Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sveikata

Kokį maistą galima pagardinti kanapių aliejumi?

Pirmadienis, 25 April 2022 11:18 Parašė 

Nesvarbu, kurią alyvą vertinate labiausiai, retkarčiais pakeisti alyvos rūšį yra labai naudinga, nes kiekviena alyva turi skirtingas savybes. Jei galvosite apie savo sveikatą, tada maistas taip pat taps vaistu, vienas iš pasirinkimų gali būti kanapių aliejus, kuris dabar giriamas dėl savo vertingų savybių.

Žinomas įvairiose šalyse, kanapių aliejus turi išskirtinių bruožų

Kanapių sėklos yra vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, jose daug daugiau baltymų ir aminorūgščių nei bet kuriuose kituose grūduose.Tai puikus augalinių baltymų šaltinis. Skaičiuojama, kad kanapių sėklose baltymų yra beveik tiek pat, kiek jautienos ir avienos. Kadangi kanapių baltymuose yra visų organizmui reikalingų baltymų rūgščių, jais galima pakeisti mėsos ir pieno produktus. Kulinarijoje kanapių sėklos jau seniai naudojamos įvairiose kultūrose. Turkai kanapėmis gardina chalvą, baklavą ir kt. Patiekalas, kuriuo skaninami ajurvediniai patiekalai. Lietuviai kanapes vartoja košėms, blynams, bulvėms, silkėms, sviestui ir kt. Viena moteris siūlė į kokteilius, salotas dėti kanapių sėklų, o ne riešutus į kepinius, o kanapių sėklų aliejus puikiai tinka sriuboms ir net desertams pagardinti. Pasakojama, kad kanapių aliejų ir sėklas ypač vertino žemaičiai, kurie, sumaldami kanapių sėklas ir maišydami jas su Himalajų druska, sugebėjo pagaminti itin vertingą kanapių druską. Užpildykite troškintuvą šiais prieskoniais ir pabarstykite šiltomis skustomis bulvėmis. Daugiau apie receptų galite rasti Strazdų žaliojo aukso puslapyje.

Kanapių sėklų aliejus nuo seno gaminamas ir Lietuvoje

Jame labai mažai sočiųjų riebalų rūgščių, todėl lietuviai valgo tik labai šviežią. Aliejus spaudžiamas malūnu su specialiu presu ir ribotą laiką laikomas vėsiai. Kartkartėmis pakeisti aliejaus rūšį yra labai naudinga, nes kiekvienas aliejus turi skirtingas savybes. Nors daugelis aliejų nėra pigūs, salotoms ar košei pagardinti užtenka arbatinio šaukštelio, todėl salotoms ir gaspačams rekomenduojama rinktis aukščiausios kokybės augalinį aliejų. Taigi kodėl gi nepabandžius kanapių aliejaus? Jei galvosite apie savo sveikatą, tada maistas taip pat taps vaistu. Svarbu įsidėmėti, kad kanapių sėklų aliejus netinka virti aukštoje temperatūroje, o tik patiekalams pagardinti. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip maisto papildas.

Tai ypač aktualu, nes pagrindinis šiuolaikinio žmogaus mitybos trūkumas yra rafinuoto maisto vartojimas, kuris prisideda prie daugelio degeneracinių ligų: astmos, diabeto, širdies ir kraujagyslių, Alzheimerio ir kitų ligų, vėžio. Kanapių aliejus vertinamas dėl organizmui ir odai svarbių riebalų rūgščių: omega-3, omega-6 ir omega-9. Šių rūgščių santykis žmogui yra optimalus 3:1. Be garsiųjų rūgščių, kanapių sėklose gausu ir vitaminų: E, A, B1, B2, B3, B6, C, D, taip pat svarbių amino rūgščių. Kanapių sėklose gausu fosforo, magnio, geležies, mangano, cinko, vario, kalcio, kalio.