Paskelbtas Sveikata

Jonavos rajone fiksuojama daugiau lytiškai plintančių ligų atvejų

Ketvirtadienis, 27 October 2022 09:13 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Jonavos skyriaus specialistai informuoja, kad 2022 m. sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis (toliau – LPI) Jonavos rajone auga. Šiais metais per 10 mėnesių jau registruota 15 LPI atvejų, kai 2021 m. per tą patį laikotarpį Jonavos rajone buvo registruoti 4 LPI atvejai.

LPI yra aktuali visuomenės sveikatos problema, nes didelis ligotumas, susijęs su LPI pasekmėmis: reprodukcinės sistemos infekcijomis, gimdos kaklelio vėžiu, įgimtu sifiliu, nevaisingumu ir kt.

LPI dažniausiai užsikrečiama visų rūšių lytinių santykių metu – vaginalinių, oralinių, analinių. LPI užsikrėtusi nėščioji užkratą gali perduoti vaisiui nėštumo metu ar naujagimiui gimdymo arba maitinimo krūtimi metu. Buitiniu keliu, ypač laikantis asmens higienos, LPI neužsikrečiama.

Dauguma LPI (sifilis, gonorėja, chlamidiozė ir kt. bakterinės kilmės ) yra pagydomos. Virusų sukeliamos infekcijos (ŽIV infekcija, herpesas, genitalijų karpos ir kt.) yra lėtinės ir neišgydomos, tačiau jų eigą galima kontroliuoti.

Pagrindiniai lytiškai plintančių infekcijų simptomai:

- išskyros iš šlapimo takų ar lyties organų;

- išskyrų spalva įvairi – nuo geltonai žalsvos iki permatomos;

- skausmingas, dažnesnis šlapinimasis;

- baltos apnašos varpoje, makštyje ar burnoje;bėrimai lyties organų srityje;

- padidėję kirkšnių limfmazgiai;

- skausmingumas kapšelyje, pilvo apačioje;

- kraujo pasirodymas lytinių santykių metu ar po jų, menstruacinio ciklo viduryje;

- išeinamosios angos skausmas, perštėjimas;

- anogenitalinės karpos;

- sąnarių skausmai ir kt.

Jeigu pastebėjote vieną ar kelis iš išvardytų požymių, nedelskite ir pasitikrinkite. Dauguma LPI sukelia vos kelis simptomus ar yra besimptomės, todėl, dažnu atveju infekuotas žmogus užkrečia kitus asmenis to nežinodamas.

Svarbu atsiminti, kad pradėtą gydymo kursą nuo lytiškai plintančios ligos visada reikia pabaigti, nors ligos simptomai gali išnykti anksčiau.

LPI esminės prevencijos priemonės: susilaikymas nuo lytinių santykių; monogaminiai santykiai su neužsikrėtusiu partneriu; taisyklingas (pastovus ir tinkamas) prezervatyvų naudojimas; atsitiktinių lytinių partnerių skaičiaus mažinimas; rizikingos elgsenos mažinimo intervencijos, informavimas, švietimas ir komunikacija; lytiškai plintančių infekcijų gydymas bei skiepai nuo virusinio hepatito B, A ir ŽPV.

Pagal NVSC Jonavos skyriaus inf.