Paskelbtas Aktualijos

Natūralūs, dirbtiniai bei sintetiniai audiniai. Kas tai?

Antradienis, 18 October 2022 08:13 Parašė 

Audiniai įprastai yra skirstomi į tris stambias grupes, t. y., į natūralius, dirbtinius bei sintetinius audinius. Ar žinote, kokiomis savybėmis pasižymi kiekvienai iš šių grupių priskiriami audiniai?

Kokiomis savybėmis pasižymi natūralūs audiniai?

Jeigu reikėtų vienu sakiniu apibūdinti, kokia yra pagrindinė savybė, siejanti visus natūralius audinius, derėtų akcentuoti šių audinių „draugiškumą“ žmonių organizmui, tvarumą bei ekologiškumą. Pastaroji savybė, žinoma, verta diskusijos, tačiau bet kuriuo atveju iš visų audinių grupių natūralūs audiniai yra ekologiškiausi. Norint geriau „pažinti“ natūralius audinius, būtina su kiekvienu audinių tipu susipažinti išsamiau.

Prabangiausias iš visų audinių yra šilkas. Augalinės kilmės audinys yra itin švelnus, kvėpuojantis, pasižymintis natūraliu blizgesiu bei antibakterinėmis savybėmis, kas šį audinį padaro itin tinkamu žmonėms, turintiems jautrią, alergišką odą ar sergantiems įvairiomis odos ligomis.

Šilčiausias iš visų natūralių audinių yra vilna. Vilnos rūšių yra pakankamai nemažai – avių, jakų, merinosų, alpakų, angoros, kašmyro bei moheros vilna. Šios vilnos rūšis viena nuo kitos skiriasi savo techninėmis savybėmis, tačiau visos jos itin šiltos, „jaukios“, „kvėpuojančios“ bei tobulai tinkančios žmogaus organizmui.

Medvilnė be konkurencijos gali būti vadinama bene pačiu populiariausiu natūraliu audiniu, pasižyminčiu pralaidumu orui, minkštumu, lengvumu ir kitomis savybėmis. Medvilnė, kaip natūralus audinys, nedirgina odos ir nealergizuoja, nėra reikli priežiūrai ir yra pakankamai tvirta bei ilgaamžė.

Tikriausiai nėra tokio žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie liną. Linas, kaip ir praktiškai visi natūralūs audiniai, yra pralaidus orui, nekaupia drėgmės, idealiai tinka žmogaus odai bei yra plačiai pritaikomas ne tik rūbų, bet ir kitų gaminių gamybai.

Tencel audiniai – tai iš eukalipto gaminami naujos kartos audiniai, savo savybėmis primenantys ir medvilnę, ir liną, ir šilką. Tvarūs bei ilgaamžiai Tencel audiniai yra itin kokybiški, „nekandantys“, tačiau brangesni nei kiti iki šiol aptarti audiniai.

Kokiomis savybėmis pasižymi dirbtiniai audiniai?

Dirbtiniai audiniai – tai audiniai, kurie yra išgaunami chemiškai apdorojant natūralios kilmės žaliavas. Šios grupės audinių savybės yra artimos natūralių pluoštų audiniams. Populiariausias ir galbūt net ir žinomiausias dirbtinis pluoštas šiuo metu yra viskozė. Viskozė yra pralaidus orui, puikiai spalvą išlaikantis, nesipumpuruojantis, ilgaamžis audinys, kuris visiškai neįsielektrina.

Kokiomis savybėmis pasižymi sintetiniai audiniai?

Kaip ir sufleruoja sintetinių audinių pavadinimas, šios grupės audiniai yra sukuriami cheminiu būdu. Bene žinomiausi sintetiniai audiniai yra poliesteris, poliamidas bei kiti. Šie audiniai nesiglamžo, dažniausiai nesugeria drėgmės ir retai „kvėpuoja“.

Pats greičiausias būdas įsigyti norimus audinius savo siuvimo projektams yra pirkimas internetu. Trikotažo audiniai internetu, kaip ir visi kiti audiniai, kurių tik gali prireikti, nuotoliniu būdu yra įsigyjami nuolat, todėl šį lengvą apsipirkimo būdą vertėjų išbandyti ir Jums. Pažymime, kad platų itin kokybiškų audinių pasirinkimą internete rasite, sekdami šią nuorodą: https://www.have.lt/audiniai-internetu.