Paskelbtas Sveikata

Erkių keliamas pavojus, profilaktika

Antradienis, 29 March 2022 11:48 Parašė 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentoJonavos skyriaus specialistai primena, kad aktyvusis erkių periodas trunka nuo kovo iki lapkričio mėnesio, kaiaplinkos temperatūra siekia +5 - +7 Co laipsnius. Per 2021 metus Jonavos rajone užregistruota 49 susirgusiųjųLaimo liga (26 vyrai ir 23 moterys) ir 4 Erkiniu encefalitu (2 vyrai ir 2 moterys) atvejai. Šiemet 2022 m. jauyra užregistruotas 1 Laimo ligos atvejis, Jonavos miesto gyventojui.

Laimo ligą sukelia bakterijos borelijos. Liga turi tris stadijas. Pirmoji – tai odos pažeidimas, kaiatsiranda raudona dėmelė. 80 proc. visų sergančiųjų pasireiškia būtent ši pirmoji stadija. Likę 20 proc. sergaantra arba trečia ligos stadija, kurios pažeidžia kurią nors organizmo sistemą – nervų, sąnarių, odos arba širdies.Laiku pastebėjus pirmuosius ligos ženklus užtenka 2 savaites gerti antibiotikus. Antroje stadijoje jau galireikėti rimtesnio gydymo, tačiau vaistai taip pat veikia efektyviai. Kiek sudėtingiau yra su trečiąja stadija –antibiotikai gali padėti, bet neretai lieka tam tikros pasekmės.

Erkinis encefalitas - tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso,pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai viena iš svarbiausių virusinių žmogauscentrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys neįgalumą.

Būnant gamtoje patartina dažnai apžiūrėti save ir bendrakeleivius. Aptiktas per drabužius ropojančiaserkes sunaikinti. Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais. Viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomisrankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo. Kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti geraiprigludusi prie kūno. Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą.Repelentais apruošiamos atviros žmogaus kūno vietos (veidas, kaklas, rankos). Repelentais galima apruošti irgamtoje dėvimus drabužius. Nepamiršti, kad visų repelentų poveikis yra trumpalaikis.

Pasiskiepyti šiuo metu galima tik nuo erkinio encefalito. Vakcinavimo schemos yra dvi: įprastinė irpagreitinta. Abi schemos yra vienodai veiksmingos. Pagreitinta skiepijimų nuo erkinio encefalito schemataikoma prieš pat erkių aktyvumo sezoną ar jam jau prasidėjus.

NVSC Kauno departamento Jonavos skyriaus inf.