tikslias orų prognozes ir esamą temperatūrą galėtų matyti kiekvienas gyventojas.

UAB „Jonavos paslaugos“ inf.