Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Gaisrai

Ugniagesiai vos spėja gesinti žolę

Pirmadienis, 11 April 2016 03:00 Parašė 

Praėjusią savaitę ugniagesiai gelbėtojai vos ne kasdien skubėjo gesinti degančios pernykštės žolės. Kiekvieną pavasarį gyventojų prašome būti atsakingais ir nedeginti žolės, tačiau žodžiai mūsų atsimuša it tie žirniai į sieną.

Balandžio 4 d., 13 val. 38 min., gavome pranešimą, kad Gaižiūnų poligone – gaisras. Per jį sudegė 40 arų žolės. Gaisras kilo per karių pratyboms.

Tos pačios dienos vakarą, apie 20 val., Išorų kaime (Užusalių sen.), atviroje teritorijoje sudegė apie 40 arų žolės. Gaisro priežastis – žolės deginimas.

Maždaug tuo pat metu žolė buvo deginama ir Šveicarijos kaime: atviroje teritorijoje sudegė 50 arų žolės ir stirta šiaudų.

Balandžio 5 d., 14 val. 57 min., gautas pranešimas, kad žolė dega Tvenkinio g., prie pat tvenkinio. Per gaisrą sudegė 5 arai sausos žolės.

Tos pačios dienos pavakarę žolę piktavaliai buvo padegę Chemikų ir Saulės gatvėse.

Balandžio 9-ąją, 0 val. 56 min., ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta apie gaisrą Laukogalio g.: atviroje teritorijoje degė žolė. Per gaisrą išdegė apie 50 arų.

Tos pačios dienos pavakarę ugniagesiai vėl skubėjo į Laukogalio g., atviroje teritorijoje vėl kažkas padegė pernykštę žolę. Šįkart išdegė apie 16 arų.

Balandžio 10-ąją piktavaliai žolę degino Ruklos miestelyje, Piliakalnio g. Sudegė 25 arai žolės.

Tą pačią dieną, 15 val. 18 min., skubėjome į Gaižiūnų kaimą, kur taip pat buvo deginama pernykštė žolė. Sudegė 7 arai žolės.

Beveik tuo pačiu metu sausą žolę kažkas uždegė ir Ruklos miestelyje: Karaliaus Mindaugo g., atviroje teritorijoje, sudegė 30 arų žolės.

17 val. 16 min. skubėjome į Fabriko g.: buvo pranešta, kad čia taip pat liepsnoja pernykštė žolė.

Primename, kad už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė, o už nepilnamečių nusižengimus yra baudžiami jų tėvai.

Už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 57 iki 289 eurų, o pareigūnai – nuo 115 iki 347 eurų bauda. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri kartais siekia ne vieną tūkstantį eurų, o Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos, esant žolės deginimo atvejams, gali taikyti sankcijas išmokant paramą. Už tyčinį turto sunaikinimą padegant, asmenys įstatymų numatyta tvarka gali būti patraukti ir baudžiamojon atsakomybėn.

Dar kartą apeliuojame į gyventojų sąžinę ir prašome nedeginti pernykštės žolės, o jeigu pastebėjote degančią žolę, nepraeikite pro šalį, o pasistenkite užgesinti gaisrą, nelaukite, kol liepsna išplis į didesnius plotus.

Liepsnojančią žolę nedideliame plote galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, užpilant ją vandeniu arba smėliu. Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsdami kvieskite ugniagesius gelbėtojus bendruoju pagalbos telefonu 112.

Artūras ALDONIS, Jonavos PGT valstybinės priešgaisrinės priežiūros vyresnysis inspektorius