Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

Kuo naudingos amino rūgštys?

Penktadienis, 23 September 2022 11:27 Parašė 

Uždavus klausimą:  kuo naudingos amino rūgštys, išgirsite atsakymą – sportuojantiems žmonėms jos padeda greičiau atstatyti raumenų būklę. Be abejonės, šis atsakymas yra teisingas, tačiau tai ne vienintelis amino rūgščių privalumas. Tad net jeigu nesate profesionalūs atletai, bet daug laiko praleidžiate sportuodami, turite toliau paskaityti apie šiuos maisto papildus. Pradėkime nuo to, jog vertėtų atsakingai pasirinkti papildais prekiaujančius prekybininkus. Užsukite https://www.stipriausias.lt/papildai/amino-rugstys/bcaa ir pasidomėkite.

Kas gi tos amino rūgštys?

Amino rūgštys tai baltymų molekulių sudedamoji dalis. Molekulės tarpusavyje susijungia ir sudaro įvairiausias chemines grandines. Tos, savo ruožtu, skirtingų rūšių baltymams suteikia skirtingas savybes. Tokie procesai ir vyksta žmogaus virškinimo trakte. Vos tik patekęs į virškinimo sistemą, baltymas yra suskaidomas į specifines amino rūgštis. Toliau kuriamos naujos baltyminės molekulės, kurios tampa atsakingos už tinkamą organizmo funkcionalumo palaikymą. Na, o mums, tikriausiai, tereikia žinoti, kad visos funkcijos yra svarbios mūsų sveikam egzistavimui, todėl tinkamas amino rūgščių kiekio palaikymas organizme lemia labai daug.

BCAA – kas tai?

BCAA – tai trumpinys. Jis nusako tris amino rūgštis:

  • Leuciną;
  • Izoleuciną;
  • Valiną.

Kaip jau minėjome, visos amino rūgštys yra statybiniai baltymų junginiai. Tą galima pasakyti ir apie BCAA. Žinotina tai, jog BCAA yra laikomos nepakeičiamomis, nes tavo organizmas jų pasigaminti pats negali. Tuomet belieka ieškoti jau sukurtų produktų prekyboje.

Kaip veikia BCAA?

BCAA sudaro 35-40% visų tavo organizme esančių nepakeičiamų aminorūgščių dalį. Taigi, BCAA atlieka tokias funkcijas:

  • Jas organizmas supranta ir panaudoja kaip statybines baltymų ir raumenų medžiagas.
  • BCAA šiandien gali būti naudojamos cukraus kiekio kraujyje kontrolei, todėl, kad išsaugo kepenyse ir raumenyse esančias cukraus atsargas ir skatina ląsteles naudoti cukrų iš kraujotakos.
  • Šios medžiagos mažina treniruotės metu kylantį nuovargį.
  • Šakotosios grandinės aminorūgštys gali sumažinti po fizinės veiklos atsirandantį raumenų skausmą.
  • BCAA gana efektyviai didina raumenų masę. Tyrimai įrodė, jog šios aminorūgštys tikrai aktyvuoja už raumenų statybą atsakingus enzimus.
  • Manoma, kad šakotosios grandinės aminorūgštys gali padėti apsisaugoti nuo bereikalingo svorio priaugimo.
  • Galiausiai – kepenų ligų komplikacijų mažinimas. Atlikus tyrimus pastebėta, jog BCAA gali pagerinti kepenų funkciją, sumažinti komplikacijų riziką bei hospitalizavimo trukmę.

Taigi, privalumai – akivaizdūs.