Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

Nėštumo metu patiriamos baimės ir kaip jas įveikti?

Antradienis, 06 September 2022 15:43 Parašė 

Žinia, kad susilauksite kūdikio, beveik visuomet būna netikėta ir stebinanti. Kiek vėliau moteris dažnai apninka ir daugybė klausimų, kurie neretai perauga į nerimą ir net baimę. Priežasčių nerimauti gali būti daug, pavyzdžiui, pirmasis vaikas dar neišaugo sauskelnių, neseniai iš banko gavote paskolą naujam būstui, susiradote nuostabų darbą, o gal net išsiskyrėte su vaiko tėvu... Taigi tikrai gali kilti daugybė abejonių, ar jums pavyks.

Nėštumo rūpesčiai: baimė dėl rytojaus

Specialistų teigimu, dažniausiai visų besilaukiančių moterų baimės yra susijusios su kūdikio sveikata. Ypatingai pastarąjį dešimtmetį, kai žiniasklaidoje matome vaikų nelaimes ar tėvų pagalbos šauksmus, gydant sunkiai sergančius vaikus. Ši baimė daugeliui moterų atrodo beveik nepakeliama. Tačiau nerimo, streso ir baimės jausmų nėščia moteris turėtų kaip įmanoma labiau stengtis atsikratyti. Vienas efektyviausių būdų pašalinti bet kokias abejones dėl įsčiose esančio kūdikio sveikatos yra išankstiniai tyrimai. Neinvazinius prenatalinius tyrimus, trumpiau žinomus kaip NIPT, nėščioji gali atlikti jau nuo 10-osios nėštumo savaitės. Atlikus šiuos tyrimus galite būti tikra, kad jūsų vaisius yra sveikas - neturi dažniausiai pasitaikančių genetinių sutrikimų. NIPT tyrimas iš Placenta.lt gali būti atliktas netgi užsienyje gyvenančioms moterims.

Kiti nėščiajai nerimą keliantys dalykai dažniausiai yra baimė dėl ateities ir neišvengiamų pokyčių būtinybė. Tai kelia didžiausią įtampą būsimai mamai. Tūkstančius kartų savęs klausinėjate tų pačių dalykų: ,,ar aš pajėgsiu?”, ,,ar aš sugebėsiu?”, ,,ar man tikrai pavyks?”.

Katastrofiškos mintys paaštrina hormonus, kurie pradeda zvimbti moters organizme ir nebūtinai pagerina nuotaiką. Pats suvokimas, kad esate nėščia, keičia realybės suvokimą. Užplūstanti baimių ir idėjų banga apie ateinančių mėnesių eigą ir gyvenimą po gimdymo bei perspektyva, kad teks pertvarkyti savo dienos ritmą ir apskritai viską, kelia vienoms nerimą, kitoms net baimę. 

Jūs turite teisę bijoti

Pirmiausia supraskite, kad nežinomybės baimė yra visiškai natūrali ir jums nereikia gėdytis ar stebėtis. Kiekvienas turi teisę tai jausti, ypač moteris, kuri tampa atsakinga ne tik už save, bet ir už naują, visiškai trapų ir nuo tėvų rankų priklausomą žmogų. Tokią baimę reikia priimti natūraliai, tačiau nereiškia, kad į ją nereikia kreipti dėmesio.

Įvairūs specialistai pataria garsiai kalbėti apie savo jausmus, nerimą, planus ir siekius. Tokiu būdu mažėja išorinis nerimas. Dažni pokalbiai padeda įveikti ne tik su nerimu susijusį stresą, bet ir pagerina planavimo bei organizavimo procesą. Visada galite pasikalbėti su artimu žmogumi, kuriuo galite pasikliauti (vyru, mama, seserimi, drauge) arba specialistu – psichologu ar psichiatru. Kiekvienas toks pokalbis su draugišku artimu žmogumi ar neutraliu specialistu suteikia didžiulį palaikymą ir leidžia naujai pažvelgti į ateitį. 

Baimės nėštumo metu: kurkite situacijas ir jas spręskite

Nėštumas nebūtinai reiškia socialinių ar verslo ryšių nutraukimą, tai taip pat gali būti tinkamas laikas susidėlioti savo gyvenimo prioritetus. Tai metas, reikalaujantis naujų organizuotumo gebėjimų, sustojimo bent akimirkai ir nuodugnios įvykių bei jus supančios aplinkos analizės. 

Specialistai pataria: galvoje kurkite teigiamus vaizdinius, kurie leistų įžvelgti gerąsias naujos situacijos puses. Ateities vizualizacijos kūrimas turėtų prasidėti mažais žingsneliais: pirmiausia savo vaizduotėje prisiminkite situacijas, kuriose jums sekėsi ar jautėtės puikiai. Tada taip pat trumpai pabandykite pereiti į ateitį, sutelkdama dėmesį į teigiamus dalykus. Įsivaizduokite save vaidmenyje, kurį atliksite kaip pilnavertė ir produktyvi moteris – sveika, energinga ir kupina šypsenos. 

Laikui bėgant, vaizduotėje stenkitės kurti ilgesnes situacijas, perduodančias pasąmonei žinią, kad esate ryžtinga moteris, siekianti tikslo. Tegul šiuos įsivaizdavimus lydi patogi kūno pozicija, jums patinkanti muzika. Vizualizacijos leidžia programuoti ateitį, ją projektuoti, pastebint ir kuriamų planų ydas. Jos, savo ruožtu, naudingos tuo, kad gali mus paruošti tam tikroms situacijoms ir tuo pačiu išvengti neigiamų jų pasekmių.