Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

4 būdai, kaip pasiekti geresnių rezultatų sporte

Antradienis, 26 April 2022 10:24 Parašė 

Pagerinti sportinius rezultatus gali būti ne taip sunku, kaip galvojate, ypač dabar, kai yra tiek daug pasirinkimų, kaip sportuoti bei kokį sporto inventorių pasirinkti. Visgi, dėl tiek daug skirtingų galimybių, kartais nuspręsti, nuo ko reikėtų pradėti, gali būti iš tiesų sunku. Jei ir jūs jaučiatės taip pat, šis straipsnis kaip tik jums – jame pateiksime 4 lengvai pritaikomus būdus, padėsiančius lengviau pasiekti geresnių rezultatų sporte!

Keiskite treniruotės eigą

Norint pasiekti geresnių rezultatų bet kuriame sporte, reikia suprasti, jog esmė yra ne svorio metimas ar raumenų ryškinimas, o kūno jėga, reakcijos laikas bei sportinis meistriškumas. Dėl to funkcinės treniruotės yra kaip tik tai, ko jums reikia. Jų metu yra stiprinama jėga, lankstumas, balansas, greitis, koordinacija ir ištvermė. Kaip bebūtų, visuomet kartoti tuos pačius pratimus nerekomenduojama, kadangi tai tikrai nėra geriausias būdas, norint išnaudoti visą savo potencialą. Diena iš dienos atliekant tuos pačius pratimus, kūnas pripranta prie tokios pačios stimuliacijos, dėl ko ir rezultatai gali tapti nebe tokie džiuginantys. Kas dvi ar tris savaites keiskite treniruočių eigą – tai ne tik pasitarnaus lavinant kūną, bet ir padės išlaikyti motyvaciją ir išvengti nuobodulio. Įvairios gimnastikos prekės internetu gali būti tas inventorius, kuris padės visa tai įvykdyti, tad būtinai jų pasižvalgykite. 

Išgerkite pakankamai vandens

Nors tai turėtų būti savaime suprantama, tačiau tikrai ne visuomet sportuodami išgeriame reikiamą kiekį vandens. Visai nesvarbu, ar sportuojate lauke, ar sporto salėje, bet kuriuo atveju kūnas praranda gana daug vandens prakaito pavidalu. Sportuojant raumenys naudoja energiją ir gamina šilumą, dėl ko kūno temperatūra šiek tiek pakyla. Tokiu atveju kūnas bando atsivėsinti, dėl ko ir yra išskiriamas prakaitas. Kuo treniruotė intensyvesnė, tuo įprastai kūnas praranda daugiau skysčių. Būtent dėl to ir reikalinga išgerti pakankamai vandens, kad prarastą kiekį būtų galima atstatyti bei neištiktų dehidratacija. Vandenį gerkite tiek prieš, tiek per, tiek ir po treniruotės. Žinoma, prieš treniruotę jokiu būdu nepersistenkite, kadangi išgėrus per daug vandens, tai gali sukelti pilvo pūtimą ar pykinimą. 

Skirkite pakankamai laiko kūno atsistatymui po treniruotės

Galbūt nustebsite, tačiau kūno atsigavimas po fizinio krūvio yra toks pat svarbus kaip ir pati treniruotė. Taip yra todėl, nes tik tuomet galima pasiekti ilgalaikių rezultatų, raumenys atsistato ir sustiprėja. Negana to, neskiriant pakankamai laiko kūnui atsigauti po fizinio krūvio, yra padidinama traumų tikimybė – dažnai tokiais atvejais yra susiduriama su raumenų plyšimais bei kitomis traumomis. Būtent dėl to jei vieną dieną turėjote kojų treniruotę, kitą dieną leiskite šiai raumenų grupei pailsėti ir treniruokite kitas kūno dalis – nugarą, rankas ar pilvo presą. Tiesa, verta paminėti ir tai, jog raumenims greičiau atsigauti gali padėti ir specialiai tam pritaikyti prietaisai – vibro treniruokliai, kurių pagalba jie yra masažuojami bei atpalaiduojami. 

Tinkamai maitinkitės

Kai kuriems žmonėms, norintiems pagerinti savo sportinius rezultatus, gali pakakti vien pakeisti savo mitybos įpročius. Itin svarbus dienos valgis yra pusryčiai, todėl jei iki šiol rytais valgydavote saldžius dribsnius, laikas juos pakeisti į kiek sveikesnį maistą, kurį sudarytų ne tik angliavandeniai, bet ir baltymai bei riebalai. Sotūs pusryčiai suteikia daug energijos, dėl ko pradėti dieną tampa kur kas lengviau. Planuodami, ką valgysite per dieną, venkite paprasto cukraus ir greitųjų angliavandenių. Būtent jie yra labai lengvai suskaidomi jūsų organizmo, dėl ko greitai padidėja cukraus kiekis kraujyje. Vadinasi, pajusite greitą energijos antplūdį, tačiau jis tikrai netruks ilgai – po kelių valandų jausitės mieguisti ir nusilpę, o tai tikrai nėra naudinga sportininkams, siekiantiems geriausių rezultatų. Dėl to vietoje greitųjų angliavandenių siūloma rinktis sudėtinius, kurie skaidomi daug lėčiau. Taip pat maistą paįvairinkite baltymais, riebalais bei skaidulomis. Svarbu žinoti ir tai, kada rekomenduojama valgyti. Valgykite likus 3 – 4 valandoms prieš treniruotę bei po jos – taip atstatysite prarastų maistinių medžiagų balansą bei pagreitinsite kūno atsigavimo procesą. 

Taigi, tikimės, jog šis straipsnis buvo naudingas bei jog sužinojote kažką naujo. Pritaikius bent keletą iš šių patarimų, galite nė neabejoti, jog jūsų sportiniai pasiekimai bus dar geresni nei buvo iki šiol.