
Praėjusio penktadienio popietę „Lietavos turgaus“ lankytojų nosis kuteno gaminamo maisto kvapas – čia vyko kulinarų-mėgėjų varžytuvės „Pasaulio virtuvė. Sriubos“. Salės viduryje kunkuliavo trys puodai, kuriuose virė skirtingų regionų ir skonių sriubos.
Pasak turgaus įkūrėjo Magomed Salam Velijev, renginys skirtas entuziastingiems žmonėms, kurie nori pasigirti savo kulinariniais sugebėjimais. Jonaviečiai čia galėjo parodyti, ką moka, pristatyti verslo idėją. Išbandyti savo jėgas ar realizuoti kulinarinį sumanymą galėjo ir jaunimas. Turgus suteikė galimybę ir erdvę idėjai realizuoti ir viešai pristatyti, taip pat aprūpino reikalingais maisto produktais, o konkurso dalyviams beliko išvirti ir pristatyti savo patiekalą. Beje, šios kulinarų-mėgėjų varžytuvės, pažadėjo organizatoriai, turės tęstinumą. Šįkart virtos sriubos, o ateityje skanausime grilio patiekalų, troškinių, gal net ir desertų.
„Lietavos turgaus“ administratorė Justina Staškūnienė pristatė renginio dalyvius. Visi jie – neprofesionalūs virėjai, tačiau mėgsta ir moka suktis virtuvėje. Pirmoji dalyvė ponia Jūratė Tarleckienė virė meksikietišką „čili“ sriubą. Moteris prisipažino, kad maisto ruoša – ne naujiena, o dalyvauti šiose varžytuvėse ją įkalbėjo draugė. Ponia Jūratė papasakojo, kad jos verdama „čili“ sriuba yra ypatingas, jos pačios patobulintas patiekalas. Kitos aštriosios sriubos dažnai būna sumaltos, susmulkintos, o jai patinka, kuomet matosi visi patiekalo ingredientai.
Antrasis dalyvis Algirdas Mačiūnas, pajuokavęs, kad yra geriausias šefas savo šeimos virtuvėje, pakvietė visus į Japoniją. Vyras virė „Ramen“ – makaronų ir daržovių – sriubą. Algirdas teigė taip pat savo patiekalą adaptavęs lietuviškam skrandžiui, gamindamas renkasi mums labiau įprastus ingredientus.
Trečiasis dalyvis Vytautas Rimša nuo vaikystės svajojo būti virėju, iš dalies jo svajonė išsipildė. Vytautas dirba Ruklos Jonušo Radvilos mokomojo pulko virtuvėje, o degustuotojus jis pakvietė į Rusiją paskanauti „Saliankos“. Vytautas neišdavė paslapties, kokius specialius ingredientus jis vartos, bet pažadėjo, kad jo verdama „Salianka“ bus ypač skani.
Ir išties kvapas buvo nuostabus, norėjosi ragauti kuo greičiau, bet sriubos dar turėjo virti mažiausiai 20 min. Tad kol visi laukė degustacijos pradžios, skambėjo gyvai atliekama muzika, vyko klubo „Miks“ vaikų mados studijos (vadovas-dizaineris Česlovas Časas) kolekcijos „Pasikaklaraišinėjant“ ir „Tėti, atleisk“ demonstravimas.
Pagaliau prasidėjo ragavimas, skanavimas, uostymas ir skaniausios sriubos rinkimas. Suskaičiavus atiduotų balsų lapelius paaiškėjo, kad šį kartą skaniausią sriubą išvirė trečiuoju numeriu pažymėtas V. Rimša. Jam atiteko pagrindinis renginio prizas – „Lietavos turgaus“ čekis.
Kas buvo turguje, tas nemokamai paskanavo sriubų, o kas nebuvo, tas gali apsilankyti Žeimių g. 21, o ateityje nepraleisti kitų renginių, kuomet bus gaminami žinomi ir nežinomi „Pasaulio virtuvių“ patiekalai.
„Alio Jonavos“ inf.