Paskelbtas Sveikata

Ką daryti, kuomet skauda dantį, kas gali padėti?

Trečiadienis, 09 March 2022 08:42 Parašė 

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime yra patyręs danties skausmą. Dantų skausmas yra vienas iš nemaloniausių pojūčių, trikdantis ne tik fiziškai, bet ir emociškai.

Dantų skausmas atsiranda esant tam tikram pažeidimui, kurį gali sukelti įvairios priežastys

Kartais dėl kokių nors priežasčių danties skausmas gali būti pavojingas, o greitas dantų gydymas gali nesunkiai pašalinti priežastį, tačiau pagalbos reikia kreiptis nedelsiant, nes kitaip problema gali būti rimta ir gresia dantų netekimas. Vienas iš paprasčiausių būdų išvengti dantų skausmo – reguliariai lankytis pas odontologą. Tačiau jei jau per vėlu ir suskaudo dantis, raginame nedelsiant ir kuo greičiau kreiptis į specialistus.

Ką daryti, kuomet pradeda skaudėti dantį?

Viena dažniausių nuolatinio dantų skausmo priežasčių yra danties nervų uždegimas, kurį sukelia stiprus pažengęs dantų ėduonis. Skausmą gali sukelti ir protinių dantų dygimas ar dantenų uždegimas aplink šiuos dantis.

Kita dažna skausmo priežastis yra danties abscesas, po kurio atsiranda skausmas dėl patinimo, karščiavimo ir tirpimo. Kita reta liga, galinti sukelti skausmą, yra gingivitas (periodontitas). Taigi dantis gali skaudėti dėl įvairių priežasčių, o vaistai nuo skausmo, kurie dažniausiai skiriami nuo skausmo, yra labai trumpalaikė išeitis.

Negalvokite apie pasekmes, tik priežastį, skausmą malšinantys vaistai kartais nepadeda arba numalšina skausmą per trumpą laiką, todėl rekomenduojame nedelsiant kreiptis į klinikos specialistus, kurie profesionaliai ir tiksliai nustatys danties skausmo priežastį ir kuo greičiau ją pašalins.

Svarbiausia – greita reakcija ir efektyvi pagalba

Aišku, yra tik vienas būdas atsikratyti danties skausmo – nedelsiant kreiptis į odontologą. Negydoma problema niekada nepraeina savaime be pasekmių, kartais net kelios dienos yra lemiamos. Esant dantų ir dantenų skausmams svarbiausia nesigydyti patiems. Profesionalią pirmąją pagalbą Jums gali suteikti tik odontologas.

Simptomų ignoravimas laiku nesikreipiant pagalbos gali sukelti labai rimtų komplikacijų. Todėl norėjome jums pateikti dažniausiai pasitaikančias dantų skausmo priežastis, kurių nereikėtų ignoruoti ir kuo skubiau kreiptis į profesionalų odontologą.

Priežastys, dėl ko gali skaudėti dantis:

1. Danties nervo pažeidimas (pulpitas). Danties nervo uždegimas, dar vadinamas pulpitu, atsiranda, kai dantis smarkiai pažeidžiamas ėduonies. Taip bakterijos patenka į danties nervą, sukelia uždegimą, o tada žmogus pradeda jausti skausmą dantyje. Tipiškas sakyklos skausmas yra šaudantis gamtoje, stipresnis naktį, kartais nepadeda vaistai nuo skausmo.

2. Dantenų uždegimas (periodontitas). Periodontitas yra uždegiminė dantenų liga, kurią sukelia dantų apnašose esančios bakterijos. Liga yra labai klastinga, nes dažniausiai vystosi be skausmo ir toliau vystosi „tyliai“. Skausmas dažniausiai atsiranda tik ligai progresuojant, dantenoms uždegus arba dantis pajudina aplinkinis kaulas.

3. Suskilinėję dantys. Įtrūkęs danties audinys gali sukelti skausmą kramtant, dantys tampa jautresni saldiems ar šaltiems maisto produktams ir gėrimams. Toks skausmas gali praeiti savaime, tačiau jo nereikėtų ignoruoti – odontologo konsultacija yra pagrįsta ne tik dėl skausmo ir pasikartojimo tikimybės, bet ir dėl rimtesnių pasekmių, kurias gali turėti sugedęs dantis.

4. Dygsta protiniai dantys. Skausmas užpakalinėje žandikaulio dalyje atsiranda, kai pradeda dygti protiniai dantys. Dygstant protiniams dantims, dantenos toje vietoje, kur jie yra, gali išsipūsti. Skausmas gali būti ypač stiprus, jei dygimo metu dantis ne visiškai išdygsta arba yra priklausomas nuo gretimo danties. Jei nuolat skauda žandikaulį, patinsta ir jautrios dantenos – nieko nelaukite ir pasikonsultuokite su chirurgu dėl galimų sprendimų, nes protiniai dantys dažniausiai išdygsta ne itin sklandžiai ir be įsikišusio chirurgo, todėl geriausia nedelsti.

Jei jaučiate dantų skausmus, https://www.sypsenosmagija.lt profesionalūs odontologai pasiruošę Jums padėti. Galite kreiptis visuomet ir sulauksite greito ir profesionalaus gydymo.