Paskelbtas Gaisrai

Miškui pavojinga ir menkiausia kibirkštis

Ketvirtadienis, 02 June 2016 03:00 Parašė 

Šalyje įsivyravus karštiems orams, padidėjo miškų gaisrų pavojus. Daugumoje jų nustatyta trečia gaisringumo klasė, kai pavojus dar nėra didelis. Tačiau kai kuriuose rajonuose fiksuojama ir ketvirta klasė, reiškianti didelį gaisrų pavojų.
Miškams nuo gaisrų apsaugoti skirta šiuolaikinė priešgaisrinė sistema. Urėdijose miškus stebi antžeminės automatinės miško gaisrų stebėjimo sistemos operatoriai. Iš karto sureaguoti į jų paskelbtą pavojaus signalą ir vykti į įvykio vietą yra pasirengusios urėdijose budinčios priešgaisrinės komandos. Šiemet tokios urėdijų komandos ir pareigūnai pagal gautus pranešimus apie kilusius miško gaisrus buvo išvykę į gaisravietes daugiau nei 190 kartų.
Praėjusią savaitę šalies miškuose, Generalinės miškų urėdijos prie Aplinkos ministerijos duomenimis, buvo užfiksuoti 6 miško gaisrai. Ugnis pažeidė 0,74 ha miško. Nuo metų pradžios iš viso užregistruoti 36 miško gaisrai 7,8 ha plote. Pernai tuo pačiu laikotarpiu buvo užregistruoti 47 miško gaisrai 10,4 ha plote.
Didžiules miškininkų pastangas apsaugoti mišką gali paleisti vėjais ir vienas vienintelis žmogus, numetęs neužgesintą nuorūką ar stiklo šukę. Liepsnoms įsiplieksti pakanka net menkiausios kibirkšties ant sausos miško paklotės.
Aplinkos ministerija kviečia visuomenę itin saugoti žaliąjį šalies turtą ir pastebėjus gaisrą tuoj pat jį gesinti – plakti degantį plotą šakomis, drabužiais ar užtrypti kojomis, užpilti vandeniu ar užberti žemėmis. Nepavykus ugnies įveikti, reikia nedelsiant skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Aplinkos ministerijos inf.