Paskelbtas Sveikata

Nepabundame šiomis ligomis tik iš ryto susirgę

Trečiadienis, 11 May 2022 09:25 Parašė 

Širdies ir kraujagyslių ligos (hipertenzinė, išeminė širdies liga, miokardo infarktas, cerebrovaskulinės ligos, insultas ir kt.) šiandien yra pagrindinės ne tik Europos, bet ir Lietuvos vyrų ir moterų mirties ir neįgalumo bei pablogėjusios gyvenimo kokybės priežastis. Kasmet vis daugiau žmonių suserga II tipo cukriniu diabetu, o šis susirgimas yra neginčijamas širdies kraujagyslių ligų rizikos veiksnys.

Šios ligos vystosi daugybe metų dėl mūsų netinkamos gyvensenos: perdirbto maisto vartojimo dešimtmečiais, daug skaidulų turinčio maisto ignoravimo, sutrikdant žarnyno bakterijų pusiausvyrą ir organizmui sukeliant lėtinį uždegimą (dėl ko kraujyje didėja kortizolio, tuo lemiamas atsparumas insulinui ir sutrikdomas kalcio pasisavinimas (jis pradeda kauptis raumenyse, sausgyslėse, kraujagyslėse, požymiai: sąstingis, artritas, katarakta, akmenys inkstuose, tulžies pūslėje), viršsvoris, nutukimas (daugiau kaip 5 kartus didinantys riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis ir II tipo cukriniu diabetu), saulės šviesos, tyro oro, miego trūkumas, netinkama jo kokybė, nepakankamas arba nepamatuotai per didelis fizinis krūvis, žalojantis aplinkos toksinų poveikis, negydomos infekcijos, gausus alkoholio vartojimas, rūkymas (sąrašą žinoma galima dar pratęsti....). Visus šiuos sveikatą žalojančius gyvensenos veiksnius mokslininkai įvardija kaip didžiausius keičiamus rizikos veiksnius, lemiančius tokį didelį gyventojų sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kartu įvardijami ir didieji žinomi nekeičiami rizikos veiksniai, lemiantys TIK polinkį susirgti šiomis ligomis (vyresnis amžius, vyriška lytis, paveldimumas), bet šiuo atveju mūsų genai tik užtaiso ginklą, o gaiduką nuspaudžiame mes patys (kasdien kirsdami sočius lietuviškus cepelinus su spirgučiais ir pultu valdydami televizorių nuo sofutės iki paryčių..).

Kasdien naudodami vis daugiau ir brangesnių gydytojo skiriamų tablečių šių ligų simptomams slopinti, bet nešalindami susirgimus sukeliančių priežasčių, mes niekada nenugalėsime šių ligų.

Birželio 6-9 dienomis Jonavos visuomenės sveikatos biuras organizuoja sveikatos stiprinimo stovyklą asmenims, kurie jau turi šių ligų požymių, bet nori gyventi sveikiau ir sumažinti širdies bei kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto riziką.

Stovykloje dietologo, psichologo, kineziterapeuto, visuomenės sveikatos specialisto pagalba sužinosite apie širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos veiksnius, komplikacijas, mitybos, streso, fizinio aktyvumo reikšmę širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto atsiradimui, valdymui ir šių ligų prevencijai.

Rūta Pugačiauskienė,

Jonavos visuomenės sveikatos biuro specialistė